sucralose-E955-gevaren
Written by Muscle Concepts

Sucralose (E955): Eigenschappen & Gevaren

Sucralose (E955) is een kunstmatige zoetstof die 600 keer sterker is dan suiker en moet de suikers vervangen. De zoetstof is in 1976 ontdekt door Engelse onderzoekers die werkten aan een suikervervanger. Er wordt gezegd dat sucralose dezelfde smaak genereert als suiker, maar geen calorieën bevat. Ondertussen is de zoetstof sucralose in meer dan 50 landen “goedgekeurd”. In dit artikel lichten we deze zoetstof toe.

Wat is sucralose?

Sucralose is een artificiële zoetstof. Een artificiële zoetstof is niets meer dat chemische stof die een zoetende werking heeft. Deze stof heeft het E-nummer E955 gekregen. In 2004 is het gebruik van de zoetstof wettelijk toegestaan in frisdrank en voeding in Europa. Dit maakt deze zoetstof nog redelijk nieuw
Sucralose (E955) behoort niet tot de suikers. Naast sucralose heb je ook nog de zoetstoffen aspartaam (E951) en acesulfaam-K (E950). Deze zoetstoffen vind je met name in light producten. Denk maar aan light frisdranken. Doordat dit chemische stofje niet tot de suikers behoort, mag de producent met 0% suikers adverteren. Echter staat er in de ingrediëntenlijst wel dat er sucralose in zit. De aanvaardbare inname is 5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Functie van sucralose

Sucralose heeft een zoetende functie. De zoetkracht van sucralose is bijna 600 keer hoger dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Het lichaam kan sucralose niet afbreken en verlaat zo ook weer het lichaam. Daarbovenop kan ook de natuur het niet afbreken (?!).

Waarom is sucralose slecht voor je?

Sucralose heeft negatieve biologische effecten op de darmflora. De darmen bestaan uit goede en slechte bacteriën. Deze dienen in balans te zijn. Dit wordt de darmflora genoemd. Een gezonde darmflora zorgt voor een goede uitscheiding van onverteerbare stoffen. Echter zijn er tijdens een onderzoek van de Duke University in de VS negatieve effecten van sucralose op de darmflora ontdekt. De onderzoekers gaven sucralose aan ratten in hoge doseringen voor 12 weken lang. Dit waren de resultaten:

  • Bacteriën in de darmflora werden aangetast
  • Zuurgraad van de ontlasting werd minder zuur
  • Enzymen werden geactiveerd die de medicinale werking van medicijnen teniet doen

Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat bij jonge kinderen de zoetstof het vroegtijdig afsterven van de thymus stimuleert. De thymus is een orgaan die een gezonde groei ontwikkeling van het immuunsysteem van jonge kinderen tot stand brengt.

Sucralose bijwerkingen

Enkele bijwerkingen van sucralose, maar ook andere artificiële zoetstoffen hebben gemeenschappelijke symptomen. Migraine wordt nadrukkelijk in verband gebracht bij een overdosering van sucralose. Daarnaast kun je last krijgen van duizeligheid, een onrustig gevoel, verlaagde weerstand, hoofdpijn, buikpijn en spijsverteringsproblemen, omdat het een ontsteking in de spijsvertering kan veroorzaken. Ook kan een hoge dosering in combinatie met langdurig gebruik kankerverwekkend werken.

Is sucralose gevaarlijk?

Ondanks het feit dat de Nederlandse overheid sucralose heeft goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddel, is het niet zo heel gezond voor ons. Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd op dieren, waaruit blijkt dat sucralose gevaarlijke gevolgen kan hebben. Een onderzoek tussen twee groepen konijnen, waarvan de ene groep gevoed werd met sucralose houdend voer en de andere groep niet, wijst de volgende schokkende resultaten uit:

  • 23% van de groep die sucralose binnenkreeg is overleden, tegenover 6% uit de groep die ‘schoon’ voer kreeg.
  • Bijna 50% van de sucralose-groep kreeg een spontane miskraam, tegenover 0% uit de schone-groep.

Daarnaast kan het gebruik van sucralose onder andere verkalkte en vergrote nieren (nierstenen) veroorzaken en heeft het invloed op de spermakwaliteit van mannen. Bij de productie van sucralose wordt chloor gebruikt, wat in hoge doseringen zelfs levensbedreigend kan zijn.

De vraag of sucralose gevaarlijk is, zul je zelf moeten beantwoorden. De EU keurt het goed. Wij keuren het af en gebruiken het niet in onze producten. Bij een eenmalig of sporadisch gebruik zal je niet direct last krijgen van negatieve gevolgen. Als sucralose echter voorkomt in je dagelijkse eetpatroon, hoopt dit op in het lichaam met alle gevolgen van dien.

Conclusie

Continu zijn onderzoekers op zoek naar vervangers van suikers. Suikers zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor gewichtstoename. Sucralose is een van deze vervangers. Het feit dat E955 een vervangende zoetstof is voor suiker en weinig tot geen calorieën bevat, is het voor producenten van frisdrank en voedsel een zeer interessant product. Zo zijn de light-producten ontstaan. 0% suiker, maar gezoet door kunstmatige (artificiële) zoetstoffen. Sucralose is nog een relatief jong product waar nog geen studies op lange termijn over bekend zijn. Helaas tonen de eerste korte termijn onderzoeken op ratten en konijnen tonen gevaarlijke sucralose bijwerkingen en symptomen aan. Voor ons wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Daarom gebruiken wij geen sucralose in onze producten.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

4 thoughts on “Sucralose (E955): Eigenschappen & Gevaren

    1. Beste Robin,

      Er is wetenschappelijk literatuur gebruikt om dit artikel te kunnen schrijven.
      Dit was nog voordat wij gebruik gingen maken van een bronvermelding.
      Ik zou je wel aanbevelen om ons (nog) niet als bron te gebruiken voor bijvoorbeeld een schoolopdracht e.d.

      Met gezonde & Sportieve Groet,
      Mo Maghsoudi
      Team Muscle Concepts

    1. Beste Hendrik Jacobs,

      Bedankt voor je reactie.

      Zoetstoffen, smaakstoffen en andere e-nummers zijn vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld suiker of een extract van een zoete substantie.
      Daarnaast is bijvoorbeeld Sucralose zo’n 600 keer zoeter dan suiker. Het is dus gunstiger voor bedrijven om dit soort ongezonde stoffen te gebruiken.
      Het maken van meer winst gaat in dit geval ten koste van de gezondheid van de consument.

      Met gezonde & Sportieve Groet,
      Mo Maghsoudi
      Team Muscle Concepts

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *