is-brood-gezond
Written by Muscle Concepts

Nadelen van graanproducten

Granen en de producten waar ze in zitten zijn over het algemeen geen goede voedingsmiddelen om te consumeren. Voor onze gezondheid en welzijn is er geen reden om te veel granen of graanproducten te consumeren. We zijn gewend om granen te consumeren omdat ze makkelijk verkrijgbaar zijn. Op elke straathoek vind je wel een broodjeswinkel of een AH to go waar je croissantjes en nog meer broodjes kan halen. Vanuit de overheid en gezondheidsinstanties worden granen neergezet als essentieel onderdeel van je voeding. Daar is namelijk een hele goede reden voor. Het is namelijk makkelijk te produceren en er kunnen grote hoeveelheden geproduceerd worden tegen een relatief lage prijs. Daarnaast is de CO2 uitstoot per kilo veel lager dan dat van andere voedingsmiddelen.

Maar zijn ze echt gezond om te consumeren?
Het antwoord is simpel: nee, want ze zijn niet gezond. Granen en graanproducten bieden doorgaans maar één ding en dat zijn koolhydraten. Natuurlijk zijn koolhydraten belangrijk voor ons lichaam omdat we ze nodig hebben als energiebron. Er zijn alleen andere soorten voeding waar koolhydraten in zitten die wel voedingsrijk zijn zoals zetmeelrijke groente, zoete aardappelen, peulvruchten, en bepaalde soorten fruit. Er zijn betere alternatieven en verder in dit artikel zullen we dieper ingaan op een aantal negatieve gevolgen die granen en graanproducten met zich mee kunnen brengen.

Wat zijn granen?

Granen zijn zaden van grassen die zijn gecultiveerd vanuit de agricultuur om te consumeren. Voorbeelden hiervan zijn gerst, haver, rogge en tarwe soorten.
Je kan ze in verschillende moderne voeding vinden, zoals brood, ontbijtgranen en meel.
Vaak worden de ingrediënten bewerkt voordat ze in het eindproduct terecht komen.
Dit is belangrijk omdat het voor de consument zo aantrekkelijk en smakelijk mogelijk moet zijn om te consumeren. Echter bevatten granen zeer weinig voedingsstoffen en de voedingsstoffen die het bevat zijn ook niet altijd afkomstig vanaf de juiste bronnen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het eiwit in brood wat ons spijsverteringskanaal kan aantasten.

Eiwitten in granen

Het grootste probleem met granen is dat ze eiwitten bevatten die een gezond persoon zijn spijsverteringskanaal kunnen aantasten. Er zijn een groep plantaardige opslageiwitten genaamd prolamines die deel uitmaken van de aminozuur proline die te vinden is in alle granen. Deze irriteren de darm voering en zorgen voor ontstekingen binnen de darm. In je darmwand zitten cellen. De knooppunten van deze cellen raken beschadigd, gaan uit elkaar zitten en krijgen minuscule gaatjes. Hierdoor is het mogelijk voor schadelijke stoffen en gisten om in je bloed terecht te komen. Deze kunnen je immuunsysteem aantasten en je lever problemen geven.

Gluten in granen

Gluten dat te vinden is in sommige granen is schadelijk voor je darmwand.
Gluten wordt opgedeeld in twee onderdelen namelijk: Gliadine en Glutenine. Gliadine stimuleert de productie van een eiwit genaamd Zonuline, die ervoor zorgt dat er ruimte wordt gecreëerd tussen de kanalen van je darmcellen. Hierdoor is het mogelijk voor onverteerde eiwitten en schadelijke deeltjes om in onze bloedsomloop te komen.

Glycemische index granen

De glycemische index van graanproducten kunnen je bloedsuikerspiegel laten stijgen.
De glycemische index is een maat om te zien hoe snel een koolhydraat je bloedsuiker laat stijgen. In graanproducten zitten koolhydraten en ook zetmeel. Zetmeel kan je splitsen in twee soorten koolhydraten. Amylose (relatief lage GI) en amylopectin (relatief hoge GI). Door nieuwe kweekmethoden is de opbrengst van de gewassen toegenomen, maar dit brengt ook een aantal complicaties met zich mee. Het aandeel amylose is afgenomen en het aandeel amylopectine is toegenomen in de granen. Hierdoor is de glycemische index van tarwe (bijvoorbeeld Tarwebrood/Gierst met een GI van 70) vergelijkbaar geworden met sucrose (tafelsuiker) waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Als gevolg kan er insulineresistentie en overgewicht ontstaan. Lees meer over het effect van insuline op ons blog.

Fytinezuur in granen

Fytaten in granen kunnen de opname van bepaalde macro en micro mineralen vertragen.
Fytaten (en fytinezuur) zijn anti-oxidatieve componenten die te vinden zijn in granen, groenten, noten en zaden. Het probleem met fytaten is dat ze zich kunnen binden aan mineralen zoals ijzer, zink, magnesium, calcium waardoor de opname hiervan wordt vertraagd. Dit zorgt voor een tekort aan deze micronutriënten. Het is raadzaam om op te passen met de consumptie van granen als je al een tekort hebt. Anders kan dit wellicht tot complicaties leiden in je gezondheid en welzijn. Vegetariërs moeten al helemaal oppassen omdat hun dagelijkse voeding veelal uit granen bestaat.

Mycotoxinen (brood schimmel)

In granen kunnen schadelijke stoffen voorkomen die lever en nierproblemen kunnen veroorzaken.
Een stof genaamd Mycotoxinen is hier één van. Deze stof is een gevaarlijke schimmel dat voorkomt in vlees en granen. De graansoorten zoals tarwe en gerst hebben een afweermechanisme tegen deze schimmel waardoor ze zelf niet ziek worden. Ze binden de schimmels met andere verbindingen zoals suikers en aminozuren. Allemaal leuk en aardig voor de granen, maar voor ons is het nog steeds gevaarlijk aangezien langdurige consumptie lever en nier problemen met zich mee kunnen brengen. We kunnen er in Nederland vanuit gaan dat granen altijd goed gecheckt worden aan de hand van de eisen van de voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het buitenland kunnen de wetten en regels afwijken, dus raden wij je aan om op te passen met overmatig consumptie van granen als je op vakantie bent.nadelen-van-graanproducten

E-nummers in brood

Brood en de bijbehorende ingrediënten kunnen schadelijke e-nummers bevatten.
Op de broden die je kan vinden in supermarkten zijn alleen de ingrediënten te vinden. Vaak staat er zoiets als tarwe, gist, en gejodeerd zout op. Maar hoe zit het met de ingrediënten?
Meel is één van de basis ingrediënten die nodig zijn om brood te maken. In meel en brood worden ook E-nummers toegevoegd. Het maakt niet uit of het aan het begin van de productieproces is of later. E-nummers zijn additieven die worden gebruikt om een gelijkmatige kruim te geven aan de broden of het deeg beter verwerkbaar te maken.
De e-nummers waarvan we 100% zeker weten die verboden zijn geworden in brood (zoals Chloor en Kaliumbromaat) worden weggelaten.Helaas blijven er een aantal over. Hieronder kun je in een overzicht zien welke dat zijn en wat ze doen.

 

E-nummerNaamGebruik
E220
ZwaveldioxideHet wordt gebruikt als meelverbeteraar en als bleekmiddel voor wit-brood. Door het oxiderende effect kan het vitamines vernietigen in producten. Daarnaast kan t zorgen voor darmklachten
E300
AscorbinezuurEen vitamine 9C) en een anti-oxidant dat werkt als een broodverbeteraar omdat ze brood structuur verbeteren.
E471
Mono- en diglyceridesDeze komen van plantaardig en dierlijke vetzuren en zorgen voor een langere houdbaarheid van brood. Verhoogde inname van dit E-nummer kan je lever, en nierklachten geven.
E482
CalciumstearoyllactaatWordt gebruikt als emulgator in bakkerijproducten
E920
L-CysteineWordt gebruikt als meelverbeteraar afkomstig uit de aanwezige eiwitten van dieren haren, veren en hoorns.
E921
L-CystineBroodverbeteraar dat afkomstig is uit de aanwezige eiwitten van dieren haren en veren.
E930
Calcium peroxideZorgt voor oxidatie, in kleine hoeveelheden kan het irritatie opwekken. Het wordt gebruikt als broodverbeteraar

Advies

Hoe je het ook wend of keert, graanproducten kunnen ongezond voor je zijn. Vooral als je er al gevoelig voor bent kan het tot gezondheidsproblemen leiden. Er kunnen in je darmen een aantal problemen voorkomen die je gezondheid op een slechte manier kunnen beïnvloeden. Granen en graanproducten bevatten over het algemeen minder goede voedingsstoffen. Er zijn betere alternatieven waarvoor gekozen kan worden (die eerder benoemd zijn). Probeer eens het graanproduct dat je nu dagelijks consumeert eens te ruilen met een beter alternatief. Je wilt namelijk niet het risico lopen dat er componenten of schimmels in je systeem terecht komen die je ziek kunnen maken. Zelfs als het probleem niet direct voorkomt in je verteringsstelsel kan het zich altijd nog op een andere plaats kenbaar maken. Let goed op de signalen die je lichaam afgeeft wanneer je granen of graanproducten consumeert. Misschien voel je je iets minder goed, wat wellicht een indicator kan zijn dat er iets aan de hand is. Op dat moment kun je altijd nog terugdenken aan wat je gelezen hebt in deze blog.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *