cp-voetbal
Written by Muscle Concepts

Wat is CP-voetbal?

Muscle Concepts sponsort het CP-voetbal

Sinds het begin van dit jaar sponsort Muscle Concepts het KNVB CP-voetbal. Wij doen dit vooral omdat wij het CP-team een warm hart toe dragen. Maar er zit meer achter. Het gebruik van supplement in het voetbal is lang niet zo normaal als in bijvoorbeeld fitness of wielrennen. Wij van Muscle Concepts geloven dat er ook voor de voetbalsport veel te winnen is bij het gebruik van supplementen, zeker wanneer er regelmatig en intensief getraind wordt kunnen supplementen voor voetballers zeker nuttig zijn.

Onze missie is duidelijk, maar misschien moeten we eerste iets meer vertellen over het nationaal CP-team en het CP-voetbal op zich. Om dit duidelijk te maken leggen we eerst uit wat CP precies is.

Wat is CP?

CP is een afkorting voor Cerebrale Parese, ook wel hersenverlamming genoemd. In het geval van CP kunnen de hersenen niet de spanning meegeven aan de spieren en hebben ze moeite om spieren onderling te laten samenwerken. Door beschadiging van bepaalde hersengedeelten die spieren aansturen is er sprake van gehele of gedeeltelijke verlamming. Hierdoor kunnen spieren niet normaal gebruikt worden en zijn lichaamsbewegingen beperkt.

Deze korte omschrijving geeft een indicatie van wat CP is. Toch is de vraag “wat is CP?” helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden. Door de grote verscheidenheid aan beperkingen die onder de noemer CP verenigd zijn is het moeilijk samen te vatten.

Wat zijn mogelijke oorzaken van CP?

De hersenbeschadiging die zo kenmerkend is voor CP kan door verschillende oorzaken tot stand komen. De volgende oorzaken worden vaak gerelateerd aan CP:

 • Infectie tijdens de zwangerschap (rode hond, herpes)
 • Zuurstoftekort tijdens de geboorte
 • Medicijn of drugsgebruik door de moeder
 • Complicaties tijdens de geboorte met hersenbeschadiging tot gevolg.

Hoe kom ik in aanmerking voor het nationaal CP-team?

Om in aanmerking te komen voor het nationale CP-team kan je beperking logischerwijs voortkomen uit CP. Maar er is nog een andere categorie die in aanmerking kan komen voor het KNVB CP-team, spelers met Niet-Aangeboren Hersenletsel. Niet-Aangeboren Hersenletsel of NAH kan tal van oorzaken hebben. Dit varieert van een herseninfarct tot een bacterie in de hersenen tot een ongeval met hoofdletsel. Van belang is dat het letsel een motorisch probleem of beperking tot gevolg heeft gehad.

Wat is CP-voetbal?

We hebben kort besproken wat CP inhoud. Maar waarin onderscheidt CP-voetbal zich van “normaal” voetbal, wat is CP-voetbal? Eigenlijk zijn de verschillen niet heel ingrijpend. Er wordt gespeeld volgens het officiële FIFA reglement met een aantal kleine aanpassingen:

 • 7 tegen 7
 • Géén buitenspelregel
 • Een tweede verschil wat direct opvalt is het ontbreken van de buitenspelregel.
 • Een wedstrijd bestaat uit 2 helften van 30 minuten
 • Bij een ingooi mag de bal ook onderhands ingerold worden.
 • De afmetingen van het veld zijn 70- 75 meter bij 50-55 meter
 • Het doel is 5 meter breed en 2 meter hoog
 • CP-voetbal wordt overwegend internationaal gespeeld.

Meer weten over CP-voetbal?

Wil je meer weten over het CP-voetbal of wil jij je aanmelden voor een training? Kijk dan op officiële website van CP voetbal. Hier vind je ook alle informatie over het EK CP-voetbal.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"