wat-is-een-pre-workout
Written by Muscle Concepts

Wat is een pre-workout?

Een pre-workout is een sportsupplement dat bestaat uit bestandsdelen die zijn samengesteld om je lichaam beter te kunnen laten presteren tijden de training of inspanning.
Het zou een positieve invloed moeten hebben op je training door de energie afgifte. Je zou harder en langer door kunnen trainen. In sommige gevallen bevordert een pre-workout ook de focus tijdens een training: Je kunt je beter concentreren.
Een pre-workout betekent “voor training” en moet dus ook worden ingenomen vóór een intensieve activiteit, inspanning of training. Doe dit ongeveer gemiddeld 15 tot 20 minuten voor het begin van een training.

Wat doet een pre-workout?

De bestandsdelen van een goede pre-workout shake zorgen voor een betere bloedsomloop, meer pomp, energieboost en meer. Naast de energieboost kun je ook het gevoel hebben dat je meer aankan waardoor je dus nog beter presteert. Dankzij deze eigenschappen kun je tijdens een inspanning veel meer van je eigen lichaam vragen. De tijd die het lichaam nodig heeft om een pre-workout te kunnen waarnemen is meestal tussen de 15-30 minuten. Dit kan verschillen per persoon en wat je hebt gegeten voor het nemen van de pre-workout. Het beste is om het supplement met water (200-300ml) te mixen in een shakebeker.

Veel voorkomende stoffen in een pre-workout

Dextrose – Ook bekend onder de naam druivensuiker, het is snelle koolhydraat wat direct in het bloed wordt opgenomen.
Cafeïne – Een krachtig energie middel wat bijdraagt aan uithoudingsvermogen.
BCAA – Zijn de meest populaire aminozuren om de eiwitesynthese te stimuleren en spierenergie te leveren.
Beta-Alanine – Een aminozuur die zorgt voor meer uithoudingsvermogen en verbeterd prestaties.
Creatine – Sneller spierherstel, kracht toename, beter uithoudingsvermogen.

Voordelen

 • Meer kracht
 • Uithoudingsvermogen
 • Betere pomp door de goede doorbloeding
 • Meer focus
 • Snellere vet verbranding
 • Extra motivatie

Focus

Waarom een goed focus tijdens het trainen zo belangrijk is. Door de focus tijdens het trainen ben je niet snel afgeleid en kun je volledig focussen op de uitvoering van je oefeningen.
De sleutel tot spieropbouw is ook om volledige controle te hebben over je spieren, mind muscle connection. Dit betekend dat je controle moet hebben om je spieren en op het juiste moment de juiste spieren aan te spannen.

Nadelen

Slaapproblemen

Wanneer je laat in de avond traint kunnen er slaapproblemen optreden. Dit zal per persoon en product verschillen. Dus tijdens een avondtraining moet je daar rekening mee houden.

Opgevuld met Dextrose

Veel pre-workout zijn voor een deel opgevuld met Dextrose, in sommige gevallen met maar liefst 43%! Met name door grote Amerikaanse merken. Dextrose is vooral erg goedkoop en geeft wel een enige energieboost dus wel een voelbare werking. Dit wordt op het etiket vaak niet aangegeven of onder koolhydraten, met daaronder de vermelding geen suikers. De reden dat deze merken dit doen is om het product zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. De grootste kosten voor de grote merken zijn de marketingskosten.
Teveel dextrose brengt ook weer extra nadelen met zich mee. Door de snelle suikers krijg je lichaam een snelle energie boost en na de training heb je kans op een energie crash waardoor je erg futloos bent. De kans op gewichtstoename is daarnaast aanzienlijk hoger door de grote hoeveelheid suiker wat gedeeltelijk kan worden omgezet naar vet. Onze pre-workout die momenteel in ontwikkeling is zal geen onnodige toevoegingen/ vulmiddelen bevatten als dextrose.

Blend / mix vermelding

Een ander nadeel is dat bepaalde grote merken gebruik maken van een blend ofwel mix vermelding. Dit is een mix van werkzame ingrediënten met een totale hoeveelheid. Alleen zo weet je niet wat de hoeveelheid is per ingrediënt. Je kunt er dus vanuit gaan dat de dure en/of meest werkzame stoffen minimaal zijn.

Pre-workout supplementen & doping middelen

Sommige supplementen bevatten ook prestatiebevorderende middelen in de vorm van doping die niet op het etiket worden vermeld. Een goede pre-workout vermeld alles transparant op het label. Dit is zeker belangrijk voor topsporters die te maken hebben met dopingcontroles. Wij werken alleen met legale middelen die uiteraard transparant op het etiket staan vermeld.

Suikers en/of zoetstoffen

Vaak bevatten pre-workout producten erg veel suikers en/of zoetstoffen als Aspartaam, Sucralose, Acesulfaam-K. Dit zijn alle schadelijke stoffen voor je lichaam. Wij zijn bezig met de ontwikkeling van een eigen pre-workout zonder onnodige toevoegingen en slechte suikers/ zoetstoffen. Lees hieronder meer over onze eigen product.

Onze pre-Workout

Ons team bij Muscle Concepts heeft onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een zo gezond mogelijke pre-workout mix. Hier is een formule uitgekomen die wij op korte termijn zullen laten produceren. De pre-workout is al getest door verschillende topsporters en naar onze mening en die van de sporters behoort onze pre-workout tot één van de beste op de markt. Natuurlijk wel zonder verboden middelen of schadelijke toevoegingen. Wij hebben ervoor gekozen om onze pre-workout net zoals onze andere producten zo schoon en gezond mogelijk te produceren. Daarnaast zullen wij ook geen overbodige vulmiddelen gebruiken als dextrose die een crash na het trainen zullen veroorzaken De bovengenoemde nadelen zullen in onze pre-workout allemaal worden afgevangen, kortom alleen maar voordelen! Dit is geen sales praatje maar feitelijke bevindingen van al onze sporters :-)

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

2 thoughts on “Wat is een pre-workout?

 1. Klinkt goed, ik zoek namelijk nog een goede no-nonsense pre-workout. Is het al bekend wat de precieze ingrediënten worden, en wanneer deze te koop is?

  1. Hi Guido!

   Goed om te horen, wij willen jou prima een gratis sample toesturen wanneer onze pre-workout op de markt komt zodat je deze kan testen. De verwachtingen zijn na de eerste testen erg hoog, dus hopelijk valt het ook in jouw straatje :-)
   De ingrediënten staan nu grotendeels vast alleen wij zijn nog met enkele testen bezig. Wat betreft de ingrediënten houden wij dit nog even geheim tot de werkelijke verkoop ervan :-) Spannend dus! Houd ons blog in de gaten (of onze Facebook / Instagram pagina) wat betreft de lancering! De exacte datum kunnen wij nog niet zeggen, dit hangt echt af van de testresultaten en hoe snel alles perfect is gemaakt voor een knallende pre! :-

   Met Gezonde en Sportieve groet,

   Wesley

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"