vitaminesupplementen-hardlopers
Written by Muscle Concepts

Vitaminesupplementen voor hardlopers

Een gezonde leefstijl is heel belangrijk. Belangrijke onderdelen van een gezonde levensstijl zijn sporten en gezonde voeding. Als gevolg van deze trend zijn de laatste jaren steeds meer mensen gaan hardlopen. Op dit moment zijn het er ongeveer 1,5 miljoen [1] in Nederland. Door dit toenemende aantal krijgen wij steeds vaker de vraag: “Wat zijn Vitamines voor hardlopers”? Om hier antwoord op te geven wil ik aantal vitaminesupplementen die jou als hardloper kunnen ondersteunen op een rij zetten.

Vitaminesupplementen voor hardlopers

Bestaat er zoiets als een vitaminesupplement voor hardlopers? Nee, niet specifiek, maar er zijn wel supplementen die je lichaam positief beïnvloeden of ondersteunen zodat je hier tijdens of na het hardlopen profijt van hebt. Zeker als je al wat langer aan hardlopen doet en de trainingsduur gaat toenemen is het belangrijk om goed op je voeding te letten, genoeg te rusten en te zorgen dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Vitaminesupplementen kunnen hier heel goed bij helpen als aanvulling op je reguliere voeding. Welke vitaminesupplementen kunnen voor hardlopers nuttig zijn?

Wij bespreken hier de 3 popluairste:

  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine D

Mocht je verder direct een volledig overzicht willen hebben van alle supplementen die voor hardlopers geselecteerd zijn? Kijk dan op de pagina: hardloop supplementen.

Vitamine B (complex)

Vitamine B is een verzamelnaam voor 12 verschillende in water oplosbare vitamines, waarvan er 8 tot het vitamine B (complex) [2] behoren. Deze vitamines zijn vooral belangrijk omdat zij helpen bij de omzetting van voedingsstoffen als koolhydraten en vetten in energie. Deze functie maakt vitamine B dan ook direct een belangrijk hardloop supplement. Tijdens het hardlopen is het lastig om de energievoorraad aan te vullen, dus is het belangrijk dat het maximale wordt gehaald uit de voedingsstoffen die bij de start in het lichaam aanwezig zijn, om gedurende de hele loop optimaal te kunnen presteren.
Naast energieomzetting heeft vitamine B ook een positieve invloed op de spijsvertering en de aanmaak van hemoglobine in het bloed.

Vitamine C

Vitamine C [3] is misschien wel de bekendste vitamine onder de vitamines. Je vindt vitamine C in grotere hoeveelheden o.a. in paprika’s en sinaasappels. De meest bekende eigenschap van vitamine C is de positieve invloed op je weerstand. Maar vitamine C doet meer:

  • Beschermt tegen vrije radicalen
  • Helpt tegen vermoeidheid
  • Goed voor het concentratievermogen
  • Activeert de natuurlijke levering van energie

Bovenstaande effecten hebben allemaal een positieve uitwerking tijdens en na het hardlopen. Natuurlijk probeer je als hardloper de benodigde vitamine C binnen te krijgen via je voeding, maar om zeker te zijn dat je voldoende binnenkrijgt is vitamine C een goed supplement voor hardlopers.

Vitamine D

Vitamine D is over het algemeen bekend als de “zonvitamine”. Dit komt omdat vitamine D[4] door de huid wordt aangemaakt onder invloed van UV-straling uit zonlicht. Dit is ook de reden waarom vaak in de wintermaanden een tekort ontstaat. Vitamine D kan dan ook een belangrijk supplement zijn voor hardlopers die ervoor kiezen om vaker binnen te trainen. Let echter op, altijd buiten trainen hoeft geen garantie te zijn dat er geen tekort optreedt.
Vitamine D is belangrijk supplement voor hardlopers omdat een tekort aan vitamine D kan leiden tot spierkrampen en op termijn zelfs afbraak van spieren. Houd dus goed in de gaten of voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Conclusie

Hardlopen is ongeacht het niveau een sport die veel van het lichaam vraagt. Op het moment dat er veel van het lichaam gevraagd wordt, zal het lichaam ook veel verbruiken en dus kan het goed zijn om een supplement te gebruiken om jouw voorraden weer aan te vullen. Zeker wanneer je niet voldoende aanvulling kan halen uit je dagelijkse voeding.

Bronnen
[1]https://www.nocnsf.nl/in-2016-recordaantal-sporters-in-nederland
[2]https://gezondr.nl/vitamine-b-waar-is-het-goed-voor-en-waar-moet-je-op-letten/
[3]http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
[4]http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"