dieet-tips
Written by Muscle Concepts

Vetarm dieet zorgt voor problemen

De meeste Nederlanders zijn er wel bekend mee, diëten! Er zijn diverse soorten diëten die je kunnen helpen om gewicht te verliezen alleen niet ieder dieet zorgt voor het gewenste effect. In dit artikel wordt het vetarme dieet besproken, en wordt uitgelegd waarom dit in onze ogen geen succesvol dieet is om af te vallen.

Pas op voor een verminderde hersenfunctie!

Om de hersenen goed te kunnen laten functioneren heeft je lichaam vet nodig. Een van de belangrijkste voedingsbronnen voor je hersenen is je cholesterol, diverse onderzoeken hebben een link aangetoond tussen de cholesterolwaardes in het lichaam en je hersenfuncties. Bij veel mensen heerst de perceptie dat dat een lage cholesterolwaarde positief is, echter kan het ook een nadelige uitwerking op je lichaam hebben. Zo is gebleken dat mensen met een lage cholesterolwaarde slechter scoren op cognitieve testen dan het geval is voor mensen met hogere cholesterolwaardes.

Te lage cholesterolwaardes

Zo is uit diverse onderzoeken gebleken dat een lagere totale cholesterolwaardes leiden tot een verminderde en slechtere prestatie op concentratietesten en cognitieve testen. Hierbij kunnen natuurlijk ook andere factoren meespelen waardoor de prestaties verminderen, zoals stress, te veel consumptie van suiker en te weinig slaap.

Vetarm dieet kan leiden tot testosteron tekort

Een van de hormonen die wordt geproduceerd uit cholesterol is testosteron. Wanneer er zich te weinig cholesterol in het lichaam bevindt is je lichaam niet in staat om (genoeg) cholesterol aan te maken. Door een vetarm dieet te volgen kan het cholesterolniveau in het lichaam afnemen. De negatieve uitwerking hiervan is dat ook de productie van testosteron kan afnemen wat een negatieve invloed kan hebben op zowel vrouwen als mannen. Het hebben van een laag testosteronniveau wordt namelijk in verband gebracht met het hebben van osteoporose, depressies, meer lichaamsvet, een verlaagd libido en minder spiermassa.

Geen effectief dieet

Een vetarm dieet heeft in vergelijking tot andere diëten zoals bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet minder effect. Er zijn diverse onderzoeken die deze visie ondersteunen zo is gebleken uit een onderzoek van The Journal of the American Medical Association in 2012 dat een vetarm dieet in vergelijking tot andere diëten minder goede resultaten behaald.

Uitsluiten van gezonde voedingsmiddelen

Bij een vetarm dieet is het belangrijk dat de voeding die onderdeel van het voedingspatroon is vetarm is. Het nadeel hiervan is dat veel “gezonde” voedingsproducten zoals noten, vlees, vette vis, eieren en avocado’s uitgesloten worden van het voedingspatroon omdat ze een hoog vetgehalte bevatten. Dit is jammer omdat veel van deze producten diverse voordelen bevat voor onze gezondheid. Daarnaast hoeft een hoog vetgehalte in voeding niet ongezond te zijn, diverse lange termijn studies hebben bewezen dat een relatief hoog vetgehalte niet ongezond hoeft te zijn voor het lichaam aangezien ze ook beschikken over veel goede voedingsstoffen zoals omega 3 vetzuren.

Vermindering van HDL cholesterol

Het doel van een vetarm dieet is om de inname van vetrijke producten af te laten nemen, een bijkomend gevolg hiervan is dat het cholesterol peil terugloopt. Nu hoor ik je denken dat is toch goed voor mijn gezondheid? Ja en Nee. De meeste kennen de “schadelijke” variant van cholesterol wel: het LDL- cholesterol die een negatieve invloed kan hebben voor je hart en bloedvaten. Een teveel van dit type cholesterol is niet gunstig en wordt in verband gebracht met hart & vaatziektes. Maar aan de andere kant is het belangrijk om je HDL- cholesterol juist te laten toenemen. Het gevolg van een vetarm dieet is dat het HDL- cholesterol afneemt waardoor de kans op hartziektes wordt vergroot.

Vetarm dieet ontregelt lichaamsprocessen

Nog een nadeel van het vetarme dieet, het zorgt ervoor dat vitamines niet goed opgenomen worden in het lichaam. Er zijn makkelijk gezegd twee soorten vitamines, in wateroplosbare vitamines en in vet oplosbare vitamines. Door een vetarm dieet kunnen de in vet oplosbare vitamines (Vitamine A, Vitamine D, Vitamine E en Vitamine K) minder goed opgenomen worden in het lichaam. Deze vitamines zijn ESSENTIEEL voor je gezondheid, maar om deze vitamines op te kunnen nemen in je lichaam heeft het lichaam voldoende vet uit het voedingspatroon nodig. Het gevolg van te weinig gezonde vetten eten is dat het lichaam niet in staat is om de vitamines in zichzelf op te nemen waardoor ze weer uitgescheiden worden.

Conclusie

Met een gevarieerd en gezond voedingspatroon kun je ook prima afvallen Als je een gezond voedingspatroon aanhoudt, kun je op lange termijn dit makkelijk volhouden. Het vetarme dieet heeft veel nadelen die niet gunstig zijn op de werking van het lichaam. Zo heeft het een negatieve invloed op je cholesterolgehalte, kan het de opname van vitamines tegengaan, zorgt het voor een verminderde prestatie van de hersenen, kan het je testosteronniveau doen dalen en blijkt het vaak in de praktijk minder effectief dan andere diëten.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *