ontgiften
Written by Muscle Concepts

Ontgiften

Je hebt er misschien wel eens van gehoord, ontgiften. Ontgiften is het reinigen van het lichaam en bestaat al eeuwenlang. Afvalstoffen en gifstoffen worden uit het lichaam verwijderd. Het lichaam is zelf in staat om deze gifstoffen te verwijderen. Echter zijn er manieren die dit proces kunnen versnellen. In dit blog lees je alles over ontgiften en de mogelijkheden van detox die jou mogelijk kunnen helpen in de strijd voor een gezond lichaam.

Wat is ontgiften?

Ontgiften, ook wel detoxen genoemd, is simpel gezegd het intern reinigen van het lichaam. De giftige stoffen die op allerlei manieren het lichaam zijn binnengedrongen worden verwijderd. Soms zijn we bewust van gifstoffen zoals uitlaatgassen, het drinken van alcohol en e-nummers die in ons dagelijkse eten zitten. Echter krijgen we onbewust ook veel giftige stoffen binnen. Wist je dat gezonde voeding zoals tonijn en kip ook giftige stoffen bevatten? Tonijn bevat bijvoorbeeld kwik en in kippen worden vaak extra groeihormonen gespoten, welke terechtkomen in het kippevlees.

Hoe werkt ontgiften?

Ons lichaam heeft zelf de ‘skills’ om gifstoffen te verwijderen. Sterker nog, het is één van de belangrijkste functies van het lichaam. De aanvoerder van dit proces is de lever. Eén van de hoofdtaken van de lever is het veilig verwijderen van giftige stoffen uit het bloed. Als dit orgaan niet goed functioneert is er minder sprake van filtering van afvalstoffen. De gifstoffen worden opgeslagen in de vetcellen. Dit is in principe een veilige plek voor deze stoffen, ze krijgen immers geen kans om in het lichaam te gaan rondcirkelen. Naast de lever helpen ook de darmen en nieren bij het ontgiften.

Verschillende manieren om te detoxen

Hierboven heb je al kunnen lezen dat het lichaam zelf in staat is om gifstoffen te verwijderen. Doordat we constant bloot worden gesteld aan allerlei giftige stoffen, zoals uitlaatgassen en e-nummers, is het lichaam niet in staat om al deze gifstoffen te verwijderen. Echter zijn er wel genoeg hulpmiddelen die ons lichaam een zetje in de goede richting kunnen geven. Het proces van ontgiften kan hierdoor versneld worden. Zo zijn er natuurlijk vele uiteenlopende detoxkuren, zoals sapkuren, rijst kuren theekuren, maar ook zijn er vele supplementen voor detoxen te vinden in verschillende vormen zoals capsules, tabletten en poeders.

detox-kuren

Detox kuren

Detox kuren, het internet staat vol met allerlei methodes die zouden helpen bij het ontgiften van het lichaam. Sommige mensen zweren erbij en geven aan dat het daadwerkelijk werkt, terwijl anderen het de grootste onzin vinden. Als we vanuit de wetenschap kijken zijn er geen bewijzen dat deze detoxkuren ook daadwerkelijk werken. Ondanks dat er enorm veel onderzoek naar gedaan wordt, zijn er tot op heden nog geen harde bewijzen uit voortgekomen. Voorlopig kan er dus geconcludeerd worden dat het hier gaat om loze beweringen.

Voeding om te ontgiften

Naast het feit dat je bepaalde sapjes kunt kopen die je lichaam zouden ontgiften, zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die je juist wel en niet zou moeten eten tijdens het ontgiften. Zo wordt er geadviseerd om te stoppen met het eten van bijvoorbeeld snelle koolhydraten, suikers, vlees, koemelkproducten en alcohol. Daarnaast zou je juist wel veel groente, fruit, melkproducten van geiten en schapen, kruiden, vis en noten, pitten en zaden moeten eten. Dit is natuurlijk altijd een gezonde keuze, maar dat het helpt tijdens het ontgiften is nooit bewezen. Daarnaast moet je oppassen dat je door deze adviezen niet te eenzijdig gaat eten, waardoor je een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen oploopt. Dit kan een averechts effect hebben.

Detox kuren die wel echt helpen

Een bezoek aan de sauna: Zweten zorgt er niet alleen voor dat het lichaam afkoelt, maar ook dat de giftige stoffen zoals lood, cadmium, arseen en kwik uit het lichaam worden verwijderd. [1]
Bewegen: Als je veel beweegt verhoogt de lipolyse, hierdoor komen de gifstoffen vrij die in het vetweefsel zijn opgeslagen. Je lichaam voert deze vervolgens af.[2]
Cryotherapie: bij cryotherapie wordt het lichaam blootgesteld aan enorme kou. Dit zorgt ervoor dat er meer vet met daarin aanwezige gifstoffen wordt verbrand. [3]

Detox supplementen

Er zijn verschillende detox supplementen te vinden op internet. Maar helpen deze het lichaam dan ook echt met ontgiften? We kijken in dit geval naar de ingrediënten van onze detox tabletten. Deze tabletten bevatten curcuma en melkdistel. Waarom hebben we deze ingrediënten gebruikt? We lichten de eigenschappen van deze ingrediënten toe:
Curcuma
Curcuma heeft vele voordelen voor de gezondheid. Zo is het onder andere een goed hulpmiddel bij het reinigen van het lichaam. Dit wordt gedaan door het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lever. De lever is hierdoor schoner en kan gifstoffen makkelijker uit het lichaam verwijderen. Ook zorgt curcuma voor een betere vetverbranding, hierdoor worden de aanwezige gifstoffen in dit vetweefsel verbrand.

Melkdistel
De melkdistel, ook wel mariadistel genoemd, is enorm goed voor de lever. De melkdistel zorgt er namelijk voor dat gifstoffen die de lever kunnen aantasten geneutraliseerd kunnen worden. Denk bij deze gifstoffen aan uitlaatgassen, alcohol en medicijnen. Melkdistel kan de buitenlaag van de cellen van de lever veranderen, hierdoor kunnen giftige stoffen de lever niet meer binnendringen. Ook kan de melkdistel de eiwitsynthese vergroten, hierdoor worden er meer levercellen aangemaakt. De lever kan hierdoor beter ontgiften.

Wanneer kan ontgiften helpen?

Voor mensen die last hebben van uiteenlopende lichamelijke klachten kan ontgiften mogelijk helpen. Het kan hierbij gaan om stijve en pijnlijke gewrichten, slechte vertering, futloosheid, slapeloosheid, gewichtstoename en een slechte concentratie. Maar ook gevoelige spieren, last van allergieën, depressie, chronische hoofdpijn en andere klachten die niet zomaar te verklaren zijn.

Is ontgiften gevaarlijk

Ontgiften kan gevaarlijk zijn voor lichamen die gevoelig zijn voor veranderen zoals: zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een chronische ziekte. Het ligt er een beetje aan op welke manier je wilt ontgiften. Detox supplementen kunnen niet zoveel kwaad, indien je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt. Daarnaast kan ontgiften via sapkuren of door het laten staan van bepaalde voedingsmiddelen wel gevaren met zich meebrengen. Dit is persoons- en situatieafhankelijk, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.
Ontgiften kan de volgende risico’s met zich meebrengen.

  • Je hebt minder energie waardoor je een licht gevoel in je hoofd kan krijgen
  • Je kan misselijk worden, hoofdpijn, duizeligheid en stemmingswisselingen krijgen
  • Het drinken van veel water kan leiden tot verkeerde bloedwaarden
  • Medicijnen kunnen slechter worden opgenomen

In het kort

Het lichaam is zelf in staat om te ontgiften en doet dit dan ook de gehele dag. Echter is het lichaam in de huidige tijd niet in staat om alle gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. In het hedendaagse leven worden namelijk constant blootgesteld aan allerlei gifstoffen. In dit geval kunnen zogenoemde detox supplementen en andere kuren helpen. Laat de alternatieve kuren zoals sap en rijst kuren achterwege. Hiervan is niet bewezen dat ze ook daadwerkelijk werken. Ontgiften kan helpen voor mensen die last hebben van allerlei lichamelijke klachten. Pas wel op, voor sommige risicogroepen kan het gevaarlijk zijn. Dit geldt vooral voor ouderen, kinderen en zwangere vrouwen.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"