verzuring-van-spieren
Written by Muscle Concepts

Verzuring van spieren? Oorzaken en Oplossingen

Je kent het vast wel. Je bent aan het sporten en je voelt dat je spieren vermoeid raken. Na een tijdje voel je diezelfde spieren branden, waardoor het steeds moeilijker wordt om door te gaan. Je doet er alles aan om door te gaan, maar je spieren willen niet! Dit gevoel wordt vaak verzuring genoemd. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van verzuring in spieren. Hoe ontstaat verzuring van spieren en wat kun je er tegen doen?

Wat is verzuring

Je lichaam heeft energie en zuurstof nodig om goed te functioneren. Hiervoor gebruikt het koolhydraten, aangezien dit de beste en meest efficiënte energiebron is voor je lichaam. Bij de verbranding van koolhydraten komt er melkzuur vrij. Normaal gesproken is dit geen probleem, omdat dit melkzuur direct door zuurstof wordt verbrand.

Bij zware inspanning of sport hebben je spieren meer energie nodig. Er worden meer koolhydraten verbrand om zo je spieren van energie te voorzien. Het gevolg is dat er meer melkzuur geproduceerd wordt, waarna dit zich gaat ophopen in je spierweefsel. Dit melkzuur ontleed zich in lactaat en in H+ (waterstof-ionen). Dit zijn twee stoffen die kunnen zorgen voor verzuring van spieren. Het is alleen nog niet duidelijk welke van de twee zorgen voor de verzuring van spieren. Onderzoekers en wetenschappelijke literatuur spreken elkaar tegen op dit gebied.

Verzuring van spieren voorkomen

Voorkomen van verzuring van spieren is mogelijk tot op een zekere hoogte. Je lichaam zal natuurlijk altijd melkzuur aanmaken, maar de hoeveelheid kun je zelf manipuleren door genoeg rust te nemen. Rust is namelijk essentieel om de melkzuurproductie verminderen. Als je spieren zijn verzuurd, hebben ze tijd nodig om te herstellen. De spiercellen hebben (afhankelijk van de verzuring) een aantal dagen nodig om te herstellen. Neem dus genoeg rust, want onvoldoende rust kan leiden tot spierstijfheid of spierschade. Verder kun je tijdens je training proberen je hartslag wat lager te houden. Met de meeste sporten is dit niet mogelijk, maar je kunt het alsnog proberen.

Vaak last van verzuurde spieren? Gebruik deze tips!

Het is erg vervelend als je tijdens het sporten last krijgt van verzuring van spieren. Het kan ervoor zorgen dat je je oefeningen niet goed kunt uitvoeren en zo je training verstoren Maar wat kun je er tegen doen?

Verbeter je conditie
Het doel van conditie trainen is om je uithoudingsvermogen te verbeteren en mede hierdoor ook je hart- en longfunctie. Door je conditie te verbeteren zal je lichaam efficiënter omgaan met zuurstof. Als je hart en longen beter om kunnen gaan met zuurstof, dan zal de zuurstoftoevoer naar de spieren verbeterd worden. Door een betere zuurstoftoevoer zal er meer melkzuur verbrand worden. Uiteindelijk zul je dan minder snel ophoping van melkzuur hebben in je spieren.

Train je spieren
Door je spieren te trainen zullen ze zuiniger omgaan met zuurstof. Daardoor zal er minder snel sprake zijn van verzuring van spieren. Maak het alleen niet gek. Te veel trainen kan weer leiden tot meer verzuring.

Maak gebruik van Bicarbonaat
Bij spierverzuring is het zo dat je zuurgraad van je spieren te hoog is geworden. Om de balans tussen zuur en base weer recht te trekken kun je gebruik maken van bicarbonaat. Bicarbonaat wordt ook wel baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat e.d. genoemd. Het is een product dat door sporters wordt gebruikt om spierverzuring te voorkomen en te genezen. Let op dat je dit niet in verwarring brengt met natriumcarbonaat. Schoonmaaksoda is namelijk niet zo gezond voor ons.

Maak gebruik van Magnesium
Vaak komt verzuring voor door een tekort aan magnesium. Een tekort kun je aanvullen met voedingsmiddelen zoals avocado’s, noten, zaden, peulvruchten en bananen. Een makkelijkere manier om dit tekort aan te vullen is met gebruik van een magnesium supplement. Dit supplement is belangrijk bij het functioneren van sterke en soepele spieren die niet snel verzuren.

Andere oorzaken van verzuring van spieren

Het kan ook voorkomen dat verzuring het gevolg is van een ziekte. De ziekte van Cushing is een stofwisselingsziekte dat kan zorgen voor onverklaarbare verzuring van spieren. Door deze stofwisselingsziekte raakt je hormoonhuishouding verstoord. Hierdoor komt het voor dat je spieren sneller verzuren, vermoeid raken en zwaar kunnen aanvoelen. Gelukkig komt deze ziekte niet zo heel vaak voor. Mocht je toch denken dat deze ziekte hebt opgelopen? Neem dan contact op met je arts.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"