Moermandieet
Written by Muscle Concepts

De basisprincipes van het Moermandieet

Een van de bekendste diëten om kankercellen in het lichaam tegen te gaan is het Moermandieet, bij dit dieet staat de voeding die je eet centraal. Cornelis Moerman (1893 – 1988) was een huisarts gevestigd in Vlaardingen. Bij proeven met duiven ontdekte hij dat een aantal stoffen enorm belangrijk waren voor de de instandhouding van het afweersysteem. Uit deze bevindingen werd het basisprincipe voor het bekende Moermandieet geformuleerd. Hieruit is het Moermandieet uit voortgevloeid.

Bij het Moermandieet zijn een aantal ingrediënten (en micronutriënten) enorm belangrijk, zoals:

  • IJzer
  • Zwavel
  • Jodium
  • Citroenzuur
  • Vitamine A
  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Uitgangspunt van het Moermandieet

    Het Moermandieet of de Moermanmethode is een behandelmethode die in de ogen van Cornelis Moerman zou kunnen bijdragen om kanker te kunnen bestrijden. De Moermanmethode bestaat uit een voedingswijze (voedingspatroon) aangevuld met extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen. De uitgangspunten van het dieet van Moerman is dat gezonde voeding in combinatie met voedingssupplementen kunnen bijdragen aan het bestrijden van kanker. Het uiteindelijke doel van de methode is om het menselijk afweersysteem zodanig te versterken dat het lichaam in staat is om de strijd aan te gaan met schadelijke cellen in het lichaam. In de ogen van dr. Moerman kan de behandelingsmethode bijdragen aan preventie en genezing van schadelijke cellen in het afweersysteem.

    Hoe is het Moermandieet ontstaan?

    Cornelis Moerman ontdekte dat duiven, in tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren, over het algemeen geen kanker kunnen krijgen. Ook viel Cornelis Moerman op dat in gebieden waar veel wijn genuttigd werd het aantal mensen met kanker een stuk lager was. Op basis van de informatie die hij hieruit verwerkte ontwikkelde hij het Moermandieet waarbij de basis werd gevormd met veel jodium, zuur en granen bevat.

    Het idee achter deze behandeling was dat hij dacht dat kanker ontstaat door een stofwisselingsstoornis en dat kanker niet ontstaat door een plaatselijke afwijking in een orgaan. Het zou ontstaan door een langdurig tekort aan essentiële voedingsstoffen (waaronder mineralen, vitamines en spoorelementen). De cellen in het lichaam zouden ontregeld raken door een tekort aan deze stoffen waardoor ze kwaadaardige cellen zouden ontwikkelen.

    De pijlers van het Moermandieet

    Het Moermandieet is opgebouwd uit twee pijlers: (aanvullende) supplementen en een gericht voedingspatroon. Wie volgens het Moermandieet wil gaan leven krijgt uitsluitend voeding dat bestaat uit volwaardige voedingsstoffen. Hierbij bestaat het vooral uit verse en (bij voorkeur) biologische gekweekte voedingsproducten zoals fruit, groente en granen. Ook wordt het eten van vlees en gevogelte afgeraden (bij uitzondering kan vette vis genuttigd worden), witte meelproducten, vet en zout moeten ook zoveel mogelijk vermeden worden. Een lichaam met een laag immuunsysteem heeft veel voedingsstoffen nodig om de weerbaarheid te verbeteren, om deze reden is alleen het consumeren van voeding niet genoeg. De patiënt moet naast een gericht voedingspatroon ook voedingssupplementen gebruiken.

    Maar hoe werkt het dan in de praktijk?

    In de praktijk wordt bij het volgen van dit dieet begeleiding van een arts die gespecialiseerd is in het Moermandieet aangeraden (noodzakelijk). Iedereen kan namelijk het dieet volgen, maar bij het bepalen van welke voedingssupplementen een patiënt nodig heeft is kennis een vereiste. Een arts die gespecialiseerd is in het Moermandieet kan voor iedere (unieke) patiënt bepalen wat de optimale samenstelling is van het dieet in combinatie met de voedingssupplementen.

    Oorspronkelijke recept Moermandieet

    Het oorspronkelijke recept van het Moermandieet bestond uit de volgende producten:

    Dagelijks:

    • Drink 0,5 tot 1 liter karnemelk
    • 2 rauwe eidooiers (niet voor lever- en gal patiënten)
    • Veel fruit (appels, peren, citroenen, sinaasappels), vruchtensappen (zonder toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen)
    • Groentesappen (veel rode bieten- en wortelsap), verse groenten (veel rauwkost, groene, hele erwten (vooral als soep met andere groenten)
    • Volkorenbrood, roomboter, zilvervliesrijst.

    In beperkte mate:

    • Melk (in principe niet, wanneer wel zoveel mogelijk gebruik van boerenmelk), jonge boerenkaas (zonder chemische toevoegingen, slechts licht gezouten), magere kwark
    • Noten (overleg met arts), koudgeperste oliën, zuidvruchten (ongezwaveld, zo niet, dan 24 uur weken en het weekwater wegdoen)
    • Honing (1 theelepel per dag)
    • Granen als aanvulling (haver, boekweit- en roggevlokken).

    Niet gebruiken:

    • Suikers en zoetstoffen
    • Witmeelproducten
    • Vlees, vis en vleeswaren,
    • Vetten en margarine (behalve roomboter)
    • Peulvruchten (behalve de groene erwt), conserven, champignons
    • Koffie, thee, cacao, alcoholhoudende dranken, tabak, weinig of geen zout.

    Ontwikkeling Moermandieet

    Inmiddels is het Moermandieet achterhaald en verbeterd door het Houtsmullerdieet (een van zijn opvolgers). Bij dit dieet zijn enkele misvattingen (heersten in die tijdsperiode) van het dieet gecorrigeerd en verbeterd. Het Houtsmullerdieet geldt tezamen met een aanzienlijke hoeveelheid voedingssupplementen als basis voor het huidige Niet-Toxische Tumortherapie.

    Over de Schrijver Muscle Concepts

    Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

    Jouw doelstelling = Ons doel!

    Vragen?
    Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

    And remember: It's a lifestyle!

    Bekijk alle berichten

    Geef een reactie

    Your email address will not be published. Required fields are marked *