buikvet-verbranden
Written by Muscle Concepts

Hoe kan ik buikvet verbranden?

Buikvet verbranden ofwel afvallen kan door gezonder te eten, meer te sporten en/of bewegen en dit, voor geruime tijd achter elkaar vol te houden. De eerste stap, gezonder eten, is meteen de moeilijkste. Wil jij buikvet verbranden, dan zal je jouw lifestyle aan moeten passen.

Om vet te verliezen moet er iets onder de dagelijkse caloriebehoefte worden gegeten, krachttraining en of cardiotraining worden gedaan, meer gezonde vetten consumeren en vooral het aantal koolhydraten worden teruggedrongen in je dieet. In dit artikel gaan wij dieper in op:

 • Wat is buikvet?
 • Gezond afslanken
 • De beste voedingsmiddelen om buikvet te verliezen
 • Hoe kan ik buikvet verbranden

Wat is buikvet?

Je kent het wel dat vervelende laagje vet die zich snel rond de buik vormt. Een “buikje” wijst erop dat jij teveel vet opslaat rond de buik, maar betekent ook dat jij dus over meer vet rond de organen beschikt en dit is ongezond. Het lichaam slaat vetten op twee verschillende manieren op. Namelijk direct onder de huid in de vorm van onderhuids vet en visceraal vet. Visceraal vet, oftewel orgaanvet zien we en voelen we niet, maar is erg ongezond. Bij het afvallen zal door het verminderde buikvet ook de hoeveelheid orgaanvet afnemen, wat een positief effect heeft op de gezondheid.

Hoe ontstaat buikvet?

Bij teveel buikvet of overgewicht is er overtollig vet in ons lichaam. Dit ontstaat als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt uit voeding voor een geruime tijd groter is dan de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt. Er zijn vele verschillende redenen waarom mensen aankomen in vet. Enkele veel voorkomende zijn:

 • Te veel suiker door bijvoorbeeld suikerhoudende dranken.
 • Te veel eten/ snoepen.
 • Te hoge calorie inname door alcoholische dranken.
 • Minder beweging dan waar behoefte aan is.

Gezond afslanken

Als jij meer eet dan verbrandt zal je lichaam het niet verteerde voedsel opslaan. Dit voedsel wordt opgeslagen in de vorm van vet. Hoewel gezonde vetten zoals vette vis, avocado, noten en plantaardige oliën goed zijn voor ons lichaam, komen we hier bij overmatig gebruik meestal van aan. Daarentegen zorgt visolie omega 3 (bestaande uit gezonde vetten) wel weer voor de stimulatie van vetverbranding. Als wij meer verbranden dan eten, haalt het lichaam energie uit de vetreserves en kan je dus afvallen. Hoeveel je dagelijks verbrandt hangt af van verschillende zaken zoals gewicht, geslacht, leeftijd, lengte, dagelijkse beweging, metabolisme en spiermassa. Een persoon met een vetvrije spiermassa van bijvoorbeeld 50 kg verbrandt meer voor dezelfde inspanning dan iemand met een vetvrije spiermassa van 20 kg.
Het is ongezond om voor een lange periode nagenoeg niks te eten, de inname van voldoende macronutriënten en micronutriënten blijven erg belangrijk. Het is alleen de bedoeling om net iets (ongeveer 200 kcal) onder jouw dagelijkse caloriebehoefte te eten. Klinkt logisch toch? Laten we dieper ingaan op het gezond eten en afvallen.

De beste voedingsmiddelen om buikvet te verliezen

Buikvet verliezen is lastig doordat wij zelf niet kunnen bepalen op welke plek in het lichaam wij vet verliezen. Dit komt omdat wij afvallen over ons gehele lichaam. Tijdens het gezond afvallen moet je er dus rekening mee houden dat het nauwelijks mogelijk is om plaatselijk vet te verbranden. Buikvet verbranden is niet zo makkelijk als het lijkt. Het toevoegen van buikspieroefeningen voor een platte buik alleen is niet voldoende.
De grootste veranderingen komen van je dieet. 75% van de resultaten worden bepaald door jouw dieet. Hieronder enkele voedingsmiddelen die jouw helpen bij het vet verbranden:

 • walnoten
 • ongezoete havermout
 • zalm
 • spirulina
 • eieren zonder eigeel
 • broccoli
 • zwarte bessen
 • natuurlijke pindakaas
 • tarwegras
 • lijnzaad

Walnoten zijn goed door de gezonde vetzuren die zij bevatten. Een hoger aantal essentiële vetzuren in jouw dieet zorgt voor bescherming tegen insulineresistentie. Hierdoor zorgt het lichaam dat de koolhydraten terechtkomen in de spiercellen zonder dat er suiker bij komt.
Havermout bevat veel voedingsvezels, eiwitten en minder suikers. Om deze reden kan jij beter voor havermout kiezen als ontbijt dan voor brood of cornflakes. Zalm heeft een laag kwikgehalte en bevat tevens veel natuurlijk vet waardoor zalm gemakkelijk in je dieet past.

Naast bovenstaande voedingsmiddelen spelen groenten een belangrijke rol in het kwijtraken van buikvet, omdat groentes een laag aantal calorieën bevat, een hoog aantal vezels bezit en het lichaam voorziet van essentiële vitamines en mineralen. Zwarte bessen zorgen, naast aardbeien en blauwe bessen ervoor dat jij buikvet verliest door het lage aantal calorieën en de vele gezonde vezels. Misschien ben jij minder bekend met de producten lijnzaad, tarwegras en spirulina, maar deze hebben wel degelijk voordelen voor het vet verbranden. Spirulina helpt het metabolisme en op deze manier indirect de vetverbranding. Tevens bevat spirulina de hierboven beschreven belangrijke omega 3 vetzuren die in vette vis zitten en is het de voedselbron met de hoogste dichtheid aan eiwitten.

Naast spirulina helpt lijnzaad door de vele vezels voor een verzadigd gevoel, waardoor er minder hongergevoel ontstaat. Naast de indirecte positieve werking op afslanken heeft lijnzaad meerdere voordelen, zoals; verbeterde balans van de bloedsuikerspiegel, verlaagt cholesterolgehalte en bevordert het de spijsvertering en stoelgang. Tenslotte zal de inname van koolhydraten voor het afslanken moeten worden teruggedrongen in je voedingspatroon en is het belangrijk meer eiwit- en vetrijk gaan eten.

Hoe kan ik buikvet verbranden?

Naast gezonde voeding, zoals hierboven beschreven, helpt het doen van cardio (bijv. hardlopen) en genoeg slaap. Ook helpt krachttraining voor het verliezen van buikvet. Krachttraining verhoogt je ruststofwisseling, omdat spiermassa in rust meer energie nodig heeft dan vet. Hiernaast zorgt krachttraining voor Excess Post Exercise Oxygen Consumption (EPOC), waardoor je tot 48 uur na de training energie verbrandt.

Daarentegen helpen buikspieroefeningen maar gering, omdat alleen het afvallen zorgt voor een platte buik. De zichtbaarheid van buikspieren komt meer door een laag vetpercentage en dus gezonde voeding. Als er een laag buikvet over de buikspieren zit, zijn de buikspieren niet zichtbaar. Om deze reden is het zonde om heel veel buikspieroefeningen te doen. Samenvattend is de meest effectieve manier om buikvet te verbranden, het veranderen van jouw lifestyle door het eten van de juiste gezonde voeding, het zorgen voor voldoende beweging door bijv. hardlopen en deze zaken vol te houden voor een langere tijd achter elkaar.

4 thoughts on “Hoe kan ik buikvet verbranden?

 1. das makkelijk gezegd maar hard lopen is voor mij een heel vervelend iets
  door bloeddruik tabletten gaat dat niet en door de pijn in gewrichten gaat dit niet Ik ga nu een loopband proberen dat zou ook wel eens kunnen helpen
  toch iets meer beweging
  ik werk heel de week in mijn eigen saak maar toch te eenzijdige bewegingen denk ik

  1. Hoi Astrid,

   Wat niet gaat, dat gaat niet. En dat moet je ook zeker niet forceren als je pijn hebt, dus verstandig om dat niet te doen.
   Het komt erop neer dat het belangrijk om meer calorieën te verbranden, dan binnen te krijgen door voeding en bij voeding is het dan belangrijk om zoveel mogelijk
   onbewerkte voedingsmiddelen te eten, zodat je lichaam de voeding goed kan verwerken. Hoeveel calorieën bij jou lengte, gewicht en dagelijkse activiteit passen kun je hier lezen. Dit blijft echter altijd een indicatie.
   Voldoende bewegen blijft echter erg belangrijk, dus kijk even wat je hiermee kunt doen.
   Je werkt al in je eigen zaak, als dat veel beweging oplevert is het top. Ook kun je bijvoorbeeld gaan wandelen voor extra beweging, als dat wel pijnloos gaat.

   Met gezonde & sportieve groet,

   Team Muscle Concepts

 2. ik neem al minstens 12 jaar elke dag hoge kwaliteit spirulinatabletten, appelazijn, eet geen suiker, ook geen verborgen, lees elke verpakking en zet weer terug als het teveel is. ik eet 2 keer per dag, van 8 uur ’s morgens tot 3 uur ’s middags en verder niets. dit systeem heb ik zelf uitgevonden voor MIJN lichaam, en het gaat eindelijk beter, ik ben 69 en altijd te dik geweest. Ben nu 107 kilo en kan lopen. 500 meter. wel vroeger, 10 jaar terug nog- gesport, steps, enz. dacht: moet ik dit tot na mijn 80ste doen??? geen zin in. heb een gehandicapte man, dus we lopen niet met z’n tweeen. Heb jaren met mijn dochter gelopen, 5 km. per dag om 6 uur ’s morgens, tot ik in de badkamer stond te janken, zo’n pijn in mijn heup rechts. nu een nieuwe orthoheup. lopen is niet meer terug gekomen en die dikke buik blijft tot mijn kist denk ik. HELP

  1. Beste Bo,

   Wat goed dat je in ieder geval bezig bent om je levensstijl te verbeteren.
   Erg vervelend dat je nu (nog) niet goed kunt lopen. Hopelijk komt hier nog verandering in met behulp van een professional.
   Wat betreft de dikke buik waar je het over had. Hier kun je wel direct wat aan doen.
   Een eerste stap is om je calorische inname te verminderen zodat je dagelijks een calorisch tekort hebt.
   Daarnaast kun je deze blogpost lezen voor een aantal praktische tips om af te vallen.

   Met gezonde & Sportieve Groet,
   Mo Maghsoudi
   Team Muscle Concepts

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"