pijnlijke-spieren
Written by Muscle Concepts

Pijnlijke spieren?

Pijn is een onaangename zintuiglijke en emotionele ervaring dat het gevolg is van weefselbeschadiging. Dit gevoel kan voorkomen in je spieren. De meest voorkomende oorzaken van pijnlijke spieren zijn overbelasting, stress, en blessures. Vaak gaat het om een bepaald deel van het lichaam, waarbij een aantal spieren pijnlijk aanvoelen. Daarnaast komt het ook weleens voor dat alle spieren in je lichaam pijn doen. Dit komt dan door een infectie of een ziekte. In deze blog gaan we de oorzaken van je pijnlijke spieren achterhalen en vertellen hoe je de pijn kan verminderen.

Oorzaken van pijnlijke spieren

Pijnlijke spieren krijg je niet zomaar. Meestal gaat er iets aan vooraf wat deze pijnlijke spieren heeft veroorzaakt. Pijnlijke spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

  • Spierpijn
  • Ontstoken spieren
  • Kneuzing
  • Vitamine B1-tekort
  • Fibromyalgie – Dit is een reumatische aandoening
  • Hyperthyreoïdie – Dit komt door een te snel werkende schildklier

Hoe krijg je pijnlijke spieren?

Spierpijn
Spierpijn ontstaat door weefselbeschadiging. Meestal is dit gevoel zeurend van aard. De spieren voelen pijnlijk aan en bewegen gaat daardoor lastig. De pijn is heviger naarmate de weefselbeschadiging groter is. Spierpijn ontstaat door verkeerde bewegingen en overbelasting van de spieren. De spiervezels worden overbelast, waardoor ze beschadigd raken. Je zult spierpijn niet meteen voelen, maar pas één of twee dagen later. Dit komt door een ontstekingsreactie in de spieren die pijn veroorzaakt.

Ontstoken spieren
Ontstekingen kunnen pijnlijke spieren veroorzaken. Ontstoken spieren kunnen ontstaan door vermoeidheid, spierzwakte of voorafgaande letsel. Een spierontsteking komt meestal door een abnormale reactie van het immuunsysteem. In je lichaam zorgt deze reactie ervoor dat er schade toegebracht wordt aan je spieren. De spiercellen in de spieren worden beschadigd of zelfs vernietigd. Meestal komt dit door een infectie. Infecties worden meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus.

Kneuzing
Kneuzingen ontstaan door een een val, slag of stoot. Het onderhuidse weefsel (dit kan een spier zijn) raakt hierdoor beschadigd. Dit heeft als gevolg dat er bloedvaatjes beschadigd raken. Dit kan leiden tot zwelling, pijn of een blauwe plek.

Vitamine B1-tekort
Vitamine B1 zorgt ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. Koolhydraten die wij uit onze voeding halen worden door vitamine B omgezet in energie. Hierdoor kunnen onze hersenen, zenuwen en spieren goed functioneren. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot spierzwakte en pijnlijke spieren.

Fibromyalgie
Fibromyalgie is een reumatische aandoening. Het betekent letterlijk: Pijn in spieren en bindweefsels. Je voelt deze pijn vooral in je spieren en gewrichten. Ochtendstijfheid, stemmingswisselingen en chronische vermoeidheid zijn ook symptomen van fibromyalgie.

Hyperthyreoïdie
Hyperthyreoïdie wordt veroorzaakt door een schildklier die te snel werkt. Hierdoor worden je skeletspieren beïnvloedt, waardoor je pijnlijke spieren krijgt. Spierzwakte, stijfheid en spierkrampen zijn symptomen van Hyperthyreoïdie.
pijnlijke-spieren-oplossing

Wat kun je doen tegen pijnlijke spieren?

De pijn die je krijgt van je spieren kun je verminderen door er zelf wat aan te doen. Tegen spierpijn, overbelasting en kleine blessures kun je het volgende doen:

  • De spieren laten rusten, zodat ze kunnen herstellen
  • Ijs(packs) plaatsen op de spieren om pijn te verlichten en de eventuele zwelling te verminderen
  • Je spieren zachtjes masseren
  • Zware activiteiten vermijden, maar wel je spieren blijven bewegen

Het kan voorkomen dat je je best hebt gedaan om de pijn zoveel mogelijk te verlichten, maar dat het blijft aanhouden. Misschien heb je onverklaarbare pijn of misschien wel koorts. In dat geval is het verstandig om een huisarts of dokter te raadplegen.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"