085 0654 111   06 404 20 111
Winkelwagen

Vitamine B

Tonen als Lijst Foto-tabel

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
 1. B-Complex 100 tabletten

  € 12,90

  Waar Vitamine B-Complex goed voor is:

  • Draagt bij tot een normaal energie leverend metabolisme (vitamine B1)
  • Draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen (vitamine B2)
  • Draagt bij tot de instandhouding van een normale huid (vitamine B3)
  • Levert een bijdrage aan normale mentale prestaties (vitamine B5)
  • Draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen (vitamine B6)
  • Draagt bij aan een normale energiehuishouding (vitamine B12)
  Lees verder
Tonen als Lijst Foto-tabel

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Vitamine B12

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een afzonderlijke B vitamine. Er zijn meer dan 8 verschillende B vitaminen met ieder andere eigenschappen. Vitamine B12 is er hier eentje van. Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamines.

Waar vind je vitamine B12

Vitamine B12 is alleen binnen te krijgen door het eten van producten die vanuit dieren zijn ontstaan. Mocht je vegetarisch zijn, betekent dat je een te kort gaat krijgen aan B12. Een supplement is dan je enige uitkomst. Dierlijke producten kunnen onder andere zuivel, vlees, vis en eieren zijn.

Waar is vitamine B12 goed voor?

 • Rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig voor de verspreiding van zuurstof uit je longen
 • Ondersteuning van het zenuwstelsel
 • Bijdrage aan de energievoorziening van de spieren

Bij het opnemen van vitamine B12 is het lichaam afhankelijk van een eiwit dat aangemaakt wordt in de maag. Dit eiwit wordt Intrinsic Factor genoemd.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

De gezondheidsraad adviseert een minimale hoeveelheid B12 per dag van 2,8 microgram. Let op, dit is een minimale inname. De aanbevolen hoeveelheid B12 ligt hoger. Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding is het advies om rond de 3,8 microgram per dag in te nemen. Dit komt, omdat de baby voeding binnenkrijgt via de moeder en de moeder voor twee moet zorgen. In onderstaande tabel is te zien hoeveel de dierlijke producten aan vitamine B12 leveren.

Product

Hoeveelheid vitamine B12

1 glas melk

0,5 milligram

Rundvlees (100 gram)

2,7 milligram

Kabeljauw (100 gram)

2,1 milligram

Ei

0,5 milligram

Een te kort aan vitamine B12

Er zijn veel gevolgen bij een te kort aan vitamine B12 en ook serieuze gevolgen. Je kunt denken aan duizeligheid, moeheid, hartkloppingen hoofdpijn en kans op flauwvallen. Dit komt, omdat er niet genoeg rode bloedcellen aangemaakt worden om alle organen in je lichaam te voorzien van zuurstof. De oorzaken worden op langere termijn pas merkbaar, omdat het lichaam deze vitamine opslaat. Het lichaam spreekt altijd allereerst de huidige voorraad aan. Zorg altijd voor voldoende B12, zodat je lichaam altijd beschikt over deze vitamine.

Een te veel aan vitamine B12

Overal waar het woordje “te” voor staat is niet goed hoor je mensen wel eens zeggen. Uiteraard zit daar een kern van waarheid in. Echter zijn de nadelen van een te veel aan B12 minimaal. Tot heden zijn de gevolgen door een overschot aan vitamine B12 nog niet bekend.

Tot slot

Voor sporters is het belangrijk om genoeg vitamine B12 in te nemen. Dit heeft met name te maken met het aanmaken van voldoende rode bloedcellen om de zuurstof te verplaatsen naar organen in het lichaam. Tijdens activiteit hebben je organen meer zuurstof nodig, omdat ze harder werken moeten. Zo blijf je de kans verkleinen op duizeligheid en hoofdpijn en dat je minder snel vermoeid raakt.

Graag even wachten...