supplementen-zorgen-voor-studie-stimulerende-effecten
Written by Muscle Concepts

Supplementen zorgen voor studie-stimulerende effecten

Studenten worden, of stellen zichzelf, steeds meer bloot aan afleidingen van buitenaf. Voornamelijk door de (sociale) media en notificaties op de smartphones die de hele dag op poppen in het scherm. Hierdoor kunnen studenten zich minder goed voor langere tijd concentreren en leren zij minder efficiënt, wat terug te zien is in de studieresultaten. De oplossing hiervoor wordt regelmatig gevonden in het, niet ongevaarlijke medicijn Ritalin. De werkzame stof in Ritalin, methylfenidaat, kan onder andere zorgen voor psychische klachten, slapeloosheid en hart-en vaataandoening bij veelvuldig gebruikt. Hierdoor is het medicijn ook niet officieel goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Onlangs is dit bericht ook ons ter ore gekomen, waar wij ontzettend van geschrokken zijn. Vanuit onze missie willen wij zoveel mogelijk mensen, waaronder studenten, informeren over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Het is zo zonde dat zoveel studenten onbewust een verhoogd risico op de gezondheidsklachten op zich afroepen, terwijl je dit effect ook kan bereiken met gezonde voedingssupplementen.
Middels dit artikel willen we zoveel mogelijk studenten uitleggen hoe je vergelijkbare studie stimulerende effecten kunt bereiken met gezondere alternatieven. Onze sportsupplementen worden namelijk op natuurlijke basis geproduceerd, waardoor ze alleen maar ingrediënten bevatten die juist gezondheidsvoordelen opleveren.

He?! Sportsupplementen op het leervermogen te verbeteren bij studenten?

In eerste instantie zouden voeding en sportsupplementen niet zo snel gerelateerd worden aan studeren, maar ook tijdens sport heb je een bepaalde focus, energie en concentratie nodig. Om deze focus, concentratie en energie te bereiken gebruiken sporters hiervoor bepaalde supplementen. Hierdoor kwam Muscle Concepts op het idee om te onderzoeken of deze supplementen ook studie-stimulerend werken, als gezond alternatief voor gevaarlijke hulpmiddelen zoals ritalin. Hiervoor heeft een groep studenten de volgende sportsupplementen uitgetest tijdens het studeren en hun bevinden met ons gedeeld:

  • Tyrosine
  • Cafeïne
  • Glutamine

Hoe deze supplementen het leervermogen bij studenten kunnen ondersteunen wordt hieronder verder toegelicht.

Tyrosine

Tyrosine is een sportsupplement dat je een hoger concentratievermogen, een beter geheugen en als belangrijkste: Een betere focus geeft. Je laat je mobieltje (en andere zaken) gemakkelijker links liggen, wanneer het tyrosine-gehalte in je lichaam hoog is. Ook is tyrosine een voorloper van het stofje dopamine, waarvan je goed in je vel komt te zitten. Je zelfvertrouwen is dus ook nog een stukje hoger waardoor je met meer vertrouwen een examen, tentamen of presentatie ingaat. Daarnaast is ook uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat tyrosine je stressniveau kan laten dalen[1]. Dit kan net dat stukje schelen waardoor je rustiger bent tijdens het leren en vervolgens beter presteert.

Een tekort aan tyrosine
Ons lichaam maakt tyrosine zelf aan vanuit het aminozuur fenylalanine, wat je wel moet nuttigen om het binnen te krijgen. Het lichaam maakt zelf geen fenylalanine aan. Ondanks het feit dat ons lichaam zelf tyrosine kan maken, heeft het wel voldoende bouwstoffen nodig om dit te doen. Als die dus ontbreken, doordat je tekort fenylalanine binnenkrijgt, kun je hier nadelige effecten van ondervinden. Een tekort aan tyrosine zorgt voor een gebrek aan noradrenaline en dopamine. Dit kan leiden tot een depressie of depressieve gevoelens en apathie. Daarnaast vermindert het de hersenactiviteit waardoor je minder stress aankunt, je stemming verslechtert en ook je geheugenfunctie gaat slechter werken. Tyrosine is dus eigenlijk essentieel te noemen voor studenten. Je kunt je tyrosine niveau op peil houden door gezonde voedingsmiddelen zoals plantaardig voedsel, vlees, gevogelte, vis, eieren en kaas.

Wat levert een tyrosine pil op?
De studenten hebben tyrosine beschreven als het beste supplement voor focus en concentratie. Zij merkten dat ze minder werden afgeleid van hetgeen waar ze mee bezig waren en daarnaast ook de leerstof beter opnamen. Daarnaast kregen zijn ‘meer zin’ in het leren en interesse in het onderwerp. Dit laatste kan gerelateerd worden aan het feit dat er tyrosine nodig is voor de aanmaak van dopamine.

Wanneer je op een bepaald moment echt even extra focus, minder stress en een verbeterde hersenactiviteit nodig hebt, zoals tijdens het leren, ga je het niet redden met voedingsmiddelen alleen. De hierboven beschreven voeding bevat wel wat fenylalanine waaruit tyrosine gemaakt wordt, maar lang niet genoeg om echt op een bepaald moment te pieken, zodat je de voordelen van tyrosine merkt. Daarom kan een tyrosine pil, wat een dosering heeft van 500 mg, op zo’n moment erg handig zijn. Een tyrosine pil werkt vrij snel na het innemen hiervan. Je zult hier na ongeveer 10 minuten al de voordelen van merken.

Tyrosine

Cafeïne

Volgens de groep studenten zorgt cafeïne voor een energieboost, net als koffie dat doet. Echter is een cafeïne pil wel makkelijk in gebruik. Voor dezelfde dosering zou je namelijk 4 kopjes koffie moeten wegdrinken. Daarnaast wordt koffie ook niet altijd vrijgepleit voor de gezondheid. Andere studie-stimulerende waren niet merkbaar.

Een cafeïne pil wordt vrij direct opgenomen in het bloed waardoor je energieniveau snel weer op peil is als je in een dipje zit tijdens het leren. Wel willen we benadrukken dat ook slaap erg belangrijk is voor een goede prestatie en helder denkvermogen. Van te weinig slaap neemt namelijk je concentratie en reactievermogen. Daarnaast is te weinig slaap ook niet goed voor de gezondheid. Zo verzwakt het je weerstand, veroudert je huid en verhoogt het de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Zorg er dus liever voor dat je overdag genoeg tijd inplant om te leren. Toch in tijdnood? Dan is een supplement als cafeïne sowieso gezonder dan Ritalin, maar overschrijdt hierbij niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 milligram.

Glutamine

Sporters gebruiken glutamine voornamelijk, omdat het onder andere de eiwitsynthese kan verbeteren, maar het speelt ook een rol bij de hersenwerking. Dit aminozuur wordt namelijk in de hersenen omgezet tot gamma-amino-boterzuur (GABA) en glutaminezuur. Deze laatste is essentieel voor de cerebrale functies. Deze zorgen ervoor dat functies zoals je geheugen, redenatie en motivatie optimaal kunnen zijn. Glutamine zorgt voor een optimale hersenwerking en mentale stabiliteit. Je voelt je kalm en bent geconcentreerd [3]. Daarnaast kan vermoeidheid en een slechte concentratie gerelateerd worden aan een tekort aan glutamine. Dit zorgt er namelijk voor dat je slecht in slaap komt en stress ervaart. GABA zorgt ervoor dat je deze stressprikkels minder ervaart, waardoor je makkelijker tot rust komt.
De studenten herkennen zich in deze wetenschappelijke tekst. Voornamelijk het feit dat je je kalm voelt, als je in de stress bent voor een tentamen en dat je beter kunt leren en concentreren kwamen terug in hun resultaten.

Supplementen beter dan Ritalin?

De sportsupplementen van Muscle Concepts zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, waardoor deze supplementen een positief effect hebben op je gezondheid in tegenstelling tot Ritalin. Dit kan namelijk ernstige gevolgen met zich meebrengen bij gebruik op de lange termijn. Naast het feit dat het ontzettend verslavend is, kan het psychische klachten, angsten, hartritmestoornissen en zelfs hallucinaties veroorzaken [2]. Echter is het wel belangrijk om ook bij het gebruik van supplementen niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te overschrijden, want teveel van een bepaalde stof is nooit goed. Deze natuurlijke ingrediënten kun je ook binnen krijgen middels voeding, maar via voeding is het onmogelijk om op een bepaald moment te kunnen pieken met je focus, concentratie en energie. Sportsupplementen zorgen ervoor dat je de juiste dosis puur binnenkrijgt waardoor je de werking veel beter merkt.
Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen is ook heel belangrijk tijdens het studeren, zodat je het hoofd fris houdt en het lichaam fit. Dan werken je hersenen het beste.

Bronvermelding

[1] Louis E. Banderet en Harris R. Lieberman. (1989). Treatment with tyrosine, a neurotransmitter precursor, reduces environmental stress in humans. Cambridge: Department of Brain and Cognitive Sciences, Massachusetts Institute of Technology.
[2] Jellinek. (2017, juni 5). Wat is Ritalin. Opgehaald van Jellinek: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-ritalin/
[3] Albrecht J, Sidoryk-Wegrzynowicz M, Zielinska M, Aschner M. (2011). Roles of glutamine in neurotransmission.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"