No products in the cart.
Return To ShopNo products in the cart.
Return To ShopWil jij vetzuren kopen? Wij verkopen verschillende soorten supplementen die vetzuren bevatten, van omega 3 tot krillolie tot aan omega 3-6-9 capsules. Er is genoeg om uit te kiezen. Voordat je een supplement koopt willen we graag dat je jezelf de volgende vragen stelt:
Waarom worden deze vragen gesteld? Wij willen dat je de juiste keuze kunt maken die het beste past bij jouw persoonlijke omstandigheden. Wij willen jou voorzien van de beste informatie op de markt! Daarbij staat onze motto centraal, namelijk “JOUW DOEL = ONZE DOELSTELLING ”. Wij willen dat jij een gelukkiger, gezonder en vooral een geoptimaliseerd leven kunt leiden. Hiermee stellen we ons iets anders op dan je gewend bent. Lees voordat je vetzuren wilt kopen eerst even de informatie over de verschillende soorten vetten en vetzuur supplementen die er zijn.
Vetzuren zijn een groep van organische moleculen die triglyceriden worden genoemd. Door de opbouw van deze vetzuren hebben elk een specifieke invloed op ons gezondheid. Vetzuren zijn namelijk altijd een mengsel van twee soorten vet, namelijk onverzadigd en verzadigd vet. Verzadigde vetten worden vaak in verband gebracht met verschillende (chronische) ziektes. Daarom raden wij aan om vooral voeding te consumeren met gezonde onverzadigde vetten.
Vetzuren hebben ontzettend veel functies in het menselijk lichaam. Hierom is het belangrijk om voldoende gezonde vetzuren binnen te krijgen door je voeding en door suppletie. Ons lichaam maakt gebruik van vetten als energiebron. Zo wordt vet opgeslagen en verbruikt wanneer het lichaam energie nodig heeft. Vetten zijn ‘’regelaars’’ van bijvoorbeeld enzymen, cholesterol en hormonen. Vetten heb je ook nodig om vetoplosbare vitamines A, D, E en K op te nemen en vervoeren. Daarnaast hebben vetten tal van andere functies met betrekking tot je spijsvertering, stofwisseling en zenuwfunctie.
Er zijn verschillende soorten vetzuren, met elk een andere functie en voordeel.
Hieronder staat een overzicht van vetzuren en de wetenschappelijk bewezen voordelen. Let op! Je zult niet alle voordelen lezen wegens de verouderde wetgeving die de keuringsraad heeft opgesteld. Ondertussen zijn er al vele nieuwe studies en feiten aan het daglicht gebracht over nog meer voordelen van vetzuren.
De keuze tussen onverzadigd en verzadigde vetzuren is naar ons inziens gemakkelijk te beantwoorden. Mensen hebben er het meest baat bij om zoveel mogelijk onverzadigde vetten te consumeren. Verzadigde vetten kunnen het best vervangen worden door onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten worden ook wel gezien als goede en/of essentiële vetten voor het menselijk lichaam.
Waar zijn onverzadigde vetzuren goed voor? Het consumeren van onverzadigde vetzuren draagt bij aan een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Dit komt omdat het de gezonde cholesterol (HDL) in onverzadigde vetzuren de slechte (LDL) cholesterol kan afvoeren richting de lever. Hier worden ze afgebroken en verder verwerkt. Een teveel aan LDL cholesterol kan zich afzetten tegen de wanden van de bloedvaten. Wanneer je verzadigde vetten vervangt met onverzadigde vetten kun je op lange termijn verschillende soorten welvaartsziekten voorkomen. Wanneer je in je huidige voedingspatroon ongezonde vetten vervangt met gezonde vetten dan verwijzen wij echt naar natuurlijke voeding en niet suppletie.
Onverzadigde vetzuren kun je in verschillende soorten voedingsmiddelen vinden. Voorbeelden hiervan staan hieronder weergegeven (niet gerangschikt op welke beter is dan de ander).
Verzadigde vetzuren heb je zo min mogelijk van nodig, want je lichaam breekt deze niet of nauwelijks af. Deze vetten laten het slechte cholesterol (LDL) stijgen waardoor je hart en vaatziektes kunt krijgen. Je kunt ze dus classificeren als slechte vetten. Hou er wel rekening mee dat de voedingsmiddelen die deze vetten bevatten vaak wel belangrijke nutriënten bevatten. Daarnaast zal een persoon die grotendeels onverzadigde vetten consumeert in de meeste gevallen geen nadelige gevolgen ondervinden bij het consumeren van een kleine hoeveelheid verzadigd vet.
Verzadigde vetzuren zitten in alledaagse voedingsmiddelen. Hieronder een lijst met onverzadigde vetten waaronder ook transvetten (niet gerangschikt op welke ongezonder is dan de ander).
Essentiële vetzuren zijn vetzuren die ons lichaam niet zelf aan kan maken. Het is daarom belangrijk om deze vetzuren uit onze voeding te verkrijgen. Deze vetzuren zijn heel belangrijk voor onze gezondheid! Essentiële vetzuren kunnen in twee groepen verdeeld worden: omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren. Beide vallen onder de groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Helaas zijn er veel personen in onze huidige maatschappij die een slechte voedingspatroon hebben. Hierdoor wordt er steeds voeding geconsumeerd waarin er voornamelijk omega 6 vetzuren (linolzuur) zitten. Voor een optimale gezondheid dient er juist een balans te zijn in de inname van omega 3 en omega 6 vetzuren, waarbij er een duidelijke voorkeur uitgaat naar omega 3 vetzuren. Een teveel aan omega 6 vetzuren wordt in verband gebracht met verschillende soorten (chronische) ziektes.
Zoals eerder benoemd zijn omega 3 vetzuren essentieel voor het lichaam. Je lichaam kan van omega 6 vetzuren (waar de meeste mensen meer dan genoeg van binnenkrijgen) omega 3 vetzuren maken. Toch gaat dit proces niet zo efficiënt. Je kunt beter voedingsmiddelen consumeren die hoog zijn in omega 3. Omega 3 vetzuren worden verder nog opgesplitst in verschillende vetzuren groepen. Omega 3 vetzuren bestaan namelijk uit 5 verschillende omega vetzuren groepen, elk met andere voordelen.
Zoals je nu weet zijn er verschillende soorten omega 3 vetzuren. Om de positieve voordelen van omega 3 vetzuren te ervaren raden wij aan om minstens drie keer per week de volgende voedingsmiddelen te consumeren:
Omega 6 vetzuren zijn net als omega 3 vetzuren een essentiële vetzuur. Ze bieden verschillende voordelen. Er is alleen een groot verschil tussen deze twee vetzuren. Van omega 6 vetzuren krijgen we meer dan genoeg van binnen. Je kunt omega 6 vetzuren o.a. vinden in olie, noten en verschillende soorten vlees. Ondanks dat ze essentieel zijn, kunnen ze ongezond zijn wanneer de verhouding omega 6 vetzuren en omega 3 vetzuren niet in balans is. De ongezonde gevolgen mogen we helaas wegens regels opgesteld door de Keuringsraad niet mededelen. Laat je dus vooral informeren op het internet of zoek even contact met ons op.
Omega 3-6-9 is een combinatie van verschillende vetzuren. Dit supplement is bij ons te koop als capsule met de juiste ratio van vetzuren. De voorkeur gaat in vele gevallen uit naar de omega 3 supplementen. Echter, kan de omega 3-6-9 onder bepaalde omstandigheden aangeraden worden en dit is voornamelijk bij personen die niet of nauwelijks vetten in hun voedingspatroon hebben. In het bijzonder zal dit gaan om personen die een ‘Low- of No Fat dieet’ volgen.
Omega 3 vetzuren zijn ook beschikbaar in onze Krill olie. Krill olie wordt gewonnen uit Krill. Dit zijn kleine garnaaltje die de basis vormen van deze omega-3 capsule. Doordat het onder aan de voedselketen staat, is er relatief gezien minder “vervuiling” in vergelijking met Omega 3 uit grotere vissoorten.
De beste bronnen van omega 3 vetzuren kun je vinden in wild gevangen vette vis. Voor de mensen die geen vis willen of mogen eten is er gelukkig ook een oplossing. Vissen halen namelijk hun omega 3 vetzuren uit de algen die ze eten. Omega 3 vetzuren zijn ook uit algen te winnen in de vorm van algenolie. Deze algenolie is rijk aan omega 3 vetzuren EPA en DHA.
De aanbevolen dagelijks hoeveelheid omega 3 vetten is geheel afhankelijk van jouw doelstelling. Verschillende gezondheidsinstellingen laten weten dat je voor je gezondheid minimaal tussen de 200 en 250 mg EPA & DHA per dag binnen dient te krijgen. De reële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om te kunnen genieten van andere voordelen kunnen we helaas niet mededelen. Daarnaast kun je ook teveel omega 3 vetzuren binnenkrijgen. Het is aangeraden om niet meer dan 2000mg. EPA en DHA binnen te krijgen per dag.
Ons advies
De inname van omega 3 vetzuren is afhankelijk van jouw doelstelling en voedingspatroon. In overleg met een arts en/of voedingsconsulent kan gekeken worden of supplementatie hiervan geschikt is. Wil je liever direct advies van onze specialisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en hulp.
Een vetzuur bestaat uit een vet keten en een zuurgroep (carboxylgroep). De vetketen eindigt in een methylgroep wat gedocumenteerd wordt als CH3. De lengte van een vetzuur keten varieert per vetzuur. Vetzuren hebben voornamelijk een keten van 4 C atomen tot 24 C atomen. C staat hier voor koolstof. Visolie is een van de bekendste vetzuren en heeft 22 C-atomen.
Wil je meer informatie over vetzuren en de voordelen hiervan? Twijfel dan niet en zoek contact op met één van onze orthomoleculaire voedingsdeskundigen, biochemische voedingexperts of dietisten. Zo kun je gemakkelijk en snel de juiste informatie krijgen met betrekking tot dit onderwerp.
Er zijn verschillende type vetzuren. Onderstaand noemen wij een aantal belangrijke:
– Arganolie
– Borage olie
– CLA
– Gamma-linoleenzuur (GLA)
– Hennepzaadolie
– Kokosolie
– Krillolie
– Lecithine (komt in ons lichaam voor als lipide in onze cellen)
– Levertraan
– Lijnzaadolie
– Olijfolie (omega 9 als oliezuur)
– Omega 3
– Omega 6
– Omega 9
– Oregano olie
Zodra het lichaam energie nodig heeft worden er vetzuren verbrand en hiermee door het lichaam energie gemaakt. Voordat vetten worden verbrand in de vetzuurstofwisseling moet natuurlijk wel eerst al het glycogeen worden verbrand. Glycogeen is onze “reserve energie voorraad” wat opgeslagen zit in onze lever.
Wanneer er teveel energie aanwezig is, door bijvoorbeeld overmatig eten, slecht eten als een overmaat aan suikers, worden er vetten opgebouwd. Dit noemen wij de vetzuurstofwisseling. De vetzuurstofwisseling vindt plaats in het vetweefsel.
Onverzadigde vetzuren zijn minder stabiel dan verzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren reageren meer op water of zuurstof en licht. Ze zijn dus minder stabiel voor bijvoorbeeld verhitting en (zon)licht. Kook dus bij voorkeur met verzadigde vetten zoals kokosolie, rode palmolie, roomboter of ghee (niet met olijfolie!).
Wij geloven in het feit dat sporters met een juiste combinatie tussen een goed dieet, gezond eten en de juiste supplementen zo snel en efficiënt mogelijk doelstellingen kunnen bereiken.