voedingssupplementen met stevia
Written by Muscle Concepts

Voedingssupplementen met stevia, waarom hiervoor kiezen?

Stevia is een natuurlijke zoetstof die zo’n 200 tot 300 keer zo zoet is als suiker. Een ander belangrijk verschil met suiker is dat stevia zo goed als geen calorieën bevat. Stevia is in de Europese Unie goedgekeurd als een veilige zoetstof. [1] Wij hebben er bewust voor gekozen om voedingssupplementen met stevia te verkopen. Het is namelijk een gezond alternatief voor suiker, wat in tegenstelling tot suiker erg caloriearm is. Supplementen met stevia zijn gezonder dan voedingssupplementen die worden gezoet met kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of acesulfaam-K. Deze hebben namelijk vele gezondheidsnadelen voor ons lichaam [2], waardoor wij sterk adviseren deze kunstmatige zoetstoffen niet te gebruiken.

Voedingssupplementen met stevia

Het doel van supplementen met stevia zoeten is dat we geen suikers of gevaarlijke zoetstoffen willen gebruiken om onze producten een goede smaak te geven. Wij proberen zo weinig mogelijk producten te zoeten, want onze producten worden zo puur mogelijk geproduceerd. Wanneer we wel een smaakje willen toevoegen aan onze supplementen (eiwitshakes) gebruiken we natuurlijke smaak aroma’s en stevia.
Supplementen die wij zoeten met stevia, zijn:

Waarom kiezen voor stevia?

Stevia is, in vergelijking tot zoetstoffen zoals sucralose en aspartaam, een veilige zoetstof. Het heeft de volgende voordelen:

  • Calorievrij
  • Stevia kan de bloeddruk verlagen
  • Stevia kan bloedsuikerverlagende effecten hebben

Stevia bevat geen calorieën, wat voor velen de reden is dat ze stevia gebruiken, vooral als vervanger voor suiker. Stevia is ook een stuk gezonder dan suiker. Een belangrijke reden voor ons om onze voedingssupplementen met stevia te zoeten en niet met suikers. Suiker bevat namelijk maar liefst 387 calorieën bevat 100 gram. Daarom wordt stevia vaak gebruikt wanneer je wilt afvallen of gezond wilt leven. Je kunt op een veilige manier suiker vervangen door stevia.
Een te hoge bloeddruk verhoogt de risico’s op ziektes, bijvoorbeeld ziektes met betrekking tot het hart en de nieren. Onderzoek heeft aangetoond dat stevia de bloeddruk zou kunnen verlagen. [3] Twee groepen mensen, allemaal met een hoge bloeddruk, deden mee. Aan één groep werd dagelijks stevioside (afkomstig uit stevia) gegeven, aan de andere groep werd een placebo ervan gegeven. Na 3 maanden had de groep die wel stevioside kreeg al een aanzienlijk lagere bloeddruk, dat gedurende het hele jaar bleef zakken.
Uit onderzoek is ook gebleken dat stevia bloedsuikerverlagende effecten kan hebben. Het onderzoek geeft concludeert dat stevioside voordelig kan zijn bij de behandeling van diabetes type 2. [4]

Let goed op bij producten / supplementen met stevia!

Mensen en consumenten die bewust bezig zijn met hun gezondheid, zien stevia als een gezonde vervanger voor suiker. Om deze reden produceren wij ook voedingssupplementen met stevia. Echter denken sommige producenten en verkopers slim te zijn door het product deels met stevia te zoeten, waardoor mensen denken dat het product gezond is. Soms wordt het echter gecombineerd met andere zoetstoffen en suiker, waardoor je alsnog de zoetstof(fen) die je probeert te vermijden binnenkrijgt. Deze kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam en sucralose, zijn volgens ons erg slecht voor je gezondheid.
Let dus altijd goed op als je een product met stevia koopt of het wel alléén met stevia is gezoet. Anders is het niet meer dan een mooi marketingpraatje.

Bronvermelding

[1] Voedingscentrum, stevia

[2] Direct and indirect cellular effects of aspartame on the brain, P Humphries, E Pretorius & H Naudé, European Journal of Clinical Nutrition (2008) 62, 451–462 (2008) doi:10.1038/sj.ejcn.1602866

[3] Br J Clin Pharmacol. 2000 Sep;50(3):215-20, A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension, Chan P, Tomlinson B, Chen YJ, Liu JC, Hsieh MH, Cheng JT.

[4] Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects, Søren Gregersen, Per B Jeppesen, Jens J Holst, Kjeld Hermansen

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"