voedingssupplementen tegen acne
Written by Muscle Concepts

Voedingssupplementen tegen acne

Het hebben van acne kan erg vervelend zijn. Niet alleen is het slecht voor je huid, maar ook kan het je uiterlijk erg beïnvloeden. Het hebben van acne is een belangrijke oorzaak van het onzeker worden over je uiterlijk. Om dit ‘op te lossen’ zijn er veel, vaak heel extreme, middeltjes op de markt, welke niet altijd goed zijn voor je huid of je gezondheid. Zo drogen ze vaak de huid uit. Wat ook kan helpen zijn voedingssupplementen tegen acne, welke geen nare bijwerkingen hebben en de acne van binnenuit bestrijden.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat doordat er veranderingen plaatsvinden in de talgklieren. Bij de meeste mensen die last hebben van acne ontstaat dit rond de puberteit. In deze periode vinden er allerlei ontwikkelingen plaats in het lichaam. Zo ook bij de talgklieren; deze worden groter en produceren meer talg. De poriën raken hierdoor verstopt, omdat er meer talg wordt aangemaakt dan nodig is. Dit is de reden dat puistjes ontstaan.

Sporters kunnen last hebben van acne door eiwitshakes

Fanatieke sporters gebruiken vaak eiwitshakes. Heel efficient om te herstellen na een training en om spiermassa te kweken, maar als je gevoelig bent voor de lactose in eiwitshakes, dan gaan eiwitshakes en acne vaak samen. Het is niet zo dat je acne krijgt van specifiek de shakes, want de oorzaak zit ‘m in de lactose. Als je hier gevoelig voor bent krijg je het ook van alle andere producten die lactose bevatten acne. Dit is bijvoorbeeld ook melk, room, kaas etc. Als je snel last hebt van acne, kun je het beste kiezen voor een isolaat eiwit. Hier is de lactose grotendeels uitgefilterd.

Voedingssupplementen die helpen tegen acne

Zie hieronder de natuurlijke middeltjes die jouw huid gezonder kunnen maken en je acne te kunnen helpen verminderen.

Visolie / Omega 3

Visolie, omdat de meeste mensen dit veel te weinig binnen krijgen en dit een ontstekingsremmend effect heeft op ons lichaam. Een in 2014 uitgevoerde studie toont aan dat het gebruik van visolie het ontstaan van acne met 40-50% vermindert.[1] Naast het feit dat voldoende omega 3 ontstekingsremmend werkt, doodt het ook de bacteriën die de talgproductie verhogen. Als de talgproductie niet verhoogt, ontstaat er ook minder acne.
Tijdens dit experiment slikte de groep patiënten / proefkonijnen dagelijks een hoeveelheid van 2000 mg (DHA/EPA).

Magnesium

Magnesium supplementen zijn in veel verschillende vormen verkrijgbaar zoals pillen, poeders en druppels. Er zijn verschillende redenen waarom magnesium supplementen tegen acne worden gebruikt. Magnesium vermindert de stress, hierdoor blijven de hormonen in balans. Als de hormonen in balans zijn wordt er minder talg geproduceerd. Magnesium werkt ook ontstekingsremmend, het vermindert de ontstekingen in de huid. Als er minder sprake is van ontstekingen in de huid neem de kans op acne af.

Zink

Er zijn meerdere symptomen van een zinktekort, acne is er daar één van. Je kan zink voornamelijk vinden in noten en bladgroente. Zink verbetert voornamelijk je huid door vitamine A naar de huid te vervoeren en de hormoonbalans te reguleren. Ook verhoogt zink de weerstand waardoor je minder gevoelig bent voor hormonale veranderingen die in je lichaam plaatsvinden. Het is makkelijker om een zinktekort tegen te gaan met supplementen dan met voeding, omdat je anders dagelijks echt veel ijzerrijke producten moet eten om een zinktekort weer goed aan te vullen.

Maca

Het voedingssupplement maca is afkomstig van een natuurlijke plant uit Zuid-Amerika. Maca kan onder andere de gezondheid bevorderen door de hormoonbalans in bedwang te houden. Als de hormonen uit de balans zijn, neemt de kans op acne toe. Het is dus erg belangrijk om te zorgen dat de hormonen in balans blijven of dat je ze weer in balans brengt. Dit kan door middel van een maca supplement.

Chlorella

Chlorella is een goed hulpmiddel voor de huid. Chlorella is een alg dat een sterk reinigende werking heeft in ons lichaam. Hierdoor kunnen gifstoffen makkelijker afgevoerd worden en is de kans op ontstekingen kleiner. Ook bevat chlorella omega-3, wat ook ontstekingen tegengaat en hoge ogen gooide bij een onderzoek van de werking ervan tegen acne. De hoeveelheid omega 3 is wel vrij klein in chlorella.

supplementen-voor-acne

Voeding tegen acne

Er zijn bepaalde voedingsstoffen die acne veroorzaken of triggeren. Niet iedereen is hier gevoelig voor, maar als je dat wel bent zie je dat vanzelf terug aan je huid. Als je acne hebt doe je er goed aan om de volgende voeding zoveel mogelijk te vermijden:

  • Melkproducten. De lactose (melksuiker) in melkproducten kan zorgen voor acne. Je hoeft niet direct een lactose intolerantie te hebben als je lichaam met acne reageert op melk, maar lactose is bij velen de boosdoener voor acne doordat het ontstekingen in je poriën kan veroorzaken.
  • Bepaalde fruitsoorten. Gedroogde vruchten zoals dadels, rozijnen en abrikozen kunnen acne veroorzaken. Ook de vruchtensuikers in andere fruitsoorten, zoals kiwi, sinaasappels, ananas en mandarijnen kunnen een (mede)oorzaak zijn.
  • Verzadigde vetten en transvetten. Welke we veel vinden in junkfood, zoals patat, chips, koek en snoep.
  • Suiker

Zo zijn er nog meer voedingsmiddelen waar je lichaam gevoelig op kan reageren, maar je wilt natuurlijk weten hoe je van die vervelende acne af komt.

Acne voorkomen door gezonde voeding en lifestyle

Niet voor alle onderstaande punten is wetenschappelijk bewijs te geven, maar het is zeker het proberen waard. Omdat de één gevoeliger is voor acne dan een ander, is het onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven.

  1. Zweet het eruit! Dus ga meer sporten of bezoek af en toe eens een sauna. Door het zweten wat je hierbij doet maak je je poriën schoon, waardoor ze minder snel verstoppen of ontsteken. Ook zorgt het voor een goede doorbloeding van je huis en heeft het invloed op de balans van de hormonen in je lichaam (met name door sporten).
  2. Voor het vitamine A gehalte in je lichaam op! Dit kun je doen door producten te eten die vitamine A bevatten, zoals paprika, wortelen, zoete aardappelen en groene bladgroenten. Vitamine A zorgt er namelijk in ons lichaam voor dat de talgproductie spoedig verloopt en dat er geen problemen, zoals ophopingen, in de talgklieren voorkomen.

Bronnen

[1] Effect of Dietary Supplementation with Omega-3 Fatty Acid and Gamma-linolenic Acid on Acne Vulgaris: A Randomised, Double-blind, Controlled Trial. 2014. Medical Journals

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"