voedingssupplementen lever
Written by Muscle Concepts

Voedingssupplementen voor de lever

De lever is één van de belangrijkste organen in het menselijk lichaam. De lever speelt een rol in meer dan 500 lichaamsprocessen. Zo is de lever onder andere belangrijk voor het afbreken van voedsel en het reinigen van het lichaam. Het is dus extreem belangrijk om dit orgaan goed te onderhouden. Dit kun je doen door goed op je voeding te letten en door voorzichtig te zijn met alcohol. Maar zijn er ook speciale voedingssupplementen voor de lever, of die de leverfunctie ondersteunen? Dit kan je lezen in het onderstaande blog.

De leverfuncties

De lever is het grootste vaste orgaan en de grootste klier in het menselijk lichaam. De lever is te vinden in de rechterbovenhoek van de romp, net onder het middenrif en heeft talloze taken. De belangrijkste taken van de lever zullen we kort behandelen.

  1. Galproductie: Gal helpt bij het afbreken van de vetten, cholesterol en een aantal vitamines, zodat deze opgenomen kunnen worden.
  2. Vetverbranding: Gal breekt vetten af zodat ze makkelijker verteerd kunnen worden.
  3. Metaboliseert koolhydraten: Koolhydraten worden opgeslagen in de lever. Vervolgens worden ze afgebroken tot glucose en overgeheveld in de bloedbaan om de normale glucose op peil te houden. Ze worden opgeslagen als glycogeen en vrijgegeven wanneer er snelle energie nodig is.
  4. Opslag van vitaminen en mineralen: Lever slaat de vitaminen A, D, E, K en B12 op. Dat is nog niet het enige, want ook de mineralen ijzer en hemoglobine worden in de lever opgeslagen, voor later gebruik. Zodra je lichaam ze nodig heeft, laat de lever deze stoffen los.
  5. Helpt bij het afbreken van eiwitten: Gal helpt om eiwitten af te breken en ze op die manier verteerbaar te maken.

Deze functies zijn superbelangrijk voor je algemene gezondheid, maar de lever moet zelf ook in goede conditie zijn om deze functies te kunnen uitvoeren. Hoe houdt je de lever fit? Bepaalde voedingsstoffen en / of supplementen zijn hiervoor belangrijk.

Voedingsstoffen / Voedingssupplementen voor de lever

Hieronder zullen we een aantal voedingsstoffen opnoemen die bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de lever. Het is belangrijk dat je deze voedingsstoffen met enige regelmaat binnenkrijgt, zodat je lever fit blijft en je lichaam optimaal kan profiteren van de leverfuncties. Lukt je dit niet met voeding? Dan kan je eens kijken of een supplement uitkomst biedt! Supplementen zijn een aanvulling op de dagelijkse voeding.

Melkdistel
Melkdistel is misschien wel het beste kruid als het gaat om de gezondheid van de lever, maar is goed voor nog veel meer doeleinden. Naast het feit dat het de level reinigt, is het heilzaam voor de galblaas, bij een te hoog cholesterol, diabetes, menstruatiepijn, depressie en helpt het als bescherming van het lichaam tegen giftige stoffen. Ook verhoogt melkdistel de capaciteit van de lever om gezonde cellen te ontwikkelen.

Selenium
Selenium is een antioxidant en speelt een belangrijke rol in het functioneren van de lever. Zo geeft deze antioxidant de lever onder andere het vermogen om gifstoffen goed te verwerken. Deze gifstoffen zijn over het algemeen zware metalen die afkomstig zijn uit onze voeding. Selenium zorgt ervoor dat deze metalen minder schadelijk zijn. Ook beschermt deze antioxidant de rode bloedlichaampjes en de cellen tegen beschadiging. Selenium is terug te vinden in veel producten, in zowel plantaardige als dierlijke producten. Alles wat in de grond groeit bevat selenium. Graan in meerdere mate dan groente (in de meeste gevallen). Ook orgaanvlees, vis, schelpdieren en noten bevatten selenium. Zolang je gevarieerd en vers eet zul je hier niet snel een tekort van oplopen.

Kurkuma
Kurkuma behoort tot de gemberfamilie en wordt veel gebruikt in de Indiase curry als smaakmaker. Kurkuma bevat het stofje choline. Van choline is bekend dat het de normale werking van de lever ondersteunt. Ook kan de kurkuma helpen bij het verwijderen van giftige stoffen uit de lever. Dit wordt ook wel detoxen of ontgiften genoemd.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"