Insuline pieken na het sporten
Written by Wesley Kelder

Insuline & Insuline pieken na het sporten

De aanmaak van insuline is meestal een lichamelijke reactie dat beïnvloed wordt door je voeding. Je kunt dus zelf je insuline beïnvloeden door wat je eet, maar het niveau zelf kun je niet reguleren. Je kunt insuline dus wel sturen in de richting dat het meest voordelig is voor jouw persoonlijke situatie. Verschillende soorten voeding hebben een andere invloed op je insuline leven. Zo hebben snelle koolhydraten als dextrose of rijst of zelfs een lange periode zonder iets te eten, een andere impact op je insuline level.

Waar is insuline goed voor?

 • Insuline begeleidt het transport van glucose ofwel insuline regelt de glucose stofwisseling.
 • Insuline zorgt ervoor dat overtollige glucose wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen wordt vervolgens opgeslagen in spieren en de lever. Dit dient als back-up energie bij inspanningen wanneer je lichaam te weinig te verbranden heeft op dat moment. Tijdens een inspanning gaat dit proces precies andersom. Glycogeen wordt omgezet naar glucose dat door het lichaam kan worden verbrand voor energie.
 • Wanneer de lever en de spieren verzadigd zijn, zorgt insuline ervoor dat overtollige glucose wordt omgezet in lichaamsvet.
 • Insuline heeft een anabolisch effect en is één van de belangrijkste factoren voor het bepalen van spiergroei.

Wat zijn de voordelen van insuline pieken na training?

In de sportschool wordt er altijd gezegd: “eet snelle koolhydraten na de training!” Maar waarom eigenlijk? Hoe zit dat precies? Wat zijn de voordelen hiervan?

Snelle koolhydraten zijn “suikers” die gemakkelijk en snel zijn op te nemen door je lichaam. Deze zullen vanuit de maag worden doorgestuurd naar de bloedbanen. Wanneer je in één keer alléén een hele berg aan “snelle suikers” binnen werkt, wordt in één keer alles de bloedbanen in gestuurd. Dit zorgt voor een enorme piek in je bloedsuiker. Dit wordt ook wel insuline piek genoemd.

Wat zijn nu de voordelen van snelle koolhydraten na de training, dus het laten pieken van je insuline level?

 • Direct transport van voedingsstoffen naar je spieren
 • Creatine wordt sneller en effectief opgenomen!

Insuline zorgt voor de transport van voedingsstoffen naar je spieren

Zoals hierboven uitgelegd, zorgt insuline voor de transport van glucose. Tijdens dit transport worden er natuurlijk ook voedingsstoffen meegenomen. Door je spieren en cellen zo snel mogelijk te voorzien van voedingsstoffen, zal het herstel natuurlijk ook positief beïnvloed worden.

Creatine wordt sneller opgenomen

Snelle koolhydraten (glucose) worden getransporteerd naar de spieren. Creatine gebruikt deze transport flow. Creatine wordt via glucose getransporteerd naar de spieren en wordt dus snel en zeer effectief opgenomen. Dit is dus ideaal om je spieren te voorzien van nieuwe brandstof!

Insuline en diabetes

In deze post behandel ik specifiek de werkzaamheid van insuline met een “sportbril” op. Natuurlijk heeft insuline ook een direct verband met diabetes. Aangezien veel mensen zich dit ook afvragen, heb ik onderstaand in het kort een paar woorden over insuline en diabetes.

Door het overmatig eten van suikers en (snelle) koolhydraten kunnen de insuline receptoren minder gevoelig worden, dat uiteindelijk kan leiden tot insuline resistentie. In dit geval ontstaat er diabetes. Je receptoren werken op dit moment niet meer zoals deze horen te werken.

Om dit te voorkomen is het erg belangrijk dat je meerdere malen per dag gezonde maaltijden naar binnen werkt waarin je “slechte suikers” (suiker bevattende luxe producten als frisdrank, gebakjes, cake, snoep, snacks etc.) zoveel mogelijk vermijdt. De suikers die wij halen uit bijvoorbeeld fruit, worden heel anders door ons lichaam verwerkt en opgenomen. Daarom zijn normale hoeveelheden van deze suikers niet slecht te noemen. Tot slot is het voor zowel sporters als niet-sporters belangrijk om je insuline niet te laten pieken voor het slapen. Overtollige glucose zal in de avond veelal worden opgeslagen als vet en hier worden wij natuurlijk allemaal niet gelukkig van.

Conclusies

 • Eet complexe koolhydraten
 • Vermijdt eenvoudige koolhydraten met als uitzondering: direct na de training!
 • Neem je creatine in met eenvoudige, snelle koolhydraten als dextrose
 • Eet gevarieerd en meerdere malen per dag
 • Vermijdt eenvoudige koolhydraten ofwel “slechte suikers” voor het slapen gaan

Onze creatine mix “Total Recovery”, is een unieke creatine blend met onder andere: CreaPure Creatine monohydraat + Vitamine C + Glutamine + Dextrose en meer. Wij hebben hier expliciet onderzoek naar gedaan en staat nu al bekend als één van de beste post-workout supplementen op de markt! Bekijk het product hier: Total Recovery.

Ik hoop dat ik iedereen zo duidelijk en compleet mogelijk heb kunnen uitleggen hoe en waarom insuline (pieken) belangrijk kunnen zijn voor sporters. Mocht je zelf nog toevoegingen hebben, laat het ons weten via een reactie onderaan dit bericht!

Over de Schrijver Wesley Kelder

- Geboren in Hoorn op 22-08-1987
- Eigenaar en Oprichter Muscle Concepts
- Staat voor: Positiviteit, Opgeven is geen optie, Aanpakken, "niet praten maar doen", Ying & Yang, kan niet bestaat niet, altijd blijven lachen, "Getting Things Done".

- Fitness freak
- Health junkie
- Crossfit
- Zwemmen
- Hardlopen
- Dansen: Salsa, Bachata Dominican, Kizomba & Breakdance
- CEO & Online marketing expert

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"