verantwoord-afvallen
Written by Muscle Concepts

Verantwoord afvallen, hoe kun je dat het beste doen?

Zowel bij het willen afvallen als bij het willen aankomen komt jouw lichaam in een andere situatie terecht, anders het gewend is. Net zoals het lichaam zich moet aanpassen aan een nieuw klimaat of jij aan je nieuwe werk, moet het lichaam zich ook aanpassen aan de nieuwe situatie, en dat kost tijd. Verantwoord afvallen gebeurt door goed met je lichaam om te gaan tijdens het afvallen, wat betekent dat je onder andere gezond eet, sport en de rust neemt. Zo kan je lichaam geleidelijk aan de nieuwe situatie wennen en zijn er geen risico’s verbonden aan het afvallen.

Hoe je zorgt voor verantwoord afvallen

Er zijn een aantal ‘regels’ waar je je aan moet houden als verantwoord afvallen jouw doel is en je dit zo effectief mogelijk wilt aanpakken. Des te meer je hiervan volgt, des te beter het proces van afvallen zal verlopen. Wat zijn deze ‘regels’?

 • Juiste voeding
 • Sporten
 • Niet zo snel mogelijk willen afvallen
 • Heb plezier in het afvallen!

Verantwoord afvallen met de juiste voeding

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: de juiste voeding is nodig om verantwoord afvallen mogelijk te maken. Natuurlijk, sporten versnelt het proces van afvallen, maar als jij dagelijks veel ongezonde ‘troep’ (snoep, koek, frisdrank, transvetten) naar binnen gooit, moet je je niet verbazen als je niet afvalt, ook al sport je genoeg. Ook al val je (langzaam) af, past dit niet onder verantwoord afvallen en hoort dit niet bij een gezonde lifestyle. Met de juiste voeding bedoelen we:

 • Gezond eten
 • Voldoende voedingsstoffen
 • Juiste hoeveelheden

gezond-eten
Wat is gezond eten? Een gouden regel is dat het meeste uit de natuur gezond is: groenten, fruit en noten. Dat betekent niet dat je niet gevarieerd moet eten, want bijvoorbeeld magere kwark, kipfilet en aardappelen zijn ook gezond. Je moet er wel voor zorgen dat je de juiste hoeveelheden eet, dus teveel aardappelen is ook niet goed, door het aantal koolhydraten. Je wilt natuurlijk ook niet de hele dag aan alleen groenten zitten, wat het ook lastig maakt om aan je minimale aantal calorieën te komen.
Ja, om af te vallen is het slim om minder calorieën binnen te krijgen, maar je moet niet overdrijven en 1000 calorieën per dag minder gaan eten, dat is simpelweg niet goed voor het lichaam. Hierdoor krijg je namelijk ook niet voldoende voedingsstoffen binnen, wat wel nodig is voor de normale werking van het lichaam.

Sporten is bij verantwoord afvallen belangrijk

Iedereen weet intussen wel dat sporten helpt bij afvallen, maar wat zijn nou precies de voordelen van sporten bij verantwoord afvallen?

 • Je verbrandt natuurlijk veel meer calorieën dan wanneer je niet sport
 • Je hebt meer energie door het sporten
 • Sporten geeft je motivatie
 • Je behoudt (bij vooral krachttraining) een goed postuur en verliest niet echt spiermassa.

Sporten versnelt het proces van verantwoord afvallen en maakt het makkelijker, doordat je actief calorieën aan het verbranden bent, veel meer dan wanneer je niet aan sporten doet. Onder sporten verstaan we het beoefenen van bijvoorbeeld een teamsport, maar ook cardio en/of krachttraining in de sportschool. Krachttraining is een aanrader, omdat, naast het feit dat je een betere postuur krijgt en je spiermassa behoudt tijdens het afvallen, je ook calorieën verbrandt! Een win-win situatie dus, en veel mensen doen liever aan krachttraining als aan cardio, omdat ze dat te eentonig vinden.

Zo snel mogelijk willen afvallen? Fout!

Het proces van afvallen aanpakken met een ‘crashdieet’ is iets wat je absoluut niet moet doen, als belangrijkste reden natuurlijk dat het ongezond is voor je lichaam en je veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Je zal merken dat je minder energie en motivatie hebt, iets wat een reden is voor sommigen om te ‘cheaten’ of te stoppen met afvallen. Verantwoord afvallen is anders: neem de tijd en rust en laat het lichaam zich aanpassen. We hebben een blog geschreven over waarom te snel willen afvallen verkeerd is.

Afvallen met plezier

Hoe meer je bezig bent met activiteiten die je leuk vindt tijdens het afvallen, hoe beter het verantwoord afvallen zal gaan lukken. Waarom? Je gaat het langer volhouden als je doet wat je leuk vindt! Door het proces van afvallen meer te gaan zien als een levensstijl, zul je namelijk ook effectief afvallen: je kunt wel 10 kilo zijn afgevallen, maar je gaat dan toch niet terug naar hoe je at en bewoog voor het afvallen, vooral als dit ongezond was? Dus zit je liever aan de gewichten in de sportschool als op de loopband? Of vind je een teamsport leuk? Bepaal voor jezelf welke activiteiten die helpen bij het afvallen je het liefst doet, zonder te kijken naar wat puur en alleen het meeste calorieën verbrandt.

Verdere tips voor het verantwoord afvallen

Je hebt gezien waarom verantwoord afvallen belangrijk is. Wij willen je nog een aantal tips geven voor het afvallen:

 • Gun het lichaam de tijd en rust
 • Eet gevarieerd
 • Eet niet te veel, maar ook niet te weinig

Het eerste puntje is duidelijk en al eerder uitgelegd: een zogenaamde ‘crashdieet’ is niet goed voor je gezondheid. Daarnaast kan je dit maar kort volhouden, waarna het lichaam weer gewend zal raken aan meer voeding en dus zal je weer aankomen. Door rustig en geleidelijk af te vallen voorkom je dit. Ook gevarieerd eten zorgt ervoor dat je afvallen langer vol kunt houden. Je wilt na een tijdje verandering en dat moet je jezelf ook geven.
Dat je niet te veel moet eten tijdens het afvallen kan een kind ook nog wel vertellen, maar te weinig is ook niet goed, want dan mis je energie en bovendien de benodigde voedingsstoffen voor een gezond lichaam. Maar hoeveel calorieën is dan het juiste aantal?

Hoeveel calorieën bij verantwoord afvallen?

Het aantal calorieën bij verantwoord afvallen is afhankelijk van meerdere factoren: geslacht, gewicht, lengte en hoeveelheid lichaamsbeweging (activiteitsniveau). Wil je graag weten wat voor jou van toepassing is? Lees dan onze blog over het berekenen van de hoeveelheid calorieën per dag.
Wanneer je weet hoeveel calorieën je per dag nodig hebt (dagelijkse caloriebehoefte), kun je bepalen aan hoeveel calorieën je je moet houden als je wilt afvallen. Zoals al eerder uitgelegd moet je daarin niet overdrijven. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 300-400 calorieën per dag minder. Meer dan 500 calorieën per dag minder consumeren is niet aangeraden voor iemand die gewoon een paar kilo’s wilt afvallen (niet serieus voor een sport) en zeker niet voor degenen die net beginnen met afvallen.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"