verhitting-van-zoetstoffen
Written by Muscle Concepts

Verhitting van zoetstoffen

Chemische zoetstoffen kunnen zeer nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Echter is bijvoorbeeld Stevia een zoetstof die op een natuurlijke manier wordt gewonnen en te gebruiken is om te bakken. Deze natuurlijke zoetstof is afkomstig van een plant en verliest haar structuur niet door verhitting. Kan je dan alle zoetstoffen verhitten? Het antwoord op deze vraag is: nee. Lees in deze blog wat er gebeurt bij het verhitten van zoetstoffen.

Verhitting van zoetstoffen, wat gebeurt er?

Wat gebeurt er als zoetstoffen worden verhit? Verandert de samenstelling van de stof? Verliest het zoetkracht? Er zijn namelijk zoetstoffen die van samenstelling veranderen bij het verhitten maar ook zoetstoffen die dit niet hebben.

Aspartaam verhitten

Deze chemische zoetstof wordt gebruikt in plaats van suiker in bijvoorbeeld light frisdranken. Aspartaam worden ook in andere voedingsmiddelen gebruikt zoals in sommige eiwitshakes. Aspartaam kan mogelijk een kankerverwekkende werking hebben en bevordert verschillende aandoeningen [1]. In het kort wordt aspartaam afgebroken in, uiteindelijk, methanol wat in grote hoeveelheden schadelijk is voor ons lichaam. Aspartaam is 200 keer zoeter dan suiker en gevoelig voor verhitting. Aspartaam ontleedt bij ongeveer 170 graden Celsius. Aspartaam is tijdens het verhitten veel minder stabiel dan suiker. Dit houdt concreet in dat het molecuul aspartaam uitéén valt bij het verhitten van deze zoetstof. Hierdoor verliest het de zoete smaak. Dat het verhitten van de zoetstof aspartaam direct schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Acesulfaam-K verhitten (E950)

Acesulfaam-K is een synthetische zoetstof die 150-200 keer zoeter is dan suiker. Deze chemische stof wordt meestal gebruikt in combinatie met andere zoetstoffen. Verder bevat het geen calorieën en heeft het een bittere nasmaak. Acesulfaam-K kan goed tegen zuur, base en verhitten van zoetstof. De zoetstof blijft stabiel tijdens het bakken, braden en koken. Dit houdt in dat ondanks verhitting, deze zoetstof breed kan worden toegepast.

Sucralose verhitten(E955)

Sucralose is een chemische zoetstof op suikerbasis. Het molecuul sucralose is niet verteerbaar doordat het suikermolecuul is vervangen door een chlooratoom. Sucralose is een zoetstof die stabiel is bij het koken, bakken en braden. Echter brengt sucralose, blijkt uit onderzoek, [2] wel gezondheidsrisico’s van kunstmatige zoetstoffen met zich mee. Sucralose kan in tegenstelling tot aspartaam wel goed tegen verhitting. Sucralose is dus geschikt om mee te bakken, braden en koken.

Sacharine verhitten (E954)

De zoetstof sacharine wordt niet gemetaboliseerd in ons lichaam en wordt door de nieren uitgescheiden. Deze zoetstof is geschikt voor verhitting. Hierdoor kan er met sacharine gebakken en gekookt worden. Tevens is het mogelijk om sacharine in te vriezen. Deze zoetstof wordt door deze verschillende temperaturen niet afgebroken. De veiligheid van deze zoetstof is veel onderzocht. Ondanks enkele negatieve studies over sacharine is er onvoldoende reden om sacharine niet te mogen verkopen. Sacharine is officieel goedgekeurd door de Scientific Committee on Food van de Europese Unie, maar de meningen over de veiligheid hiervan blijft verdeeld.

verhitting-van-zoetstoffen

Natuurlijke zoetstof Stevia

Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof afkomstig van een plant uit Centraal en Zuid-Amerika. Stevia is ongeveer 300 keer zoeter dan suiker en heeft geen chemische toevoegingen nodig om gebruikt te worden. Tevens is stevia geschikt als zoetstof voor gekookte en gebakken producten. Het geeft bij het verhitten geen enkele karamelisering. Dit houdt in dat de natuurlijke zoetstof stevia geschikt is om mee te bakken en te koken. De zoetstof behoudt haar zoetkracht en blijft tijdens verhitting stabiel. Voordelen van de zoetstof stevia ten opzichte van kunstmatige zoetstoffen zijn:

  • blijft stabiel tot een hitte van 200 graden;
  • bevat zowel geen suiker als geen calorieën;
  • drijft het insuline hormoon niet omhoog, waardoor het veilig is voor diabetici;
  • is op natuurlijke wijze verkregen;
  • heeft geen fermenterende eigenschappen.

Conclusie verhitting van zoetstoffen

Kortom, de effecten van het verhitten van zoetstoffen zijn verschillend per zoetstof. Zo is de natuurlijke zoetstof stevia aan te raden vanwege de vele gezondheidsvoordelen ten opzichte van sucralose, aspartaam en acesulfaam. Verder kan ook acesulfaam-k tegen verhitting, maar aspartaam niet. Aspartaam ontleedt namelijk bij 170 graden celcius. Tenslotte raden wij overbodige inname van sucralose, aspartaam en acesulfaam af. Buiten het feit dat tijdens de verhitting van enkele zoetstoffen de structuur niet veranderd, kunnen deze nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Hierdoor adviseren wij onze schone en gezonde voedingssupplementen vrij van deze chemische (zoet)stoffen.

Bronvermelding

[1] Dr. Julie Lin van Brigham and Dr. Gary Curhan, American Society of Nephrology, San Diego
Chemische feitelijkheden 1 – 80, 1996, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne
[2] Journal of toxicology and environmental health. 2008

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"