supplementen-voor-veganisten
Written by Muscle Concepts

Supplementen voor veganisten

Waar de gemiddelde mensen veel van de macronutriënten uit dierlijke producten haalt, is dit bij veganisten niet het geval. Zij kiezen ervoor om dierlijke producten compleet uit hun voedingspatroon te verwijderen. Om toch alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, kan het voor veganisten verstandig zijn om supplementen te gebruiken. In deze blog lees je alles over supplementen voor veganisten en hoe deze kunnen helpen. Wil je direct een lijst met vegan supplementen kijk dan op onze webshop pagina: Vegan Supplementen.

Speciale supplementen voor veganisten

Wanneer je als veganist op zoek bent naar voedingssupplementen om eventuele tekorten aan te vullen, zul je er ook op moeten letten dat de supplementen niet van dierlijke oorsprong zijn. Er zijn altijd wel plantaardige alternatieven, dit zijn speciale supplementen voor veganisten, die om deze reden ontworpen zijn zodat je tekorten altijd kunt aanvullen. Dit is namelijk erg belangrijk! Van de meeste tekorten zul je niet direct iets merken, maar op de lange termijn kan dit erg schadelijk voor je gezondheid zijn.

Vitamine B12

Veganisten hebben een groter risico op een tekort aan B12 dan vleeseters. Dit terwijl vitamine B12 enorm belangrijk is voor allerlei lichamelijke processen, zoals het metabolisme van eiwitten, de vorming van zuurstof en het transporteren van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en een beschadigd zenuwstelsel. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B12 is 2,4 microgram per dag. Deze niveaus zijn voor veganisten enkel te bereiken door versterkte voedingsmiddelen waar deze vitamine aan toegevoegd is, of het door het gebruik van supplementen[1].

Omega-3

Als we spreken over supplementen voor veganisten is ook omega-3 een hele belangrijke. Deze voedingsstof heeft namelijk veel voordelen voor de gezondheid. Zo versnelt het onder andere het herstel na een workout, maar omega-3 is ook goed voor de gezondheid van hart- en bloedvaten, de hersenen, gewrichten en de ogen en huid. De bekendste omega-3 vetzuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA, dat in plantaardige producten is te vinden, heeft een andere functie dan EPA en DHA in het lichaam. EPA en DHA zitten in dierlijke producten, waardoor veganisten nauwelijks aan deze vetzuren komen. In theorie zet ons lichaam het vetzuur ALA om in EPA en DHA, maar in de werkelijkheid is dit systeem zeer traag en gaan we nooit voldoende van deze vetzuren ontwikkelen voor een goede gezondheid. Een tekort kan op den duur gezondheidsproblemen opleveren. Hierom adviseren wij veganisten om een aantal keer per week een omega-3 supplement te gebruiken. Let er dan wel op dat je een omega-3 supplement gebruikt van plantaardige oorsprong, omdat er in de meeste omega-3 supplementen gebruik wordt gemaakt van visolie. Daar zul je als veganist waarschijnlijk niet op zitten te wachten.

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die de absorptie van calcium en fosfor in de darmen verbetert. Ook beïnvloedt vitamine D de immuunfunctie, het geheugen en het spierherstel[2]. Over het algemeen krijgen mensen in de wat minder gunstige klimaten niet genoeg vitamine D binnen. Dit geldt dus niet alleen voor veganisten. Het komt doordat zonlicht de belangrijkste bron van deze vitamine is. Voor de algemene gezondheid is het dus verstandig om een vitamine D supplement toe te voegen aan de dagelijkse voeding.

plantaardige-supplementen

Calcium

Calcium is een mineraal dat nodig is voor om sterke botten en tanden te behouden. Ook speelt het een rol in de spierfunctie, de zenuwen en de hartgezondheid. Calcium kan prima gehaald worden uit verschillende plantaardige bronnen zoals broccoli en kikkererwten. De meeste studies zijn het er echter over eens dat de meeste veganisten niet genoeg calcium binnenkrijgen[3]. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium is 1000mg per dag. Kom je hier niet aan? Dan zul je er baat bij hebben om extra calcium via pillen te slikken. De calcium pillen van Muscle Concepts zijn geschikt voor veganisten.

IJzer

IJzer wordt gebruikt om nieuw DNA en rode bloedcellen aan te maken. Ook is ijzer belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed en voor de stofwisseling. Bij een tekort aan ijzer kan er bloedarmoede ontstaan en symptomen zoals vermoeidheid en verminderde immuunfunctie.
Er zijn 2 soorten ijzer namelijk heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten en non-heemijzer in plantaardige producten.
Het is per persoon verschillend of een ijzersupplement noodzakelijk is. Bij twijfel is het altijd verstandig om de huisarts om advies te vragen.

Zink

Zink is een essentieel mineraal voor de stofwisseling, immuunfunctie en voor het repareren van lichaamscellen. Bij een tekort aan zink kunnen ontwikkelingsproblemen, haaruitval, diarree en een slechtere wondgenezing ontstaan. Erg weinig plantaardige voedingsmiddelen bevatten zink. Hier komt nog bij dat veganisten over het algemeen een slechtere zinkopname hebben[4].
Om meer zink binnen te krijgen is het noodzakelijk om de hele dag door verschillende voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan zink. Heb je toch het gevoel dat je een tekort aan zink hebt? Een supplement kan voor veganisten hierin de oplossing zijn.

Bronnenlijst:

[1] NCBI, How prevalent is vitamin B(12) deficiency among vegetarians?, 2013
[2] SAGE journals, The role of Vitamin D in Human Health: A Paradigm Shift, 2011
[3] NCBI, Comparison of Nutritional Quality of the Vegan, Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and Omnivorous Diet, 2014
[4] NCBI, Effect of vegetarian diets on zinc status: a systematic review and meta-analysis of studies in humans, 2013

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"