voedingssupplementen voor de winter
Written by Muscle Concepts

Voedingssupplementen over datum, wat nu?

Mensen die regelmatig voedingssupplementen gebruiken zullen niet snel te maken krijgen met producten die over datum zijn. Echter kan dit altijd voorkomen doordat er een tijd niet getraind wordt door blessures of omdat er simpelweg te veel is gekocht in één keer. Maar als voedingssupplementen over datum zijn, kun je ze dan nog steeds gebruiken? En hoe zit het met de kwaliteit van het supplement? Dit en nog meer lees je in het onderstaande blog.

Wetgeving houdbaarheid voedingssupplementen

Producenten van voedingssupplementen zijn verplicht om een houdbaarheidsdatum te verwerken op de producten. Dit komt doordat het hier gaat om voedingsmiddelen. Maar net als bij veel andere producten zijn hier nogal wat vragen over. Echter is de term ‘houdbaarheidsdatum’ niet geheel op zijn plaats. De datum op de supplementen geeft aan tot wanneer producenten de kwaliteit van het supplement kunnen waarborgen. Over het algemeen garanderen bedrijven een houdbaarheid van 2 jaar, vanaf het moment van productie. Officieel is hierna het voedingssupplement over datum.

Voedingssupplementen die over datum zijn

Als voedingssupplementen over datum zijn, gaan ze niet rotten of schimmelen. Integendeel, de supplementen blijven er normaal uitzien, maar de kwaliteit van het supplement kan wel verminderen. Echter zijn er geen onderzoeken die duidelijk maken in hoeverre de kwaliteit verminderd en binnen welk tijdsbestek dit plaatsvindt. Dit heeft buiten de houdbaarheidsdatum om, ook te maken met enkele factoren. Supplementen kunnen bijvoorbeeld afbreken als ze grote tijd worden blootgesteld aan lucht, temperatuurschommelingen en vochtigheid. Sommige voedingssupplementen reageren hier erg sterk op en kunnen hierdoor snel afbreken. Met afbreken bedoelen we dat het aantal werkzame stoffen in het supplement verminderd. Zo kan onder andere de hoeveelheid vitaminen in een multivitaminesupplement verminderen. Maar geen zorgen! De fabrikanten van supplementen houden hier rekening mee. Vaak worden is het percentage werkzame stoffen hoger dan aangegeven op de label, om enige afbraak zo te kunnen ‘opvangen’. Zo kunnen zij na een aantal jaar nog garanderen dat de consument waar krijgt voor zijn geld. Bij andere supplementen kan het jaren duren voordat er sprake is van afbraak. Bijvoorbeeld bij eiwitpoeder loopt dit niet zo’n vaart.

Tips

Als je voedingssupplementen over datum zijn en je twijfelt of je deze nog kan gebruiken, houd dan het volgende in gedachte: Ruik altijd aan het product. Bij vieze geuren is er mogelijk iets mis met het supplement. Bekijk of het product nog dezelfde vorm heeft (in het geval van een pil/capsule) en of deze niet van kleur veranderd is. Als al deze punten in orde zijn, dan is het product nog veilig te gebruiken. Zorg er bovendien voor dat voedingssupplementen altijd op een droge en koele plek bewaard worden, buiten het bereik van kinderen. Op deze manier verminder je de kans dat er iets met je supplement gebeurt.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"