zuur-base-evenwicht
Written by Muscle Concepts

Zuur base evenwicht

Wat is een zuur base evenwicht?
Een zuur base balans ook wel bekend als de pH-waarde is een balans die de zuurtegraad in je lichaam bepaalt. Door het consumeren van voedsel of drinken kun je deze zuurtegraad beïnvloeden. Het consumeren van ‘’zure’’ voeding (acidic in het Engels) zorgt ervoor dat je je gezondheid aantast en een goede werking van enzymen in je lichaam verstoort.
De enzymen die aangetast worden zijn zeer gevoelig voor wisselingen in de zuur-base.
Enzymen zijn ontzettend belangrijk voor de gehele werking van ons lichaam. Enzymen zijn onder andere nodig voor het afbreken van eiwitten, koolhydraten en vetten in de darmen.
Wanneer je lichaam te zuur is zal dit proces niet goed verlopen. Het doel is dus om ervoor te zorgen dat je alkalische (basische) voeding binnenkrijgt om dit te voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan zijn groente, fruit, bonen en andere gezonde voeding. In deze blog zullen we iets dieper ingaan op de zuur base evenwicht.

Zuur en basisch

Het klinkt een beetje gek, maar zuur (acidic) en base (alkaline) zijn scheikundige benamingen. Zuur en base zijn twee tegenovergestelde begrippen die door middel van een waardemeter (pH-waarde) worden gemeten of ze zuur of base zijn. De waarden liggen tussen 0 zuur en 14. Hierbij is de waarde 7 neutraal. Het liefst zou je willen dat je pH waarde zo neutraal mogelijk blijft. Dit kun je doen door middel van voeding met basische stoffen te eten. Deze neutraliseren de zure stoffen waardoor je lichaam een neutrale pH waarde krijgt.

De zuur-base evenwicht in het lichaam

Na het verteren van voedsel ontstaan er zure “eindproducten”. Deze eindproducten komen in het bloed terecht. Dit verhoogt de zuurtegraad in het bloed en het verlaagd de pH-waarde. In het bloed vinden schommelingen plaats van de zuurtegraad of anders gezegd,de pH-waarde van het bloed.

Een snelle of grote verhoging van de pH-waarde in het bloed kan gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals:

 • Een verstoring van het metabolisme in cellen
 • Je kunt je moe en futloos voelen
 • Maagklachten
 • In het ergste geval kan door een hoge zuurwaarde het bloed dikker worden, waardoor het meer weerstand krijgt in de aderen en bloed minder snel kan stromen.

De ideale pH-waarde van het bloed zit tussen de 7,35 en 7,45, net iets boven de zuurte grens.

zuur-base-evenwicht

Wordt je lichaam zuur van eiwitten?

Je lichaam wordt niet zuur van eiwitten zolang je genoeg groente en fruit consumeert met een hoge basische waarde. Eigenlijk geldt dit voor veel voedingsmiddelen.
Om dit voor jezelf te berekenen kun je gebruik maken van de PRAL waarde van een product.
Alles dat onder de 0 zit is alkalisch (gezond) en alles wat boven de 0 zit is zuur.
Eet je bijvoorbeeld 100 gram kwark (dat een PRAL waarde heeft van 11,1) dan zal je dus 100 gram groente of fruit moeten eten dat dit kan rechttrekken.
Of je kiest ervoor om gezonde voeding te consumeren met een hogere PRAL waarde. Het consumeren van ongeveer 90 gram spinazie (deze heeft een PRAL waarde van -14) zal je pH waarde weer in balans brengen.

Hoe ga je de zuurte tegen?

Mineralen en bicarbonaat
Mineralen, zoals ijzer, magnesium en calcium zijn onder andere stoffen die nodig zijn om het lichaam weer te alkaliseren (basisch maken). Daarnaast is het lichaam zelf ook in staat om bicarbonaat aan te maken. Dit is een stof die ervoor zorgt dat de balans tussen zuur en basisch wordt hersteld. Deze stof komt voor in het bloed en moet in evenwicht zijn met koolzuur, dat ook aangemaakt wordt door het lichaam.

Nieren
Een deel van zuren kan worden uitgescheiden door de nieren in de vorm van ammoniak. Het andere deel kan door het bindweefsel opgeslagen worden. Bij slechte eetgewoonten, roken en stress kan het leiden tot uitputting van de opnamecapaciteit.

Ademhaling
Een andere manier waarop de pH-waarde in het bloed onder controle wordt gehouden is door middel van ademhaling. Tijdens de ademhaling vindt uitstoot van koolzuur plaats. Dit is een bijproduct van het zuurstofmetabolisme. Dit is enorm belangrijk voor duursporters! Hoe beter de koolzuur wordt uitgestoten, des te langer zij het kunnen volhouden. Het bloed transporteert de koolzuur naar de longen, waardoor het uitgeademd kan worden.

Basische voeding

Welke voedingsmiddelen zijn van nature basisch? Met name waterrijke voedingsmiddelen bevatten vitamines en mineralen. Deze stoffen hebben een basische eigenschap. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Fruit (vitamines)
 • Groenten (vitamines en mineralen)
 • Thee
 • Zuivelproducten (mineralen)

Zure voeding

Benieuwd naar voeding die rijk zijn aan zuren? Dit zijn veelal geconcentreerde voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, eiwit en calorieën. Voorbeelden:

 • Vlees (eiwit en calorierijk)
 • Vis (vet)
 • Kaas (vet)
 • Peulvruchten (eiwit en vet)
 • Noten (eiwit en vet)
 • Zaden en granen (calorie- en vezelrijk)

Alcohol, suiker en koffie zijn zuurvormende producten. Een overmatig gebruik van deze producten kan tot nare gevolgen leiden en de verstoring van de balans teweeg brengen. Gevolgen kunnen leiden tot een non-effectieve werking van enzymen in het lichaam.

Oorzaken van verzuring

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van verzuring? Dit houdt in dat de pH-waarde van het bloed onder de 7,35 kan komen te liggen. Enzymen kunnen niet goed hun werk doen waardoor uiteindelijk de stoffen niet goed worden afgebroken en opgenomen door het lichaam. De belangrijkste oorzaken zijn:

 1. slechte voeding en diëten
 2. alcoholgebruik
 3. te veel suikers
 4. roken
 5. te weinig beweging
 6. stress

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"