slechte-e-nummers
Written by Muscle Concepts

Slechte e-nummers, vermijd deze!

E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen die veelvuldig voorkomen in bewerkte voeding. Wanneer een stof goedgekeurd is door de EU, zou je eigenlijk op dit oordeel willen vertrouwen. Helaas toont wetenschappelijk onderzoek steeds vaker aan dat er wel degelijk gevaren aan het consumeren van sommige e-nummers zit. Dit noemen we slechte e-nummers en deze heb je niet graag in je voeding. Vooral niet wanneer je je bewust bent van het gevaar dat ze met zich meebrengen. In dit blogje willen we je waarschuwen voor de meest schadelijke e-nummers (beoordeelt op basis van wetenschappelijk onderzoek). We hebben deze lijst niet gemaakt om je bang te maken (ook al schrikken wij zeker van sommige e-nummers), maar wel om je bewust te maken van welke stoffen de industrie ons voorziet.

Wat zijn e-nummers?

Additieven die, met goedkeuring van de EU, toegevoegd worden aan voedingsmiddelen worden e-nummers genoemd. Oorspronkelijk is het toevoegen van hulpstoffen tot bestaan gekomen, om iets ‘toe te voegen’ aan een bepaald voedingsmiddel. Dit kan zijn in de vorm van smaak, verbeteren van de houdbaarheid of kleur. In principe niets mis mee, zolang deze stoffen geen gevaarlijke gevolgen met zich mee zouden brengen. Dit is helaas lang niet altijd het geval. De fabrikant is verplicht om toegevoegde e-nummers op de verpakking te vermelden, maar toch zijn ze niet altijd makkelijk herkenbaar. Een e-nummer als E955 is makkelijker te herkennen dan wanneer er het woordje ‘sucralose’ wordt gebruikt.
Helaas gebruiken fabrikanten deze laatste optie vaak, om te verbloemen dat zij e-nummers gebruiken in de producten. Wees hier dus alert op.

Hoe weet ik of een e-nummer gevaarlijk is?

Niet elk e-nummer is even slecht. Er zijn ook een aantal e-nummers van natuurlijke afkomst, bijvoorbeeld van planten of dieren. Zo is bijvoorbeeld Vitamine C (E300) en de rode kleur uit rode biet (E162) ook e-nummers. Deze zijn uiteraard gewoon gezond voor je. Daarom kun je niet alle e-nummers over een kam scheren. Eerlijk is eerlijk: Ieder e-nummer heeft een ander effect en andere gevolgen, waardoor je niet direct last krijgt van de gevaarlijke gevolgen. Als je echter veel bewerkte voeding eet, hopen de e-nummers op in je lichaam en dit kan echt een gevaar zijn voor je lichaam. Tevens kan de combinatie van verschillende e-nummers voor schadelijke gevolgen zorgen. Hier moet je mee uitkijken. Dit ligt heel gecompliceerd en hier lopen momenteel nog veel onderzoeken naar. Daarom adviseren wij slechte e-nummers zoveel mogelijk uit je voeding te schrappen. Om erachter te komen welke e-nummers gevaarlijk zijn, hebben wij een lijst voor je opgesteld.

Slechte e-nummers lijst: Deze wil je niet in je voeding

In een eerder blogje zie je een lijst met e-nummers. De e-nummers in deze lijst zijn door middel van de kleuren rood, oranje en groen beoordeelt op het niveau van gevaar. De rode e-nummers zijn daarbij het gevaarlijkst. Hieronder lichten we de gevaarlijkste e-nummers toe. Helaas zijn dit niet de enige gevaarlijke e-nummers. De lijst van gevaarlijke e-nummers is groter dan de gezonde e-nummers en dan te bedenken dat er ruim 350 verschillende e-nummers aan onze voeding wordt toegevoegd. Ons advies is om alle e-nummers in het rood te vermijden!

slechte-e-nummers-lijst

1. Chemische zoetstoffen

Aangezien er zoveel slechte chemische zoetstoffen zijn, willen we er meerdere toelichten. Chemische zoetstoffen worden meestal toegevoegd aan light producten. De toename van overgewicht en obesitas in Nederland heeft ertoe geleidt dat mensen willen afvallen. Producten spelen hier slim op in, door de suikers in ongezonde voeding te vervangen door zoetstoffen en vervolgens te claimen dat het een ‘gezond’ product is. Hoewel er nu geen suiker meer in het product zit en het dus minder calorieën bevat, is het helaas niet gezonder. Misschien zelfs wel ongezonder. De meest gevaarlijke chemische zoetstoffen zijn:

 • Acesulfaam K (E950)
 • Aspartaam (E951)
 • Cyclamaat (E952)
 • Isomalt (E953)
 • Sacharine (E954)
 • Sucralose (E955): Hier hebben wij een blogje over geschreven waarin wetenschappelijke onderzoeken het gevaar bewijzen.
 • Xylitol (E967)

Zoetstoffen hebben echt een hele slechte invloed op het menselijk lichaam. Het zorgt bijvoorbeeld voor obesitas, diabetes en kanker.

2. EDTA (E385)

EDTA is een stabilisator die toegevoegd wordt aan producten om de juiste structuur te realiseren. Daarnaast wordt het zelfs in het ziekenhuis gebruikt om zware metalen uit het lichaam te halen bij mensen met een metaalvergiftiging. Voor dit e-nummers zijn nog wetenschappelijke onderzoeken op de lange termijn gaande, maar er zijn nog geen resultaten. Wel is uit een onderzoek op proefdieren gebleken dat dit e-nummer zorgt voor chromosoom beschadiging Ook wordt het in verband gebracht met bloedarmoede, bloed bij het plassen, diarree, spierkrampen en overgeven bij langdurige consumptie.

3. Polyoxyethyleen-20-sorbitaan (E432)

Ook dit e-nummers is een stabilisator, maar wordt ook gebruikt als emulgator of synthetisch hulpmiddel. nierproblemen, huidaandoeningen, digestieproblemen, gewichtstoename en urineweginfectie

6. Mononatriumglutamaat/MSG (E621)

Het e-nummer mononatriumglutamaat/MSG wordt in veel kant-en-klare voedingsmiddelen gebruikt. Bijvoorbeeld in kant-en-klare soepen, magnetronmaaltijden en diepvriesmaaltijden. Daarnaast zit het ook vaak in chips, koekjes en snacks. Dit stofje schakelt onder andere het ‘volle gevoel’ in je hersenen uit, waardoor je maar blijft eten van dit ongezonde voedsel.. Dit herken je waarschijnlijk wel bij het eten van chips of Chinees eten. Dit is helaas nog niet alles. MSG zorgt ervoor dat cellen extreem actief worden, waardoor ze beschadigd raken of zelfs kapot gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat dit vervolgens weer kan zorgen voor obesitas, hoofdpijn, moeheid, depressies, ADHD, dyslectie en het heeft een nadelig effect op geheugen.

7. Glycine (E640)

Glycine komt veel voor in broodproducten, omdat het in Nederland wordt gebruikt als broodverbeteraar. Het zit bijvoorbeeld in afbakbroodjes, croissantjes en stokbroden. Glycine wordt in verband gebracht met onvruchtbaarheid en een verlaagde weerstand. Dit is nog niet wetenschappelijk onderbouwd, maar vermoedens zijn voor ons voldoende om deze stof te vermijden waar dat kan.

8. Propyleenglycol (E1520)

Propyleenglycol wordt onder andere veel gebruikt om kunstmatige rook te ontwikkelen. Dit stofje komt dus voor in de e-sigaret, die mensen roken om van een rookverslaving af te komen. In principe goed, want nicotine is sowieso slechter dan Propyleenglycol, maar helemaal goed is het ook niet. Het kan namelijk nier- en leverschade veroorzaken bij regelmatig gebruikt. Volgens het WHO (World Health Organisation) is deze stof in kleine mate onschadelijk voor het lichaam, maar misschien krijg je hier toch meer van binnen dan je denkt. Het zit namelijk ook veel in cosmetica producten, dus wees voorzichtig!

9. Kleurstoffen

Over kleurstoffen is al een jarenlange discussie gaande. Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat bepaalde kleurstoffen tot een lager IQ kunnen leiden, de oorzaak zijn voor vele gedragsproblemen bij kinderen en het een veroorzaker is van kanker. Kleurstoffen vind je in een groot deel van bewerkte voeding in de supermarkt. Deze onderzoeken hebben ertoe geleid dat vele kleurstoffen in het buitenland verboden zijn. Dit zou volgens ons ook in Nederland het geval moeten zijn, maar tot die tijd willen we je adviseren de volgende kleurstoffen te vermijden:

 • Blauw (E133) = Verboden in Noorwegen, Frankrijk en Finland. /li>
 • Rood (E124) = Hier is nog geen verbod op, maar er zijn wel discussies over gaande.
 • Geel (E110) en (E102) = Verboden in Noorwegen en Zweden.

10. BHA en BHT (E320)

BHA en BHT zijn e-nummers die als conserveringsmiddelen gebruikt worden. Dit e-nummer vind je voornamelijk in chips, plantaardige olien, ontbijtgranen, bewerkt rijst en kauwgom. Uit onderzoek van R.Kahl en H.Kappus vanuit de Universiteit van Hamburg [1] is gebleken dat deze e-nummers in verband worden gebracht met de grootste gevaren. Deze stoffen zorgen in combinatie met een natuurlijke vitamine E voor bloedstolling. Daarnaast kan BHA zorgen voor longproblemen en tumoren in de maag. BHT heeft invloed op de ontwikkeling van tumoren in de lever, bij langdurig gebruik. Deze stoffen zijn namelijk oxidanten die zich in het lichaam tot reactieve kankerverwekkende stoffen ontwikkelingen. Er wordt gezegd dat de concentraties BHA en BHT in onze voeding te klein is voor dergelijke ziekten, maar het is dus wel een e-nummer om zo weinig mogelijk van binnen te krijgen.

11. Kaliumbromaat (E924)

Kaliumbromaat is kankerverwekkend. Het komt voornamelijk voor in brood en deegproducten, omdat het voornamelijk gebruikt wordt als deegverbeteraar. Uit onderzoek van de Amerikaanse instantie EPA [2] is gebleken dat dit e-nummer tumoren in de buikvlies en nieren veroorzaken bij mensen en ook in de schildklieren en andere organen bij dieren. Daarnaast brengt het schade toe aan het DNA, doordat het in het lichaam omgezet wordt in oxiden en radicalen. Schade aan het DNA wordt gelinkt met het ontwikkelen van kanker. Kaliumbromaat (E924) is verboden in Canada en de UK en tegenwoordig ook in de EU. Het zou dus niet in Nederlandse broden zitten. In veel andere landen worden waarschuwingen afgegeven op productverpakkingen waarin dit e-nummer is gebruikt.

Voeding zonder e-nummers

Nu je gelezen hebt dat er zelfs in brood en kaas e-nummers zitten, vraag je je wellicht af wat je nog wel kunt eten (om e-nummers te vermijden). Gelukkig zijn niet alle e-nummers even slecht, maar de gevolgen zijn best beangstigend. Daarom adviseren wij om zoveel mogelijk e-nummervrij te eten. Om jullie hiermee te helpen, want het is een hele zoektocht, hebben wij een aantal e-nummer vrije producten voor je op een rijtje gezet:

 • Verse groenten
 • Vers fruit
 • Naturel zuivel zoals kwark, melk en yoghurt. Let op: In kaas zitten vaak wel e-nummers om de gele kleur te behouden!
 • Eieren
 • Noten, zoals pinda’s, walnoten, cashewnoten etc

Ook zijn er nog een aantal andere voedingsmiddelen waarvan je het waarschijnlijk niet had verwacht, ook e-nummer vrij. Een aantal van deze voedingsmiddelen hebben we hieronder voor je in een tabelletje gezet. Dit zijn voornamelijk producten die wij als sporters graag eten, dus zijn we blij dat deze wel veilig zijn.

ProductMerkIngrediënten
HüttenkäseDanoneMagere melk, room, zout, melkfermenten en microbieel stremsel.
Biologische PindakaasAHPinda’s, biologische palmvet, biologische rietsuiker en zeezout
Creme fraicheMeerdere merkenMelk en melkvet, bevat lactose en melkeiwit.
HavermoutQuakerHavermout
Brinta volkoren graanontbijtBrintaVolkoren, tarwemeel, zout
De meeste soorten zonnatura theeZonnaturaKruiden, afhankelijk van het theesoort
RijstMeerdere soortenrijst

Bronvermelding

[1] Kahl R & Kappus H. 1993. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung.
[2] US Environmental Protection Agency (EPA). 2001. TOXICOLOGICAL REVIEW OF BROMATE.

3 thoughts on “Slechte e-nummers, vermijd deze!

 1. Dit artikel slaat natuurlijk nergens op. Er zijn veel tegen onderzoeken voor wat je nu beweerd en die ligt je niet toe. Daarnaast weet je dat er in een blauwe bes(volgens jullie een e nummer vrij product) al E300, E306, E261a, E163b, E163e, E163f, E160a, E440, E221, E941, E948 en E290 zit. Stop met mensen bang te maken, maak ze bewust van wat ze eten.

  1. Beste Bloby,

   Bedankt voor je reactie. Wij zijn van mening dat je producten met bepaalde e-nummers zo min mogelijk zou moeten consumeren. Dit hoeft natuurlijk niet elk e-nummer te zijn. Degenen die er bovenuit springen zijn de e-nummers waarvan is aangetoond dat er een kans is op bijwerkingen of mogelijke aandoeningen. Dit zijn de e-nummers welke besproken zijn in dit artikel (en er zijn er nog meer). Uiteraard kunnen wij toelichten dat er ook onderzoeken zijn waaruit blijkt dat deze / of andere e-nummers in kleine hoeveelheden geen verdere bijwerkingen hebben. Bedankt voor je input. Wat betreft je blauwe bessen voorbeeld: ik heb geen idee waar dat staat, maar blauwe bessen zijn inderdaad geen aanrader als je e-nummers of bestrijdingsmiddelen wilt vermijden.

   Met gezonde & Sportieve Groet,
   Mo Maghsoudi
   Team Muscle Concepts

 2. Prima dat je mensen bewust maakt wat ze eten.
  Huid uitslag is vandaag de dag gewoon en ook pollen allergie schijnt normaal te zijn. Terwijl dat vroeger bijna niet voor kwam. Vermijden is beter dan bestrijden

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"