vitamine-d-tekort
Written by Muscle Concepts

Tekort aan vitamine D vergroot kans op autisme

Een vitamine D tekort bij aanstaande moeders kan ervoor zorgen dat een kind autisme ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat de kans bij deze groep op een kind met autisme twee keer zo groot is, dan wanneer aanstaande moeders voldoende vitamine D binnenkrijgen.
Algemeen bekend is dat vitamine D goed is voor je botten en dat een tekort hiervan een rol speelt bij depressies of een zogeheten winterdip. Dat Vitamine D ook invloed heeft op de ontwikkeling van een ongeboren kind is sinds kort aangetoond.

Onderzoek naar autisme

Er is door het Erasmus MC te Rotterdam onderzoek gedaan naar de invloed van een tekort aan vitamine D op een foetus, onder meer dan 4000 kinderen en hun moeders. Uit het onderzoek is gebleken dat de moeders van 80 kinderen met autisme het grootste tekort aan vitamine D in hun bloed hadden. Dit is gemeten tijdens een bloedtest bij 20 weken zwangerschap en in de navelstreng. Ook bij gerelateerde lichtere vormen van autisme hadden sommige moeders een tekort aan vitamine D in hun bloed.
Aan zwangere vrouwen wordt al langer geadviseerd om dagelijks 10 mcg vitamine D te slikken in combinatie met het drinken van een glas melk. Dit laatste zorgt voor een betere opname van de vitamine D. Deze hoeveelheid vitamine D zou voornamelijk zorgen voor de aanmaak en versterking van botten van de ongeboren baby’s, maar blijkt nu nog grotere belangen te hebben.

Hoe werkt het?

Hoe kan een tekort aan Vitamine D gerelateerd worden aan deze psychische afwijking bij kinderen? Dat komt doordat Vitamine D van invloed is op de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen. Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat de cellen in de hersenen goed met elkaar kunnen samenwerken, waardoor de hersenen zich tijdens de vorming goed ontwikkelen. Een tekort aan Vitamine D kan ervoor zorgen dat er te weinig neurotransmitters in de hersenen wordt aangemaakt, waardoor er dus niet voldoende ‘samenwerking’ tussen verschillende hersencellen ontstaat. Dit heeft als gevolg dat de hersenen van een ongeboren baby zich minder goed ontwikkelen. Minder goed ontwikkelde hersenen zijn een oorzaak van psychische aandoeningen, zoals onder andere autisme. Autisme is namelijk een aangeboren afwijking in de hersenen.

Meerdere oorzaken

Deze doorbraak in het onderzoek zal vrouwen erop moeten attenderen dat zij tijdens de zwangerschap voldoende Vitamine D moeten slikken om de kans op autisme bij hun kind te verkleinen. Echter blijft de kans bestaan dat het kindje alsnog autisme krijgt. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren en niet alle factoren kunnen beïnvloed worden. Autisme is zo bijvoorbeeld ook voor een klein deel genetisch bepaald en ook de leeftijd van de ouders tijdens de bevruchting speelt hierbij een rol.

vitamine-d

Vitamine D voor iedereen!

Dit onderzoek van de Erasmus MC is een onderdeel van een overkoepelend onderzoek waarbij gekeken wordt naar de invloed van direct zonlicht op ons, mensen. Over het algemeen zijn we steeds minder vaak buiten ten opzichte van vroeger. Vitamine D wordt voornamelijk uit direct zonlicht gehaald en daarom is een tekort aan zonlicht een oorzaak voor het tekort aan Vitamine D (in mindere mate halen we vitamine D uit dierlijk voedsel). In Nederland hebben wij het moeilijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via het zonlicht. Vooral in de wintermaanden is dit bijna onmogelijk, daarom kan het nodig zijn om extra vitamine D supplementen te slikken. Vooral mensen met onvoldoende blootstelling aan direct zonlicht en mensen met een donkere huidskleur (zij nemen deze vitamine uit zonlicht slechter op). Op aanraden van de Gezondheidsraad, adviseren wij om dagelijks 10 mcg vitamine D te slikken en voor mensen ouder dan 70 jaar zelfs 20 mcg, om de gezondheidsvoordelen te stimuleren.

Bovenstaand onderzoek heeft zich gericht op de invloed van Vitamine D bij ongeboren kinderen, maar dit betekent niet dat Vitamine D daarna geen rol meer speelt. Integendeel zelfs! Vitamine D in het algemeen vele voordelen voor onze gezondheid op. Deze voordelen zijn onder andere:

  • We krijgen er sterke botten en tanden van
  • Het helpt ter voorkomen van hart-en vaatziekten en kanker
  • Voldoende vitamine D zorgt voor een sterke weerstand

Lees hier meer over in onze blogpost over Vitamine D tekort

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"