Begin oktober 2018 is er een nieuwe wettelijke maximum gekomen voor de hoeveelheid vitamine B6 in supplementen. In de Warenwet is opgenomen dat de dagelijkse dagdosis van vitamine B6 in supplementen niet meer dan 21 milligram mag bedragen. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen Pyridoxine HCI en Pyridoxine-5-fosfaat, ook wel bekend als de actieve vorm van vitamine B6.

Hoe is deze beslissing tot stand gekomen?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft samen met het Bijwerkingencentrum vastgesteld dat er regelmatig meldingen kwamen welke in verband werden gebracht met suppletie van vitamine B6. Dit ging met name om effecten die van neurologische aard waren, zoals tintelende handen en/of voeten. Verdere aantoonbare bewijs of oorzaken zijn tot op heden nog niet vrijgegeven. Toch is er op basis hiervan de keuze gemaakt om de aanvaardbare bovengrens te verlagen met 4 milligram per dag. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een aanvaardbare bovengrens gesteld van 25 mg/per dag. Hierbij is er rekening gehouden met vitamine B6 wat men via voeding binnenkrijgt.

Een teveel aan B6 of toch iets anders?

De bovenstaande symptomen die van neurologische aard zijn zouden in theorie ook kunnen ontstaan wanneer vitamine B6 gebruikt wordt in combinatie met medicijnen. Medicijnen zoals penytoin (dilantin en euthasol), antidepressiva, antibiotica, penicillamine en vele andere kunnen zorgen voor bijwerkingen.

Vitamine B6 werkt nauw samen met andere B-vitamines. Met name Vitamine B11 (Foliumzuur) en B12 hebben een synergetisch effect met vitamine B6. Oversuppletie met Vitamine B6 zou een bestaand tekort kunnen versterken van B11 of B12. Gezien het feit dat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking (met name risicogroepen) een tekort heeft aan vitamine B12 is dit niet vergezocht, Vooralsnog is het moeilijk te pinpointen waar het probleem echt ligt.

Wat gaat Muscle Concepts doen?

Er zijn nog veel bedrijven die niet voldoen aan de nieuwe wettelijke maximum. Winkeliers en online winkels mogen hun huidige supplementen welke vitamine B6 bevatten nog verkopen. mits deze voor oktober 2018 waren geproduceerd en geëtiketteerd.
Op dit moment heeft Muscle Concepts vier producten die vitamine B6 bevatten. Slechts één product hiervan bevat een hogere dosering dan is toegestaan, namelijk de vitamine B complex.
Welke stappen gaan wij ondernemen bij de producten die vitamine B6 bevatten?

  • Onze huidige voedingssupplementen, sport supplementen en sportvoeding welke vitamine B6 bevatten zullen onder de aanvaardbare bovengrens van 21 mg komen te liggen. Zo zal het geheel in kaart is met de richtlijnen van de NVWA
  • In de toekomst gaat Muscle Concepts kijken naar de mogelijkheden om alle B6 vitamines in supplementen in de actieve vorm aan te bieden
  • Muscle Concepts gaat haar klanten beter adviseren hoe, waar, wanneer en in welke hoeveelheid zij B6 (en andere supplementen) moeten supplementeren
  • Bovenstaande punt geldt met name voor risicogroepen, bijvoorbeeld ouderen, zwangere vrouwen, kinderen onder de 17 jaar, personen met chronische ziektes

De aanvaardbare grens van vitamine B6 in de vitamine B-complex zal daarom verlaagd worden.

Onze huidige supplementen met de bijbehorende vorm en hoeveelheid staan hieronder weergegeven:

SupplementVormHoeveelheid B6Aanbevolen dagelijkse inname
Vitamine B ComplexPyridoxine HCI25mg per tablet1 tablet
Vitamine B12+B6Pyridoxine-5-fosfaat15mg per capsule1 tot 2 capsules
Let it burnPyridoxine HCI6mg per drie capsules3 capsules
BCAA BodyguardPyridoxine-5-fosfaat2mg per schep2 maatscheppen
YouTube
YouTube
Instagram
WhatsApp