soepdieet
Written by Muscle Concepts

Soepdieet – (on)verantwoord afvallen?

Een van de populaire diëten waar veel mensen gebruik van maken is het soepdieet. Wanneer je op korte termijn veel gewicht wilt verliezen dan kan dit dieet uitkomst bieden. De vraag die je van tevoren moet stellen bij dit dieet is wil je resultaat op de korte termijn behalen, of wil je resultaat over een langere periode boeken Wanneer je veel gewicht op korte termijn wil afvallen dan is dit dieet geschikt, wanneer je gewicht op de lange termijn wilt kwijt raken dan geeft dit dieet niet het gewenste effect.

Soepdieet als basis

Voor veel mensen geldt het soepdieet als de basis voor het afvallen. Ze willen op korte termijn veel gewicht kwijtraken en starten daarom met het soepdieet. Na verloop van tijd stappen ze dan over op een ander dieet, omdat dat beter is voor het voedingspatroon. Dit is het moment dat zij weer in gewicht aankomen. Logisch, want je verhoogd je calorische inname vaak op extreme wijze. Op het internet is veel informatie te vinden over het soepdieet, de één vindt het een super dieet terwijl een ander het volledig afkraakt. De soep die geserveerd wordt bevat weinig tot geen calorieën waardoor er meer energie verbrandt wordt dan de energie die je binnenkrijgt uit voeding.

Verschillende varianten van het soepdieet

Er zijn tegenwoordig diverse varianten verzonnen op het soepdieet, waarbij iedere variant weer zijn eigen specifieke eigenschappen heeft. Met het traditionele
recept kun je zo’n 4-7 kilogram op weekbasis afvallen, hierbij moet als kanttekening geplaatst worden dat dit qua verhouding meer lichaamsvocht dan vet
is. Maar om deze reden kan het soepdieet wel als basis dienen voor een ander dieet. Ben je benieuwd naar een typische soepdieet recept? Lees dan verder!

Hoe ziet een soepdieet recept eruit?

 • 2 Blikken tomaten (of 3 grote verse)
 • 2 Wortelen
 • 2 Liter water
 • 6 Grote uien
 • 1 Witte kool;
 • 1 Bos soepselder;
 • 3 Groene paprika’s;
 • 1 Pakje soepmix;
 • (Eventueel aanvullen met bouillonblokjes met minimaal vetgehalte)
 • (Eventueel als smaakversterker toevoegen, sojasaus, peper, tijm, tabasco, chilipeper, oregano, peterselie, knoflook en rozemarijn)

Het soepdieet recept is eventueel aan te vullen met soep mix groenten. Vermijdt bij dit recept het gebruik van zout voor de bereiding van het soepdieet. De witte kool kan ook vervangen worden door broccoli of spruitjes. Wij zullen inhoudelijk niet dieper ingaan op hoe je het soep dieet moet volgen. Wij zijn geen fan van diëten. Je kunt met een gezonde voedingspatroon en gezonde lifestyle prima resultaten behalen zonder je lichaam te ontnemen van waardevolle voedingsstoffen. Het soepdieet heeft namelijk meer negatieve gevolgen voor je gezondheid dan positieve gevolgen.

Negatieve zijde soepdieet:

 • Een van de grootste nadelen van dit dieet is dat veel mensen die dit dieet hebben gebruikt te maken krijgen met het bekende jojo effect. Daarnaast is het voor veel mensen lastig om na het soepdieet een gezondere levensstijl aan te nemen.
 • Dit dieet mist een juiste balans tussen voedingsstoffen. Bij dit dieet is het ontzettend belangrijk om aan genoeg eiwitten en goede vetten te komen. Anders kunnen er klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld een slapeloosheid, vermoeidheid, spierafbraak en hormonale problemen.
 • Last van obstipatie (= verstopping), als gevolg van dat vloeibare voeding vaak te weinig voedingsvezels bevat. Deze voedingsvezels hebben namelijk als belangrijke taak te zorgen voor een goede darmwerking en vocht vasthouden.

Positieve zijde soepdieet:

 • Op korte termijn veel gewicht verliezen als gevolg van het soepdieet (omdat het een crashdieet is kan het maar kort gevolgd worden).
 • Het is de aanzet voor een ander dieet. Eerst wordt dit dieet gevolgd, gevolgd door een wat minder radicaal dieet.

Wat vinden wij van het soepdieet

In onze ogen is het soepdieet niet het beste dieet om te volgen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat dit valt onder het zogezegd “crashdieet” waarbij er in korte tijd veel gewicht wordt verloren. Wij geven er de voorkeur aan om aan een gevarieerd en gezond voedingspatroon gewicht te verliezen. Wij opteren de geleidelijke weg boven de zogezegd snelle weg. Het is veel beter om een goede basis te vinden tussen gezonde en gevarieerde voeding en training. Hier wordt op lange termijn de beste resultaten mee behaalt.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"