noten-gezond
Written by Muscle Concepts

Zijn noten gezond?

Zijn noten gezond
Op de vraag of noten gezond zijn, kunnen we kort zijn. Noten zijn namelijk ontzettend gezond. Ondanks dat noten in verhouding veel calorieën bevatten, dit komt door de grote hoeveelheid onverzadigde vetten, hebben ze enorm veel voordelen voor de gezondheid.Noten zitten vol met eiwitten en onverzadigde vetten. Ook bevatten ze vitamine E, vitamine B en het mineraal ijzer. Zo kunnen ze zelfs helpen bij het afvallen! Zijn er echter ook ongezonde noten? Welke noten je vooral moet eten en welke voordelen deze hebben lees je in dit artikel.

Wat zijn noten

Noten groeien aan bomen. Het zijn droge vruchten, omhuld door een vruchtwand. Deze wand is een houtachtige dop waar de noot zich in bevindt. Uit een noot moet een complete plant of boom groeien. Dit is ook de reden dat noten (en zaden) vol zitten met hoge kwaliteit voedingsstoffen. In Nederland eten we vooral cashewnoten, pistachenoten en hazelnoten. Ook pinda’s zijn erg in trek. Deze laatste zijn echter geen noten maar peulvruchten.
Er valt onderscheid te maken in gebrande, ongebrande en geroosterde noten:

 • Gebrande noten: Worden gefrituurd in olie. Doordat het frituren op hoge temperatuur gebeurt verliezen noten wat van hun vitamines en mineralen. De gezondheidswaarde blijft echter hetzelfde. Noten zitten al vol met veel (onverzadigde) vetten, hierdoor nemen ze vrijwel geen olie meer op. Het vetpercentage blijft dus net zo hoog als dat van rauwe noten.
 • Ongebrande noten: Hebben geen bewerking ondergaan en bevatten geen toevoegingen. Daarom zijn deze noten gezond en zelfs de gezondste variant van deze drie.
 • Geroosterde noten: Worden met droge lucht geroosterd. In tegenstelling tot gebrande noten wordt hier dus geen gebruik gemaakt van olie, wat ze gezonder maken. Helaas verliezen ze tijdens de verhitting wel voedingsstoffen, net als bij gebrande noten gebeurt.

Gezonde noten

Noten zitten vol met eiwitten en onverzadigde vetten. Ook bevatten ze vitamine E, vitamine B en het mineraal ijzer. Deze eiwitten en vetten zijn belangrijk en vormen samen met koolhydraten de basis van een gezond en gevarieerd dieet. Zo worden ze onder andere gebruikt als bouwstoffen en maken ze deel uit van vele lichaamsprocessen.
Bij een gebrek aan (gezonde) vetten zal je humeur slechter worden, slaap je slechter en vindt er minder spieropbouw plaats. Kortom, de hormoonhuishouding is uit balans. Het is dus noodzakelijk om dagelijks voldoende vetten binnen te krijgen. Deze zijn in overvloed terug te vinden in noten. Ook bevatten noten het visvetzuur omega-3.Omega-3 is belangrijk, omdat het vet verbrandende en anabole eigenschappen heeft. Ook kan dit vet helpen tegen hart-en vaatziekten en bij een beter herstel na inspanning [1]. Noten kunnen ook een hulpmiddel zijn bij het afvallen, doordat ze je stofwisseling stimuleren en een vol gevoel geven. Dit voorkomt eetbuien en is dus voordelig voor de dagelijkse calorie-inname. Genoeg redenen dus waarom noten gezond zijn.

Hieronder hebben we een rijtje gezet met bekende en gezonde noten en de daarbij behorende voedingswaarden:

Per 100 gCalorieënEiwittenKoolhydratenVettenWaarvan verzadigd
Walnoot65415 g14 g65 g6 g
Cashew55318 g33 g44 g8 g
Pistache55721 g28 g44 g6 g
Amandel57521 g22 g49 g3,8 g
Pecan6919 g14 g72 g6 g
Macadamia7188 g14 g76 g12 g
Paranoot65614 g12 g66 g15g
Hazelnoot62815 g17 g61 g4,5 g

Het antwoord op de vraag of ‘noten gezond’ zijn weten we inmiddels. Hieronder zullen we aantal soorten nog verder toelichten:

Walnoten
Walnoten zijn ontzettend gezond en zitten vol met goede voedingsstoffen. Ook bevatten walnoten veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Het eten van een handje walnoten per dag helpt onder andere om stress en een hoge bloeddruk te verminderen. Ook verlagen walnoten het cholesterolgehalte, hierdoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten[2]. Voor mensen die willen afvallen kunnen walnoten ook helpen doordat ze een vol gevoel geven. Hierdoor vermindert de eetlust.
De andere voordelen van walnoten:

 • Helpt om de kans op diabetes te verkleinen
 • Sterkere botten door een verbeterde opname van calcium
 • Verbeterde stofwisseling
 • Ontstekingsremmer
 • Een goede nachtrust [3]

Cashewnoten
Cashewnoten zitten vol met onverzadigde vetten. Deze vetten helpen bij het opnemen van de vitamines A, D, E en K en het ontwikkelen van de hersenen. Ook zijn deze vetten goed voor het hart en verlagen ze het cholesterolgehalte in het lichaam. Dit komt doordat ze het goede cholesterolgehalte HDL verhogen en het slechte cholesterol LDL verlagen. [4]
Cashewnoten zitten ook boordevol magnesium, dit is van essentieel belang voor de groei van botten, spieren en weefsels en andere organen van het lichaam.
Andere voordelen van cashewnoten:

 • Verbetert de weerstand
 • Stimuleert de vorming van rode bloedcellen
 • Zorgt voor een gezonde ontwikkeling van zowel botten als tanden
 • Helpt bij het transporteren van zuurstof door het lichaam
 • Verlaagt het risico op de vorming van galstenen

Amandelen
Amandelen zitten vol voedingsstoffen en hebben in verhouding erg weinig calorieën. In amandelen bevinden zich veel antioxidanten, deze antioxidanten beschermen cellen tegen veroudering en ziektes als gevolg van oxidatieve schade. Uit onderzoek blijkt dat amandelen gewichtsverlies bevorderen ondanks dat ze rijk zijn aan vetten[5].
Dit zijn niet de enige voordelen van amandelen:

 • Vermindert honger
 • Verlagen het slechte cholesterolgehalte
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Kan helpen bij het bloedsuiker beheer

gezonde-noten

Ongezonde noten

Noten zijn niet ongezond. Het zijn de bewerkingen die noten ongezond kunnen maken. Noten worden bewerkt om zo de smaak te bevorderen. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak zout aan toegevoegd. Ga daarom altijd voor ongezouten en ongebrande noten. Gebrande noten bevatten minder voedingsstoffen dan de ongebrande noot. Als je dat doet profiteer je van alle gezondheidsvoordelen die noten bevatten.
Daarnaast hangt het af van hoeveel je ervan consumeert. Een teveel van een bepaald voedingsmiddel kan nooit goed voor je zijn. Een teveel aan paranoten kan je een selenium vergiftiging geven. Dit komt omdat deze noten veel selenium bevatten. Daarnaast kan een teveel aan noten je in gewicht laten toenemen, omdat ze hoog zijn in calorieën.

Bronvermelding

[1] American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council, Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid (Fish Oil) Supplementation and the Prevention of Clinical Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association.(2017)

[2] Medical College of Georgia, Augusta, GA, USA, The scientific evidence for a beneficial health relationship between walnuts and coronary heart disease. (2002)

[3] Department of Cellular and Structural Biology, The University of Texas Health Science Center, San Antonio, Texas, USA, Melatonin in walnuts: Influence on levels of melatonin and total antioxidant capacity of blood (2005)

[4] Biofortis Inc., Addison, IL, Cashew consumption reduces total and LDL cholesterol: a randomized, crossover, controlled-feeding trial. (2017)

[5] Tan S-Y and Mattes RD. Experimental Biology , Effects of almonds as a snack or meal accompaniment on appetite, glycemia and body weight. Tan S-Y and Mattes RD. Experimental Biology (2014)

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"