pure-eiwitten
Written by Muscle Concepts

Wat zijn sportsupplementen?

Een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking is bewuster bezig met haar gezondheid en levenswijze. Zo sporten steeds meer Nederlanders regelmatig. Gepaard met deze trend gaan steeds meer Nederlanders fitnessen. Veel mensen die regelmatig de sportschool bezoeken zullen wel bekend zijn met het fenomeen sportsupplementen, maar wat zijn sportsupplementen en wat voor werking hebben ze op je lichaam? We gaan in dit artikel in op de bekendste en belangrijkste sportsupplementen.

Wat zijn Sportsupplementen

Binnen Muscle Concepts verstaan wij onder sportsupplementen alle supplementen die erop gericht zijn om het lichaam in staat te stellen om een betere sportprestatie te leveren. Dit zijn over het algemeen supplementen die speciaal zijn ontworpen hiervoor Er zijn inmiddels talloze studies verricht naar de effecten van sportsupplementen op het menselijk lichaam, de resultaten hiervan zijn over het algemeen gezien wisselend. Gebleken is namelijk dat mensen die bewust bezig met hun voedingspatroon over het algemeen beter in staat zijn om eiwitten, vitamines en mineralen op te nemen dan mensen met een ongezonde levensstijl. Om duidelijk te krijgen wat sportsupplementen zijn is het belangrijk om te weten wat voor invloed bepaalde sportsupplementen voor invloed hebben op het menselijk lichaam.

Functie Sportsupplementen

Veel mensen gebruiken sportsupplementen om hun fysieke prestaties te verbeteren. Echter, weten zij vaak niet wat of zij sportsupplementen gebruiken of voedingssupplementen. Om deze reden worden de meest gebruikte sportsupplementen hier verder toegelicht.

Eiwitshakes

Waarschijnlijk is dit een van de meest bekende en meest gebruikte sportsupplementen binnen Nederland, eiwitshakes. Eiwitten vormen namelijk een erg belangrijke rol binnen ons lichaam voor onze spieren, en mensen die zware fysieke inspanningen leveren hebben over het algemeen een hogere eiwitbehoefte dan mensen zonder fysiek zware inspanningen. Er zijn tegenwoordig diverse eiwitshakes op de markt waarvan de prijs nogal eens verschilt. Dit heeft met name te maken met het kwaliteitsverschil in eiwitshakes, bij goedkopere varianten wordt over het algemeen gebruik gemaakt van melkeiwitten die slecht opneembaar zijn. Over het algemeen gezien kunnen eiwitshakes in twee varianten worden opgedeeld, whey eiwitten & en isolaat eiwitten. Whey eiwitten worden bestaan uit een lagere dosis eiwitten dan het geval is bij isolaat eiwitten. Doordat isolaat eiwitten een hogere eiwitwaarde bevatten hebben ze een beter effect op het lichaam dan het geval is bij whey eiwitten maar zijn ze over het algemeen een stukje duurder. Veel sporters gebruiken eiwitshakes omdat eiwitten bijdragen tot de groei van de spiermassa.

Creatine

Een ander populair sportsupplement die vaak gebruikt wordt door sporters is creatine, creatine verhoogt namelijk de fysieke prestaties in opeenvolgende reeksen korte, hoogintensieve oefeningen wat ten goede komt bij explosieve krachttrainingen. Creatine is een stof die van nature in het eigen lichaam voorkomt, maar niet ieder persoon heeft hetzelfde gehalte creatine in zijn lichaam. Naast dat creatine in het eigen lichaam voorkomt kan creatine ook gehaald worden uit voedsel en met name vlees. Meer over creatine kun je lezen in het blogartikel: Wat is creatine?

Cafeïne (Pre workout)

Een van de belangrijkste bestanddelen van een pre workout is cafeïne. Cafeïne heeft diverse invloeden op het lichaam. Zo heeft het een stimulerende invloed op de concentratie en kan het ook voor een verbetering van de prestaties leiden. Ook gaat cafeïne de vermoeidheid tegen en kan cafeïne zorgen dat vet sneller wordt afgebroken tot vetzuren. Echter kan teveel cafeïne juist weer een negatieve werking op het lichaam uitoefenen waardoor het de positieve effecten juist tegengaat. Gebruik het dus met mate.

Aminozuren

Sporters gebruiken ook vaak aminozuren voor, tijdens of na het sporten. De meest bekende (meest gebruikte) aminozuren zijn:

 • L-arginine
 • L-ornithine
 • Beta-alanine
 • L-citrulline
 • L-carnitine
 • L-taurine
 • L-tyrosine

Voedingssupplementen die gebruikt kunnen worden als Sportsupplementen

Sporters gebruiken vaak voedingssupplementen om hun gezondheid én dus hun sportprestaties te verbeteren. Daarnaast worden deze supplementen ook gebruikt als aanvulling, zodat de sporter zijn doelstelling kan behalen. Dit gaat voornamelijk om vitamines en mineralen.

Vitamines bij het sporten

Bij het leveren van een fysieke inspanningen gebeuren er diverse processen binnen in ons lichaam. Zo stroomt ons bloed sneller, versnelt onze hartslag, en worden er door onze hersenen allemaal stoffen afgegeven die de fysieke inspanning in goede banen moet leiden. Om ons lichaam al deze processen te kunnen laten vervullen heeft ons lichaam onder andere vitamines nodig. Vitamines kunnen gehaald worden uit onze voeding, waardoor een gezond en gevarieerd voedingspatroon erg belangrijk is. Ondanks een gezond voedingspatroon komt het vaak voor dat we niet alle benodigde vitamines uit onze voeding halen, hierbij kunnen vitaminesupplementen een rol spelen. Zo hebben vitamines de volgende uitwerking op ons lichaam:

 • Vitamine B: (B2, B3, B5, B6, B11 en B12): kan je helpen om je fitter te voelen, daarnaast helpt het om energie vrij te maken uit de voeding.
 • Vitamine C: Vitamine C bevordert de energiestofwisseling en daarnaast ondersteund het je energieniveau.
 • Vitamine D: Vitamine D is goed voor onze spieren, speelt het een rol bij het behoud van onze spieren en helpt het ons immuunsysteem
 • Mineralen invloed op sporten

  Veel mensen kennen mineralen als de stoffen zink, ijzer, chroom en koper, deze mineralen zijn belangrijk omdat ons lichaam ze in kleine hoeveelheden nodig heeft voor een goed metabolisme. Wanneer we een tekort hebben aan mineralen of vitamines zal dit invloed hebben op ons fysieke prestaties.

  Ondersteunende sportsupplementen

  Om terug te komen op de vraag wat zijn sportsupplementen? Supplementen zijn voedingsbronnen die een ondersteunende rol spelen voor ons lichaam. Wanneer er een gezond en gevarieerd eetpatroon wordt ontwikkeld in combinatie met supplementen kan het je helpen om de fysieke prestaties te boosten. Wij helpen je graag bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon, daarnaast bieden wij ook trainingsschema’s aan.

  Over de Schrijver Muscle Concepts

  Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

  Jouw doelstelling = Ons doel!

  Vragen?
  Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

  And remember: It's a lifestyle!

  Bekijk alle berichten

  Geef een antwoord

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  10% korting op onze supplementen

  Bestel nu onze premium supplementen met
  kortingscode "blog"