Eiwitpoeder

Eiwitpoeders zijn niet meer weg te denken uit de sportwereld. Waarschijnlijk ken jij ook wel verschillende mensen die eiwitpoeders gebruiken. We kennen ze ook wel onder de benamingen: Eiwitshake, whey, proteïnen of whey protein. Waar voorheen eiwitpoeders nog echt alleen door bodybuilders werd gebruikt, wordt het nu door een breed scala van sporters gebruikt. En terecht. Eiwitpoeders kunnen een echte toevoeging zijn aan je gezondheid en voor je lichaam. Inderdaad, kunnen. Want de mate waarop een eiwit poeder iets bijdraagt aan je gezondheid of aan het herstel van je lichaam is wel afhankelijk van het soort eiwit en de kwaliteit hiervan. We vertellen je hier alles over op deze pagina.

Eiwitpoeder kopen

Ben jij ook een fanatieke sporter en/of wil je bepaalde doelen behalen? Dan kunnen eiwitpoeders jou hier zeker mee helpen. Als sporter heb je namelijk meer eiwitten nodig dan als niet-sporter. De hoeveelheid eiwitten is afhankelijk van de frequentie en intensiteit waarop je sport. Waarom je als sporter baat hebt bij het eten van eiwitten, is om de volgende redenen:

  • Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam, niet alleen voor de spieren maar voor iedere cel. Dus ook voor de huid, organen, enzymen, hormonen en neurotransmitters in de hersenen.
  • Het zorgt voor spierherstel na een workout
  • Het gaat spierafbraak tegen / zorgt voor spierbehoud
  • Het kan zorgen voor een beter verzadigd gevoel

Wanneer je vervolgens op zoek gaat naar de juiste eiwitshake die jou kan helpen met het behalen van je gewenste doelen, zul je in een zee van verschillende merken en verschillende kwaliteiten verzeild raken. Hoe je dan de juiste eiwitpoeder kunt is je misschien een raadsel, maar wij gaan je enige wegwijs maken in deze wereld.

Ga je eiwitpoeder kopen? Dan is het belangrijk om op deze drie zaken te letten:

  • De biologische waarde van de eiwitpoeder en daarmee het aminozurenprofiel
  • De toevoegingen die de eiwitshake bevat
  • En eventueel de herkomst van de eiwitpoeder

De biologische waarde van eiwitpoeder

Veel voeding en supplementen bevatten eiwitten, maar dit zijn lang niet altijd exact dezelfde eiwitten. Sterker nog, ze kunnen veel van elkaar verschillen. De kwaliteit van deze eiwitten wordt bepaald door de aminozuren die het bevat en dit wordt uitgedrukt in de biologische waarde van eiwitten. Dit zegt dus iets over het aminozuur profiel (combinatie essentiële en niet-essentiële eiwitten) in het eiwit. Hoe dichter dit profiel bij het profiel van ons lichaamseiwit in de buurt komt, hoe waardevoller de eiwitpoeder voor ons, mensen, is en hoe beter het door ons lichaam opgenomen kan worden. De biologische waarde wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 150.

Toevoegingen van eiwitshakes

Er zijn veel eiwitshakes op de markt die extra lekker en goedkoop worden gemaakt, zodat sporters ze graag drinken. Helaas gaat dat in heel veel gevallen ten koste van de kwaliteit van de eiwitshake en daarmee ook ten koste van jouw gezondheid, jouw lichaam en daarmee ook ten koste van het behalen van jouw doelstelling. Schadelijke stoffen die aan eiwitpoeders worden toegevoegd kunnen bijvoorbeeld suikers zijn, chemische zoetstoffen zoals acesulfaam-k, aspartaam en sucralose, en chemische smaakaroma’s. Deze stoffen doen meer kwaad dan goed aan je lichaam en sommigen zijn zelfs zeer schadelijk. Daarnaast kan het de opname van de eiwitten belemmeren en heb je er dus helemaal niets aan. Bij het kopen van eiwitpoeder is het dus nuttig om hierop te letten.

De werking van eiwit poeder

Eiwitpoeder / eiwitshakes dragen bij aan het herstel van je spieren na bijvoorbeeld een training, workout of wedstrijd. Hoe gaat dat in z’n werk? Eiwitten worden in ons lichaam gebruikt als directe bouwstenen van zowel spieren als de aanmaak van tal van stoffen t/m onze neurotransmitters aan toe. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Deze kun je weer onderverdelen in niet-essentiële aminozuren, welke ons lichaam zelf kan aanmaken en essentiële aminozuren. Deze laatste kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we daarom halen uit voeding. Al deze aminozuren bij elkaar omvatten een aminozuurprofiel. Er zijn eiwitpoeders die niet alle aminozuren bevatten of niet in de juiste verhoudingen en eiwitten die dit wel doen. Je kunt je voorstellen dat een eiwitpoeder met een compleet aminozuurprofiel het beste is voor je lichaam, omdat het dan alle bouwstenen bevat om eiwitten uit op te bouwen. Wat vervolgens de spieren herstelt na een training. Whey eiwitpoeder bevat een compleet aminozuurprofiel.

Beste eiwitpoeder: Welk type eiwit poeder kan ik het beste kiezen?

Wat de beste eiwitpoeder is, is afhankelijk van het moment van de dag, je lichaam en je doelstelling. Wil je droogtrainen, dan heb je het meest aan een eiwitpoeder zonder vetten en koolhydraten, die wel zorgt voor behoud van je spiermassa. Als je wilt aankomen kan je misschien prima toe met een goedkoper type eiwit poeder die naast -natuurlijk- eiwitten ook koolhydraten en vetten bevat. Ben je veganist, heb je een allergie of ben je gevoelig voor koemelk, lactose of caseïne dan is een plantaardige eiwitshake een goede keuze. Ga zo maar door. Om het overzichtelijk te maken, leggen we hieronder per soort eiwit poeder uit wat de voor- en nadelen zijn.

Welke soorten eiwitpoeders zijn er?

Eiwitpoeders zijn er in vele varianten. We kunnen ze in eerste instantie in twee groepen verdelen, namelijk:

  • Dierlijke eiwitten
  • Plantaardige eiwitten

Deze dierlijke eiwitten kunnen we vervolgens weer onderverdelen in whey eiwitten en caseïne eiwitten. Deze vinden beiden hun oorsprong in melk. Bij de productie van kaas blijven er bestanddelen over. Een daarvan is de wei die uit de melk gefilterd wordt tijdens de productie. Van deze wei worden whey eiwitten gemaakt. Vervolgens blijven er dan ook nog caseïne eiwitten over naast de kaas. Plantaardige eiwitpoeders vinden hun oorsprong in meerdere bronnen. Populaire eiwitpoeders worden gewonnen uit onder andere hennep, bruine rijst en erwten. Ieder soort eiwit heeft zijn eigen biologische waarde en eiwitgehalte. Echter is het wel afhankelijk van de producent en de overige ingrediënten hoe dit in de praktijk uitpakt.


Soort eiwitpoeder

Eiwitgehalte maximaal

Biologische waarde

Whey concentraat

80%

110 – 125

Whey isolaat

90%

125 – 140

Whey hydrolisaat

80% of 90%

150

Caseine eiwitten

80%

77

Hennep eiwitpoeder

50%

35 – 40

Bruine rijst eiwitpoeder

80%

59 – 83

Erwten eiwitpoeder

80 – 85%

48 – 65

Whey concentraat

Whey concentraat is de wei zoals hij rechtstreeks uit de melk gefilterd wordt bij de productie van kaas. De melksuikers, ook wel lactose genoemd zitten hier dan nog in. Doordat dit productieproces zo gemakkelijk en snel gaat, is whey concentraat de goedkoopste variant van de verschillende soorten wei eiwitten. Echter bevat dit soort eiwitpoeder wel het laagste percentage aan zuivere eiwitten. Whey concentraat bevat in de pure vorm maximaal 80% aan eiwitten. Alles wat er vervolgens aan de whey eiwitshake wordt toegevoegd, verminderd het eiwitgehalte in de whey. Hierdoor varieert het eiwitgehalte in de whey concentraat in de praktijk tussen de 65 en maximaal 80% (pure variant). Bij Muscle Concepts produceren wij whey concentraat met een eiwitgehalte van 76%, wat vrij hoog is voor een concentraat.

Whey isolaat

Whey isolaat ondergaat vervolgens nog een bewerking, waarbij het grootste deel van de melksuiker / lactose uit de wei wordt gefilterd. Hierdoor bevat een whey isolaat een hoger eiwitgehalte dan een concentraat. Een whey isolaat bestaat over het algemeen uit een eiwitgehalte van rond de 90%. Wij produceren een pure isolaat uit wei met een eiwitgehalte van 93%. Doordat het eiwitgehalte in deze eiwitpoeders zo hoog ligt, is er simpelweg minder ruimte besteedt aan (ongevraagde) toevoegingen zoals suikers, chemische zoetstoffen, smaakaroma’s en andere ingrediënten. Dit is ook wat je lichaam het liefste wilt. Daarnaast is het een voordeel dat de lactose voor een groot deel uit de wei is gefilterd in deze variant. Dit komt goed uit voor mensen die gevoelig zijn voor lactose, die kunnen dan ook beter kiezen voor een isolaat dan een concentraat. Door de extra bewerking en het hogere eiwitgehalte in een whey isolaat, ligt de prijs hiervoor wel altijd hoger dan de prijs voor een whey concentraat.

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat ondergaat vervolgens nog een extra bewerkingsproces. Dit proces zorgt ervoor dat de aminozuren in de eiwitpoeder als het ware worden losgemaakt worden tot peptides, waardoor de hydrolisaat nog sneller door het lichaam wordt opgenomen dan alle andere varianten. Hydrolisaat wordt tot stand gebracht vanuit een eiwitpoeder met een eiwitgehalte van 80% of een eiwitgehalte van 90%.

Caseïne eiwitten

Ook caseïne eiwit is afkomstig van melk, zoals hierboven genoemd. Het zorgt voor 80% van de eiwitten in koemelk. In tegenstelling tot whey eiwitten geeft caseïne haar aminozuren heel langzaam af. Het voordeel hiervan is dat je voor een langere tijd (tot maximaal 7 uur) voorzien wordt van aminozuren, waardoor er langzaam wordt gewerkt aan het spierherstel. Dit is vooral handig wanneer je die uren niet zoveel gaat bewegen, bijvoorbeeld tijdens de avonduren en de nacht. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze caseïne eiwitpoeders sterke anti-katabolische effecten met zich mee kan brengen. Als je lichaam in katabolische toestand verkeerd, breek je spiermassa af. Dit kan gebeuren als je te lang en te intensief traint. Caseïne eiwit gaat dit dus tegen. Door de langzame afgifte van aminozuren is deze eiwitpoeder niet zo geschikt voor spierherstel, maar meer om de afbraak van spieren tegen te gaan. Het kan handig zijn om caseïne eiwit naast whey eiwitten te gebruiken, maar niet in plaats van. Whey eiwitten blijven het belangrijkst voor het herstel en het opbouwen van spiermassa, juist doordat ze zo snel worden opgenomen. Voor het opbouwen van spiermassa en spierherstel is het van belang dat je binnen een half uur na je training voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Maar let vooral ook op de nadelen van caseïne eiwitten..

Caseïne eiwitten zijn niet geschikt voor mensen die (onbewust) gevoelig zijn voor caseïne. Uiteraard ook niet voor mensen met een koemelk allergie waarbij caseïne de boosdoener is. Caseïne kan zich namelijk omzetten tot slijm in het lichaam. Hierdoor kan het vast gaan plakken aan de maagwand, darmen en/of de luchtwegen, wat vervelende gevolgen met zich mee kan brengen. Denk hierbij aan problemen met de ademhaling of een ontregeling in de darmen en maag. We willen je niet bang maken, maar het is wel belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je kiest voor caseïne eiwitten. Een reden dat veel sporters kwark eten, is omdat het veel eiwitten bevat. Een groot deel hiervan zijn caseïne eiwitten. Hierdoor is kwark superhandig om te eten voor het slapen gaan. Doordat kwark naast caseïne ook whey eiwitten bevat, helpt het voor spierherstel én spierafbraak.

Plantaardige eiwitpoeder / vegan eiwitpoeder

Eiwitpoeder kan ook geproduceerd worden vanuit een plantaardige bron. Voorstanders van plantaardige eiwitpoeders zijn voornamelijk veganisten of mensen met die gevoelig zijn voor lactose of een lactose-intolerantie hebben. Deze vegan eiwit poeders van plantaardige oorsprong bevatten geen compleet aminozuurprofiel.

Hennep eiwitpoeder

Hennep eiwitpoeder is van plantaardige oorsprong, namelijk uit hennep. Uniek hieraan is dat dit de enige plantaardige eiwitpoeder is die alle essentiële aminozuren bevat. Daarnaast bevat hennep eiwitpoeder ook flink veel enzymen, antioxidanten, mineralen en andere gezonde stoffen die ons immuunsysteem beschermen en oud weefsel in ons lichaam verruilen voor nieuwe weefsels.

Bruine rijst eiwitpoeder

Over het algemeen zijn dierlijke eiwitten effectiever voor opbouw van spiermassa en spierherstel dan plantaardige eiwitten. Toch komt ook bruine rijst eiwitpoeder hier dicht bij in de buurt. Uit onderzoek is gebleken dat er geen significante verschillen zijn ten opzichte van whey eiwitpoeder met het oog op spierherstel, spiergroei en kracht. [1] Het is wel iets duurder dan whey proteinen, maar een goed alternatief voor mensen die om wat voor reden dan ook geen dierlijke producten willen of kunnen eten.

Erwten eiwitpoeder

Erwten zijn peulvruchten, welke de beste bron van eiwitten zijn van plantaardige producten. Peulvruchten zijn dan ook erg populair onder de mensen die een vegan lifestyle volgen. Deze erwten zijn dus ook de reden waardoor plantaardige eiwitpoeders uit erwten zo’n hoog eiwitgehalte bevatten. Namelijk maarliefst maximaal 85%. Dit is de eiwitrijkste eiwitshake in het plantaardige segment. De biologische waarde van deze eiwitten is zeer variabele. Dit ligt namelijk tussen de 48 en 65 wat niet zo heel hoog is.

Biologische eiwitpoeder

Biologische eiwitpoeder is momenteel voornamelijk te vinden in het plantaardige segment. Bovengenoemde plantaardige eiwitpoeders worden veelal in biologische varianten aangeboden. Toch, als je ook dierlijke producten eet, adviseren wij wel om voor een biologische variant van whey poeder te kiezen. Door het hoge eiwitgehalte in whey, maar vooral de hoge biologische waarde hiervan werk je effcienter naar je doelstelling toe. Biologische whey eiwitpoeder is afkomstig van biologische melk. Vervolgens ondergaat dit hetzelfde proces als de varianten van whey eiwitpoeder.


Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen met betrekking tot eiwitpoeder. Staat je vraag er niet tussen? Schroom dan niet om je vraag via de chat te stellen!

Kun je eiwitpoeder bakken / verhitten, in bijvoorbeeld een eiwit pannenkoek?

Op de vraag of dit kan, kunnen we kort zijn. Het kan prima, wat er met je pannenkoek gebeurt en of dit ook goed is voor je gezondheid is een ander verhaal. Je kunt eiwitten bakken / verhitten tot 70 graden Celcius, zonder dat hier iets mee gebeurt. Vanaf het moment dat eiwitten warmer worden dan 70 graden gaan deze denatureren. Dit houdt in dat het eiwitstructuur langzaam uiteen valt in losse aminozuren. Hierdoor wordt er soms gezegd dat eiwitten door verhitting stuk gaan. Dit klopt enigszins, alleen is het niet zo hiermee de voedingswaarde van eiwitten afnemen. In je lichaam denatureren eiwitten namelijk op dezelfde manier. Want uiteindelijk zijn het de losse aminozuren die fungeren als bouwstenen voor je spieren. Eigenlijk ook zeer begrijpelijk, want we eten veel meer eiwitten die tijdens bereiding verhit zijn. Denk maar aan een gekookt of gebakken eitje, vlees of kip.Ook deze producten worden allemaal verhit boven de 70 graden en worden prima door ons lichaam opgenomen!

Kan ik met eiwitpoeder afvallen?

Eiwitpoeder kan je zeker helpen met afvallen. Echter willen wij wel de nadruk leggen op ‘helpen’, omdat je niet direct afvalt wanneer je eiwitpoeders gaat gebruiken. Je moet hiervoor natuurlijk wel voldoende sporten / bewegen. Een zuivere eiwitpoeder met een hoog eiwitgehalte bevat meestal maar ongeveer 100 – 130 calorieën terwijl je hier wel enige tijd van vol zit en het bijdraagt aan de opbouw van spiermassa. Hierdoor verbrandt je lichaam meer calorieën (door spiermassa) terwijl je minder de neiging hebt om te gaan cheaten.

Wat is het verschil van eiwitpoeder in de supermarkt en Muscle Concepts?

Eiwitpoeders zijn er veel op de markt en het verschil in kwaliteit is groot. Steeds vaker zie je eiwitpoeders in de AH, jumbo, Aldi of zelfs Action staan. Wat is het verschil in kwaliteit? Wij staat voor een gezond en fit leven en onze focus ligt hier ook volledig op. Dit uit zich in hoogwaardige producten van een goede kwaliteit. Wij gebruiken bijvoorbeeld ook geen suikers, chemische zoetstoffen en onnodige vulmiddelen in onze eiwitshakes. In supermarkten zien we helaas veel eiwitpoeders die hier vol mee zitten. Voor supermarkten zijn eiwitshakes niet de hoofdfocus, wat terug te zien is in de kwaliteit. Eiwitpoeders zijn in de AH en jumbo ook nog vrij prijzig.

YouTube
YouTube
Instagram
WhatsApp