smoothie dieet
Written by Muscle Concepts

Smoothie dieet: onverantwoord gezond

Er zijn tegenwoordige diverse diëten aanwezig die worden aangekaart als het beste dieet. Zo is er bijvoorbeeld het soepdieet, het shake dieet, detox dieet en ga zo nog maar even door. Een ander dieet dat de aandacht verdient is het smoothie dieet. Dit dieet bestaat uit smoothies: een dik, gemixt drankje dat te vergelijken is met een soort shake qua dichtheid. De smoothies worden over het algemeen bereid met ingrediënten zoals fruit en / of groenten door ze in een blender te mengen. Eventueel kan dit worden aangevuld met andere vloeistoffen zoals ijs, melk. fruitsappen en groentesappen, kruiden, noten, specerijen en zaden. In dit artikel gaan we jou meer vertellen over het smoothie dieet.

Het voordeel van Smoothies

Een smoothie is samengesteld door gebruik te maken van gemixte / gemengde stukken fruit en groenten. Om stukken fruit te kunnen fijnmaken is een blender nodig, bij juices is het zo dat alleen de sappen van groenten of fruit uit de vrucht geperst worden.

Het voordeel van smoothies ten opzichte van juices is dat smoothies hele stukken fruit en groenten bevatten. Het voordeel hiervan is dat alle gezondheidsvoordelen van een stuk fruit/groente (zaden, ruwvoer. de schil en andere voedingsbronnen) wordt opgenomen in de smoothie. Hierdoor blijft de vaste bron van eiwitten en vetten aanwezig in de smoothie, de vezel inhoud blijft behouden en ze hebben over het algemeen een hogere voedingswaarde dan het geval is bij een juice.

Verschillende soorten Smoothies

Inmiddels zijn er zoveel soorten smoothies aanwezig dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, echter zijn ze op te delen in de volgende categorieën voor het smoothie dieet:

 • Gezonde smoothies: deze smoothies zijn er op gericht om de voedingsrijke inhoud van de smoothies te optimaliseren. Het doel hiervan is om supplementen te kunnen vervangen en alle dagelijkse hoeveelheden aanbevolen vitaminen en macro-voedingsstoffen in natuurlijk vorm te kunnen consumeren.
 • Fruit smoothies: Deze smoothies worden gemaakt van fruit, voornamelijk vanwege de zoete smaak en voedingsstoffen.
 • Groene smoothies: groene smoothies worden gekenmerkt door hun vaak donkergroene kleur. Deze kleur heeft deze smoothie te danken aan de vaak donkergroene groenten die gebruikt worden in het recept, zoals spinazie of broccoli.
 • Afval smoothies: afval smoothies bevatten over het algemeen geen toegevoegde suikers om op deze manier de glycemische belasting te verminderen. Vaak zijn dit soort smoothies rijk aan gezonde vetten zoals amandelboter of lijnzaad dat dient om het hongergevoel te stillen. Ook worden vaak op cafeïne gebaseerde stimulerende middelen als groene thee of koffie bonen toegevoegd die als werking hebben om het gewichtsverlies op gang te zetten.

De negatieve zijde van het Smoothie Dieet

Wanneer er bij het smoothie dieet veel gebruik wordt gemaakt van vruchten dan kan het suikergehalte van een smoothie relatief hoog komen te liggen. Zo zit er in fruit naast vitamines en vezels, ook veel natuurlijke suikers (ook wel snelle koolhydraten genoemd). Deze suikers (glucose en fructose) worden gebruikt als bouwstoffen en brandstof, het is alleen zo dat wanneer je teveel van deze voedingsstoffen hebt wordt dit opgeslagen als reservestoffen, waardoor gezond fruit omslaat in een dikmaker en het toch nog ongezond is.

Tekort aan voedingsstoffen

Een ander nadeel is een tekort aan andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten, complexe koolhydraten, omega 3 vetzuren en onoplosbare vezels. Zo zullen er (afhankelijk van de inhoud van je smoothies) andere tekorten ontstaan wat op lange termijn schadelijk kan zijn, wat weer averechts werkt van je voornaamste doelstelling: afvallen (met een dieet).

Afvallen door het Smoothie dieet

Smoothies kunnen een handige manier zijn om af te vallen omdat je zelf in de hand hebt welke ingrediënten er gebruikt worden voor de smoothie. Ook kunnen de diverse ingrediënten (lage hoeveelheid calorieën) er voor zorgen dat er relatief veel voedingsstoffen tegelijk geconsumeerd kunnen worden en jou een langer verzadigd gevoel geven.

Door verschillende ingrediënten met elkaar te combineren (bepaalde functie dienen), kunnen er smoothies bereid worden die zowel gezond en heerlijk smaken als jou helpen bij het verliezen van je overtollige kilo’s. Zo dienen bepaalde ingrediënten bepaalde functies die jou kunnen helpen bij het afvallen.

Smoothie dieet & de gunstige ingrediënten

Er zijn diverse ingrediënten die gebruikt kunnen worden die een bijdrage kunnen leveren aan een gezonder gewicht. Zo kunnen bepaalde ingrediënten een bijdrage leveren voor een gezonder lichaam.

 • Cayennepeper: dit kruidsoort geeft een extra spicy smaak aan de smoothie en heeft daarnaast als werking dat het kan aanzetten tot gewichtsverlies. Cayennepeper bevat namelijk de stof capsaïcine en gebleken is dat je bij consumptie van deze stof de eetlust wordt vermindert.
 • Kaneel: kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuiker levels door de glucosestofwisseling te verbeteren. Het gevolg hiervan is dat er zich minder overmatig bloedglucose bevindt in het lichaam en er dus ook minder bloedglucose kan worden opgeslagen als buikvet.
 • Avocado’s: avocado’s bevatten veel; gezonde vetten waardoor je lichaam een goed gevuld gevoel krijgt. Daarnaast zitten avocado’s boordevol gezonde vitamines en mineralen.
 • Chiazaad: dit soort zaad zit boordevol proteïnen en vezels die een bijdrage leveren aan een vol en verzadigd gevoel. Daarnaast bevat chiazaad gezonde voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, calcium en antioxidanten.
 • Groene bladgroente: over het algemeen gezien bevatten groene groenten de meeste gezonde voedingsstoffen. Bladgroenten zijn namelijk rijk aan chlorofyl en chlorofyl heeft de werking van ontgiftende eigenschappen. Zo levert chlorofyl een bijdrage om het immuunsysteem te verbeteren, reinigt het de huid en nieren en geeft het een stimulans voor de aanmaak van rode bloedcellen.
 • Bessen: door bessen (braambes, bosbes, aardbeien, Etc.) toe te voegen aan je smoothie. Zo voegt het een heleboel extra smaak aan je smoothie zonder dat je veel calorieën en suikers eraan toevoegt. Ook bevatten bessen veel vezels en antioxidanten wat goed is voor de gezondheid.

Hoe maak je goede Smoothies?

Een goede smoothie bestaat over het algemeen uit twee onderdelen: een verzameling van fruit (bessen, aardbeien, bananen, kiwi’s, etc.) en groenten (spinazie, broccoli, gember, etc) aangevuld met een vloeistof (de basis van de smoothie). De dikke structuur van een smoothie ontstaat door de verhouding tussen de vloeistof, groenten en fruit. Wanneer je een wat dunnere smoothie maakt moet er wat meer vloeistof worden toegevoegd, wanneer je meer houdt van een wat dikkere structuur kun je wat minder vloeistof gebruiken of juist wat meer groente en fruit toevoegen. Gebruik van groene groenten past in het beleid van het smoothie dieet omdat groenten die uit een groene kleur bestaan over het algemeen rijk zijn aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels.

Smoothie dieet voor afvallen

Een smoothie dieet kan een manier zijn om gewicht te verliezen. Wij raden niet aan om continu – of hele maaltijden te vervangen door smoothies, omdat je hierdoor simpelweg te weinig calorieën kunt binnenkrijgen. Het gevolg van te weinig calorieën consumeren is dat het smoothie dieet een soort van jojo effect zal krijgen waardoor het dieet uiteindelijk weinig effect zal hebben.

In plaats van het smoothie dieet kun je dus beter een volwaardig dieet kiezen waarbij smoothies onderdeel worden van een gezondere levensstijl. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een smoothie te gebruiken als tussendoortje of ontbijt zodat je een vol gevoel houdt tot de volgende maaltijd. Het nadeel van een smoothie dieet is dat het bij overmatige inname juist een tegendraads effect kan hebben. Wanneer er teveel fruit wordt geconsumeerd krijg je teveel glucose en fructose binnen wat zich uiteindelijk gaat omzetten in extra vet. Wat een onverantwoord gevolg is.

Smoothie dieet recepten

Voor degenen die toch een keer het Smoothie dieet willen proberen hebben wij hieronder twee voorbeeld recepten gezet. Dit zijn twee Smoothie recepten die laag zijn in calorieën en veel voedingsstoffen bevatten.

ngrediënten recept 1:

 • ½ eetlepel kokosnootolie
 • 1 kopje bladgroente zoals spinazie blaadjes
 • 1 kopje koude groene thee
 • 1 kopje mangostukjes
 • Een theelepel zeezout

Bereiding:
Pak de blender en stop de ingrediënten er in, mix vervolgens het geheel gedurende 60 seconden tot het een glad geheel wordt. Wanneer de smoothie een mooie gladde structuur heeft is de smoothie klaar om geconsumeerd te worden.

Ingrediënten recept 2:

 • 250 ml water
 • 50 gram bleekselderij
 • 15 gram sesam of hennepzaad
 • 150 gram blauwe bessen
 • 1 sinaasappel
 • 15 gram amandelen
 • 20 gram havervlokken
 • 50 gram spinazie blaadjes

Bereiding:
Verzamel alle ingrediënten bij elkaar en doe ze in de blender. Mix vervolgens gedurende 60 seconden tot het een glad geheel wordt. Als de smoothie vervolgens glad van structuur is kan de smoothie geconsumeerd worden.

Gerelateerde artikelen:

Het Detox dieet: Werking & Effect

Soepdieet – (on)verantwoord afvallen?

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"