stinkende-scheten-eiwitten
Written by Muscle Concepts

Stinkende scheten door eiwitten?

Eiwitshakes kunnen soms onaangename geurtjes of geluidjes veroorzaken. Niet prettig als je lekker aan het sporten bent met misschien een leuke dame of man naast je! Scheten of winderigheid kunnen veroorzaakt worden door eiwitten, in bijvoorbeeld eiwitshakes. Vooral mensen met een lactose intolerantie kunnen hier gevoelig voor zijn. Er zijn gelukkig mogelijkheden om de winderigheid of stinkende scheten door eiwitten te verminderen. Alles hierover lees je in onderstaande tekst.

Hoe ontstaan stinkende scheten door eiwitten?

Een scheet wordt vaak als ordinair beschouwd, want het stinkt, maakt een vies geluid en is erg onaangenaam. Dit ontstaat, omdat er bij het verteren van eiwitten gas wordt gevormd. Deze gassen moeten het lichaam wel verlaten en je raadt vast al via welk ventilatieluik dat moet gebeuren. Het kan zijn dat in de darmen een rotting of gisting plaatsvindt, als het te lang duurt voordat de eiwitten zijn verteert. Hierdoor komen er veel gassen vrij. Als gevolg krijg je dan stinkende scheten. Je krijgt ze vooral van rottende eiwitten in je darm, omdat eiwitten nou eenmaal een zwavelhoudende geur met zich meebrengt, die we ook wel kennen als de rotte eieren-geur. Sommige sporters ervaren flatulentie tijdens de training, omdat net voor of tijdens het sporten eiwitten worden verteerd. Dit proces kan soms iets langer duren waardoor de eiwitten gaan rotten in de darmen. Dit kunnen eiwitten zijn in allerlei producten, zoals eiwitshakes, kip, vlees, vis of eieren.
Je kunt daarnaast ook stinkende scheten van andere voedingsmiddelen krijgen. Zoals bijvoorbeeld bij koolhydraatrijke voeding. Dit geeft bij een trage vertering een stinkende methaangas-geur.

Probioticum gaan scheten tegen

Er zijn veel goede bacteriën die helpen om de bijwerkingen van eiwitten of eiwitshakes tegen te gaan. In dit artikel bespreken wij er twee. Deze twee komen ook voor in ons probioticum supplement.

Lactobacillus

Een van de meest bekende goedaardige bacterie is de lactobacillus en valt onder de melkzuurbacterie. Deze bacterie wordt gebruikt om voedingsmiddelen als yoghurt en oude kazen te maken. Eenmaal in de darmen terecht zijn gekomen, voedt de bacterie zich met voedingsstoffen en vezels om hun levensduur te verbeteren. In ruil daarvoor produceren ze melkzuur, spijsverteringsenzymen en andere stoffen die onze spijsvertering ondersteunen, immuunsysteem ondersteunen en het voorkomen van stinkende scheten of winderigheid. Stammen van de lactobacillus ( L. acidophilus, L. reuteri, L. rhamnosus, L. casei, L. bulgaricus en L. plantarum) zijn probiotica die voorkomen dat je last krijgt van onaangename geurtjes na het drinken van proteïne shakes.

Bifidobacterium

Net als de lactobacillus wordt de bifidobacterium gebruikt om yoghurt, kefir en kazen te maken en is dus ook een melkzuurbacterie. Ze voeden zich ook op dezelfde manier en hebben dezelfde werking op het lichaam. Het grote verschil zit hem in de aanwezigheid van de bifidobacterium. Bijna 80% van de darmflora bestaat uit deze bacterie. Probiotica helpen tegen de bestrijding van ziekte-veroorzakende micro-organismen die zich in de darmen koloniseren. Denk aan virussen, schimmels en schadelijke bacteriën. Deze kunnen de darmflora flink uit balans brengen en een fundament leggen voor ziekten.

Tot slot

Sporters, die veel eiwitten tot zich nemen kunnen regelmatig last hebben van stinkende scheten. Eiwitten kunnen namelijk te lang in de darmen blijven zitten en gaan rotten. Rotte eiwitten brengen nou eenmaal een stinkende zwavelgeur met zich mee, wat stinkt.
Door het gebruiken van probioticum kun je je darmflora goed ondersteunen en versterken, om de winderigheid te verminderen.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"