vegetarische eiwitten
Written by Muscle Concepts

Vegetarische eiwitten: waar zitten ze in?

Steeds meer mensen besluiten om gezonder te gaan leven en vaak gaat dit gepaard met het veranderen van het voedingspatroon. Zo kiezen steeds meer mensen er bijvoorbeeld voor om vlees te schrappen uit hun voedingspatroon of juist te minderen met het eten van vlees. Het nadeel van minder vlees eten of helemaal stoppen met het eten van vlees is dat je over het algemeen minder snel aan de aanbevolen hoeveelheid eiwitten komt. Over het algemeen bevat vlees meer eiwitten dan plantaardige producten. Om deze reden is het lastig voor vegetariërs (ook voor mensen die minderen met het eten van vlees) om op dagelijkse basis genoeg eiwitten binnen te krijgen. Er zijn echter plantaardige producten die rijk zijn aan plantaardige eiwitten. Om er voor te zorgen dat jij voldoende vegetarische eiwitten binnenkrijgt hebben wij voor jou een lijst samengesteld met producten die rijk zijn aan vegetarische eiwitten.

Vegetarische eiwitten: welke producten zijn eiwitrijk?

 • Sojabonen (37 gram eiwitten per 100 gram): Sojabonen is een van de gezondste groenten die je kunt eten. Zo bevatten gedroogde sojabonen per 100 gram 37 gram eiwitten.
 • Ongezouten Pinda’s (26 gram eiwitten per 100 gram): Pinda’s zijn een van onze guilty pleasures, ze zijn namelijk heerlijk om te eten en bevatten ook nog eens veel vegetarische eiwitten. Daarnaast zorgen pinda’s ook voor een verzadigd gevoel waardoor je over de gehele dag gezien minder hoeft te eten.
 • Amandelen (19,5 gram eiwitten per 100 gram) naast dat amandelen rijk zijn aan eiwitten zijn ze ook een bron van andere voedingsstoffen zoals magnesium en calcium. Ook zijn amandelen gewoon erg lekker om te eten.
 • Pompoenpitten (24,5 gram eiwitten per 100 gram: pompoenpitten zijn ideaal als extra ingrediënt voor bijvoorbeeld in een salade, op brood of andere gerechten. Pompoenpitten zijn namelijk niet alleen rijk aan vegetarische eiwitten maar ook rijk aan Omega 3, Magnesium en Zink. Een bron van voedingsstoffen dus!
 • Limabonen (21,5 gram eiwitten per 100 gram: waarschijnlijk een product die een vraagteken doet rijzen. Limabonen is een product dat tot de familie van de peulvruchten behoort. Wanneer je gedroogde limabonen wil bereiden moet je ze eerst zo’n 8 uur laten weken in water om ze vervolgens in zo’n 1,5 uur gaar te koken.
 • Haver (grutten) (12,6 gram eiwitten per 100 gram): haver (grutten) zijn een goede bron voor vegetarische eiwitten maar daarnaast worden de koolhydraten langzaam aan afgebroken in ons lichaam waardoor we langer een verzadigd gevoel houden.
 • Kikkererwten gedroogd (18 gram eiwitten per 100 gram): bij bereiding van kikkererwten gaan er veel eiwitten verloren (gekookt ongeveer 7,5 gram eiwitten) maar evengoed blijven er genoeg vegetarische eiwitten over bij dit product.
 • Chiazaad (17 gram eiwitten per 100 gram) Chia zaad is rijk aan vegetarische eiwitten maar het is lastig om 100 gram chia zaad te eten. Maar het is natuurlijk een ideaal ingrediënt om toe te voegen aan bepaalde gerechten.

  Gevaren bij overconsumptie van vegetarische eiwitten

  Tegenwoordig is het heel normaal om in het voedingspatroon geen vlees op te nemen. Er zijn wel een aantal gevaren waar mensen die geen vlees of minder vlees eten voor moeten waken. Zo is er het tekort aan eiwitten wat kan opgevangen worden met plantaardige producten die veel vegetarische eiwitten bevatten. Ook lopen mensen het risico op een tekort aan calcium, ijzer, Vitamine D en Vitamine B12 daarom is het belangrijk dat je je eigen lichaam goed in de gaten houdt op eventuele tekorten. Deze eventuele tekorten moeten namelijk opgevangen door goede gevarieerde voeding of supplementen.

  Over de Schrijver Muscle Concepts

  Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

  Jouw doelstelling = Ons doel!

  Vragen?
  Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

  And remember: It's a lifestyle!

  Bekijk alle berichten
 • Geef een antwoord

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  10% korting op onze supplementen

  Bestel nu onze premium supplementen met
  kortingscode "blog"