shake dieet
Written by Muscle Concepts

Shake Dieet: uitleg & werking

Er zijn tegenwoordig diverse shakes op de markt die verschillende doelen dienen. Zo zijn er eiwitshakes voor sporters, speciale groente shakes die helpen je lichaam te ontgiften, fruit shakes voor de bevordering van een gezond lichaam en er zijn dieet shakes die dienen om vet te verbranden. Dit zijn vaak shakes die gebruikt worden bij een Shake dieet.

Wat houdt het Shake Dieet in?

Een goed shake dieet die helpt bij afvallen bevat een combinatie van verschillende voedingsstoffen die het vetverbrandingsproces in het lichaam activeren. De belangrijkste voedingsstof van een shake dieet zijn eiwitten, eiwitten zijn namelijk (naast koolhydraten en vetten) een van de energiebronnen voor je lichaam. Een van de voordelen van het consumeren van eiwitten is dat er minder hongerhormoon (ghreline) wordt aangemaakt in het lichaam, waardoor er minder gegeten hoeft te worden om een verzadigd gevoel te krijgen. Wanneer er voor deze manier van afvallen gekozen wordt is het belangrijk dat er gekozen wordt voor een dieet shake die kan dienen als een volledige maaltijdvervanger (weinig shakes voldoen hieraan).

Een van de manieren die in opkomst is om snel af te vallen is afvallen door middel van het shake dieet. Geen volwaardige maaltijden meer eten, maar drinken van speciale shakes die helpen bij het afvallen. Wanneer je voor deze manier van afvallen wil gaan kiezen is het belangrijk dat je kiest voor een shake die dient als een volledige maaltijdvervanger.

De werking van een Shake dieet

Door het nemen van een afval shake vervang je je normale ontbijt, lunch en/of avondeten. De reden dat je hierdoor afvalt is omdat de shakes minder calorieën bevatten dan het geval is bij reguliere maaltijden. Hoeveel gewicht je hierbij afvalt is afhankelijk van hoeveel reguliere maaltijden er worden vervangen, en wat er daarnaast nog meer wordt gegeten. Het aantal maaltijden dat je kunt vervangen is afhankelijk van de voedingswaarde van een shake (maaltijdvervanger). Gebruikelijk bij een shake dieet is dat de maaltijdvervangers in totaal de volgende voedingswaardes moeten bevatten:.

 • Minimaal 75 gram eiwitten over de hele dag
 • Minimaal 10 gram vezels per dag (vanuit het voedingscentrum is er een aanbevolen hoeveelheid vezels van 30-40 gram per dag)
 • Minimaal 30 gram koolhydraten per dag
 • De maaltijdvervanger moet voorzien zijn van voldoende mineralen en vitamines

Zoals hierboven te lezen is zijn er geen vetten opgenomen in dit dieet, het is echter zo dat onverzadigde vetten super belangrijk zijn voor de hormoonhuishouding, vertering en andere lichamelijke processen en functies in het lichaam. Bij gebruik van dit dieet mis je dus essentiële vetten die belangrijk zijn voor het lichaam.

Controleer maaltijdvervangers

Wij vinden het ontzettend belangrijk dat als je kiest voor deze vorm van afvallen, dat je goed de verpakkingen controleert van de dieet shakes. Veel van deze maaltijdvervangers worden namelijk aangeduid als een uitgebalanceerde maaltijd of het beste shake dieet, maar blijken in de praktijk erg veel suikers te bevatten of juist te weinig vezels. Gebleken is namelijk dat er zich veel dieet shakes op de markt bevinden die heel veel suikers bevatten (soms meer dan een glas cola van 250ml). Hierom raden wij aan om bij het kopen van een maaltijdvervanger altijd goed op te letten op de ingrediënten.

Het belang van eiwitten

Bij iedere maaltijd zijn eiwitten erg belangrijk, let daarom bij het kopen van een dieet shake goed op de eiwitten die zijn erg belangrijk voor deze maaltijdvervangers. De reden hiervoor is:

 • Eiwitten zorgen ervoor dat het lichaam een meer verzadigd gevoel krijgt dan het geval is bij vetten en koolhydraten. De kans dat je bij een verzadigd gevoel zwicht voor verleidingen is een stuk kleiner.
 • Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het beperken van het spierverlies tijdens het afvallen. Spierweefsel gebruikt namelijk meer energie dan het geval is bij vetweefsel. Het behoud van spierweefsel kan je helpen om na het afvallen op gewicht te blijven.

Het nadeel van een shake dieet is dat veel maaltijdvervangers niet eens in de buurt komen van de voorgeschreven 75 gram eiwitten per dag.

Rijk aan eiwitten?

Op veel etiketten van producten prijkt regelmatig de term “eiwitrijk”. Je zou denken dat dit betekend dat het product veel eiwitten bevat. Echter, is dit misleidend omdat de term op een etiket van de verpakking mag in het geval 20% van de energie uit eiwitten komt. Dit wil echter niet betekenen dat je hiermee de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse eiwitten haalt.

Vetarm

Een andere claim die vaak gezien wordt op verpakkingen is vetarm. Het gevolg van deze “vetarme” producten is juist vaak dat ze hierdoor weinig gezonde vetzuren bevatten zoals linolzuur en alfa linoleenzuur. Volgens de Warenwet moeten dit soort producten minimaal 1 gram linolzuur (in de vorm van glyceriden) bevatten. Hiervoor zouden deze shake diëten minimaal 20 gram vet per dag moeten leveren.

De voordelen & nadelen

Het shake dieet heeft verschillende voor- en nadelen. Hieronder beschrijven wij kort welke dit zijn.

Nadelen:

 • Niet ieder product is geschikt om te dienen als vervanger van de 3 maaltijden (zeker niet op lange termijn basis). Daarnaast is het niet altijd duidelijk of het dient als een tussendoortje of een maaltijdvervanger.
 • Het shake dieet heeft vaak een erg zoete smaak die niet voor iedereen is weggelegd.
 • Het shake dieet is vaak niet goed uitgebalanceerd. Ze bevatten namelijk vaak teveel suiker, te weinig eiwitten, te weinig vezels en te weinig goede vetzuren.
 • Te weinig onverzadigde vetten
 • Een tekort aan natuurlijke vitamines en mineralen

Voordelen:

 • Je valt er snel vanaf. Het shake dieet bevat namelijk minder energie dan reguliere maaltijden.
 • Het shake dieet is makkelijk in gebruik.
 • De inname van vitamines en mineralen is vaak goed.
 • Je kunt zelf bepalen hoe snel je afvalt. Je kunt er namelijk voor kiezen om 1, 2 of 3 maaltijden te vervangen.

Onze visie

Wij raden het ten zeerste af om gebruik te maken van het shake dieet. Dit komt omdat onze visie is om gebruik te maken van een goed gevarieerd eetpatroon. In het geval van het shake dieet vervang je volwaardige maaltijden door een shake, en bijna altijd zien wij dat deze shakes niet genoeg voedingswaardes bevatten om te dienen als een volwaardige vervanger voor een volledige maaltijd. Daarnaast zijn deze shakes over het algemeen minder verzadigd waardoor de kans groot is dat er nog extra bij gesnackt gaat worden. Ook kun je last krijgen van obstipatie (= verstopping), omdat vloeibare voeding vaak weinig voedingsvezels bevat. Voedingsvezels zorgen in het lichaam voor een goede darmwerking, omdat ze vocht vasthouden. De ontlasting wordt hierdoor soepeler en groter van volume.

Wij raden aan om te gaan kijken naar het voedingspatroon, in onze ogen kun je met een goed gevarieerd voedingspatroon een veel beter resultaat behalen op de lange termijn dan het geval is met het shake dieet. Wil je graag meer informatie over hoe je het beste verantwoord kunt afvallen? Lees dan eens onze blogpost verantwoord afvallen! Een goede gezondheid is namelijk ontzettend belangrijk!

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"