supplementen-voor-spieren-en-gewrichten
Written by Muscle Concepts

Supplementen voor spieren en gewrichten

Of je nou een sporter of een niet-sporter bent, iedereen loopt de kans om last te krijgen van zijn spieren en gewrichten. Bij de meesten komt dit door de ouderdom of het harde werken/sporten. Vaak wordt gedacht dat sporters sneller last krijgen van hun spieren en gewrichten, doordat ze deze door het actieve sporten verslijten. Dit is niet helemaal waar, want als je als sporter goed naar je eigen lichaam luistert en hier goed voor zorgt hoeft dit geen oorzaak te zijn. Mensen die de hele dag zitten en weinig sporter kunnen net zo goed last krijgen van hun spieren en gewrichten. Wel kan gewrichtspijn een oorzaak zijn van jarenlang trainen met té zware gewichten, zonder goed voor je lichaam te zorgen of het te weinig rust te gunnen.

Goed voor je lichaam zorgen kun je doen middels gezonde voeding, voedingsstoffen en supplementen. Bepaalde lichaams- en voedingsstoffen kunnen namelijk een positieve invloed hebben op je pijnlijke spieren en gewrichten. Wat veel mensen echter niet weten is dat er speciale supplementen voor spieren en gewrichten zijn, die de pijn kunnen helpen verminderen. Ook kunnen ze blessures helpen verminderen of zelfs voorkomen. In dit blog zullen we 5 supplementen behandelen die een positief effect hebben voor jouw spieren en gewrichten.

Glucosamine

Glucosamine is een eiwit dat in het lichaam wordt aangemaakt en voorkomt in het weefsel van het lichaam. Het lichaam gebruikt glucosamine voor het behoud, herstel en aanmaak van dit kraakbeenweefsel. Eén van de plekken waar je de hoogste concentratie glucosamine kan vinden is in het kraakbeen. Het kraakbeen bevindt zich in het hele lichaam en fungeert als een kussen voor de gewrichten. Dit betekent dat bij beweging van de gewrichten dit wordt opgevangen door het kraakbeen. Glucosamine zorgt ervoor dat dit kraakbeen soepel blijft en zo voorkomt het dus pijnlijke gewrichten. Het aanvullen van glucosamine door het gebruik van een supplement zorgt er onder andere voor dat de opbouw en afbraak van de kraakbeencellen verbeterd wordt.

Chondroïtine

Chondroïtine is net als glucosamine een suikerverbinding, welke je ook niet kan halen uit voeding. Chondroïtine wordt net als glucosamine aangemaakt door het lichaam zelf. Het is belangrijk voor een gezonde opbouw van het kraakbeen van de gewrichten. Chondroïtine vermindert de afbraak van kraakbeen en is zodoende erg belangrijk voor de bescherming van de gewrichten. Ook zorgt chondroïtine ervoor dat het gewrichtskraakbeen meer water kan vasthouden. Dit supplement voor spieren en gewrichten wordt vaak in combinatie met glucosamine genomen.

MSM

MSM is een organische zwavelhoudende verbinding die helpt bij het verminderen van gewrichtsontsteking, het verbeteren van de flexibiliteit en het herstellen van de collageenproductie. MSM supplementen zijn nuttig om het lichaam te helpen bij het vormen van nieuw gewrichts- en spierweefsel. Ook verlaagt MSM de ontstekende reacties die zwellingen en stijfheid veroorzaken. Mensen die MSM gebruiken geven aan dat de symptomen van gewrichtspijn en stijfheid verminderen na het gebruik van dit supplement. Dit komt omdat MSM echt een supplement voor gewrichten en spieren is.[1]

supplementen-voor-gewrichten

Omega-3

Het lichaam kan zelf geen omega-3 vetzuren aanmaken. Het is vooral te vinden in vette vis en daarom wordt ook aangeraden om dit 2x per week te eten. Een supplement kan uitkomst bieden om snel aan omega-3 te komen. Echter is omega-3 van oorsprong geen supplement voor gewrichten. Er zijn verschillende redenen waarom omega-3 toch bijdraagt aan gezonde spieren en gewrichten. EPA en DHA kunnen ontstekingen verminderen met betrekking tot het metabolisme van het kraakbeen. Bij irritatie of zwellingen als gevolg van ontsteking kunnen voor wrijvingen zorgen in de gewrichten. Dit kan leiden tot pijn en blessures.

Vitamine C

Vitamine C kan helpen om spier- en gewrichtspijn te verlichten door spierweefsel te genezen en te beschermen. Vitamine C is vitaal voor de immuun gezondheid en veel andere lichamelijke functies. Ook draagt deze vitamine bij aan de ontwikkeling van gezonde cellen en weefsels en het onderhoud en repareren hiervan. Vitamine C is echt een bouwsteen en alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven zijn hiervan afhankelijk. Dit geldt vooral in de periodes wanneer er herstelt moet worden zoals bij spier- en gewrichtspijn.

Deze supplementen voor gewrichten en spieren kunnen dus helpen jouw pijn te verminderen. Heb je hier vragen over? Dan helpen we je graag. Je kunt een bericht achterlaten onder dit artikel.

Bronnen:
[1] NCBI, Meta-Analysis of the Related Nutritional Supplements Dimethyl Sulfoxide and Methylsulfonylmethane in the Treatment of Osteoarthritis of the Knee, 17 februari 2011.

4 thoughts on “Supplementen voor spieren en gewrichten

 1. glucosamine en chronodine is super maar kan het zijn dat dat je er veel van aankomt
  ik ben na gebruik van deze middelen 5 kilo aangekomen

  1. Hoi Astrid,

   Vervelend dat je deze bijwerking zo ervaart.
   Het is namelijk niet mogelijk om echt zoveel gewicht aan te komen van glucosamine & chondroitine.
   Glucosamine is een lichaamseigen stof, dat helpt de kwaliteit van het kraakbeen te verbeteren, zodat je mogelijk minder last van je gewrichten krijgt.
   Er zitten echter nauwelijks tot geen macronutrienten in glucosamine & chondroitine en in hoeverre het bekend is, heeft het ook geen invloed op de werking van de schildklier of houdt het vocht vast.

   Het is mogelijk dat wanneer je de afgelopen tijd je voedingspatroon hebt veranderd, dit uitwerking heeft op je lichaam.
   In ons blog vet verbranden leggen we het één en ander uit over gezonde voeding, als je dit interessant zou vinden.

   Met gezonde & sportieve groet,

   Team Muscle Concepts

 2. Ik heb laatst van de fysio het advies gekregen om omega-3 te slikken tegen de pijn in mijn knie. Ik doe mijn oefeningen goed maar toch blijft de pijn. Ik ga deze andere supplementen en vitamines ook bestellen. Ik hoop dat deze mij gaan helpen.

  1. Hi Sander,

   Goed dat je dit doet in combinatie met fysiotherapie.
   Een fysiotherapeut kan het beste zien wat er goed is voor jouw knie.
   Als je eens wat aanvullend advies wilt op het gebied van voeding & supplementen kun je altijd even contact met ons opnemen!

   Met gezonde & Sportieve Groet,

   Merel
   Team Muscle Concepts

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"