overbelaste-spieren
Written by Muscle Concepts

Overbelaste spieren voorkomen en behandelen

Bijna iedereen die sport heeft er weleens mee te maken gehad, Spierpijn! Knap vervelend natuurlijk, maar deze spierpijn heeft natuurlijk een oorzaak. Spierpijn heeft ermee te maken dat de spieren overbelast worden, en wanneer deze overbelasting over een langere periode aanhoudt dan is er een groeiend risico op sportblessures. Het lichaam kan de verhoogde intensiteit niet aan zonder dat hier een geschikte trainingsopbouw en trainingsvoorbereiding aan vooraf is gegaan.Wanneer hier niet aan voldaan wordt geeft het lichaam signalen af van klachten en spierpijn. De spieren, gewrichten en pezen in je lichaam moeten immers de tijd krijgen om zichzelf aan te passen aan de grotere belasting van je lichaam. Wanneer het lichaam niet de tijd krijgt om zichzelf aan te passen, dan geeft het lichaam als gevolg hiervan signalen van overbelaste spieren af zoals spierpijn, stijve spieren, rugpijn, Etc.

Overbelasting voorkomen

Voordat je een training gaat starten is het belangrijk om een goede warming up te doen, zodat je voorkomt dat je last krijgt van vervelende blessures of dat je lichaam overbelast raakt. Vaak zijn stretchoefeningen een onderdeel van een goede warming omdat dit een van de beste manieren is om overbelasting van spieren en gewrichten tegen te gaan/te voorkomen. Daarnaast is deskundige begeleiding ook ontzettend belangrijk, wanneer je een foutieve houding of foutieve techniek hanteert is de kans op blessures groter. Daarnaast blijkt het in de praktijk vaak lastig om een foutief aangeleerde techniek in een later stadium nog af te leren. Ook is het gebruik van de juiste materialen belangrijk, Bij hardlopers is bijvoorbeeld hun schoeisel zeer belangrijk om blessures te voorkomen. Zonder de juiste veerkracht kunnen er er snel blessures in de knie ontstaan bij hardlopers of in sommige gevallen zelfs tot wervel beschadigingen.

Cooling-down

Naast een goede warming up is ook een goede cooling-down ontzettend belangrijk om blessures te voorkomen en je lichaam te laten herstellen. Een goede cooling-down zet een aantal processen in werking waardoor het lichaam in staat is om te herstellen.

  • Hartslag gaat geleidelijk omlaag tot een hartslag in rust (verkleind de kans op hartritmestoornissen).
  • Bloedcirculatie gaat richting een normaal niveau waardoor de bloedcirculatie zichzelf hersteld.
  • Een goede cooling-down bevordert de afvoer van afvalstoffen uit de spieren (zoals melkzuur).

Symptomen overbelasting

Vaak is overbelasting het gevolg van ongeduldigheid van de sporter. Wanneer je te snel resultaat wilt zien met je sport, ongeacht of het nou gaat om krachtsport of duursport, zal in het begin tekenen van pijn ontvangen. Wanneer er in dat geval niet geluisterd wordt naar het lichaam zal met steeds ergere klachten en blessures te kampen krijgen.

Overbelasting is het gevolg van dat het lichaam zich onvoldoende heeft kunnen aanpassen aan de oefening of wanneer er een fysieke grens is overschreden. Dit komt vaak voor bij een piekbelasting of wanneer het lichaam te weinig tijd gegund wordt om te herstellen van voorgaande oefensessie. De gewrichten, pezen en spieren geven een signaal af van pijn, en proberen duidelijk te maken dat de oefening niet voor herhaling vatbaar is en dat het trainingsschema dient aangepast te worden.

Wanneer er geen verandering plaatsvindt in de manier van trainen zal het lichaam langzaam gaan opzwellen bij spieren die overbelast worden, en gewrichten zullen waarschijnlijk last van spierscheuringen, botbreuken of verstuikingen krijgen. Wanneer er andere symptomen worden waargenomen is het verstandig om het te laten controleren door de eerste hulp, en bij twijfel het zekere voor het onzekere te nemen.

Overbelaste spieren behandelen

Bij waarneming van overbelaste spieren is het belangrijk om als volgende te handelen:

  • Plaats een koud kompres op de plek van overbelasting, dit kan een (koud) gelpack zijn, een zak met ijsklontjes of een handdoek met ijskoud water. Door de plaatselijke kou toevoer worden de bloedvaten vernauwd waardoor eventuele inwendige bloedingen worden gestelpt en de zwelling wordt verminderd.
  • Verbindt het kou kompres eventueel met een zwachtel. Wanneer het lichaam signalen afgeeft van tintelingen is het kompres te strak aan het lichaam verbonden.<./li>
  • Geef het lichaam de tijd om zichzelf te herstellen. Pas wanneer het lichaam 10 tot 14 pijnvrije dagen heeft gekend mag de training weer hervat worden (breng hierbij wel aanpassingen in het trainingsschema aan, anders ben je zo weer terug bij af).

Juiste begeleiding

Wanneer u van plan bent om te gaan sporten, of u bent net begonnen of al een tijdje bezig bent met sporten hinder ondervinden als gevolg van overbelasting is nooit fijn. Hierom raden wij u aan om in het begin gebruik te maken van goede begeleiding. Vaak kunt u aan de hand van goede begeleiding en een trainingsschema sportblessures voorkomen, en daarnaast kan de juiste begeleiding u in staat stellen om de gestelde doelstellingen te halen.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *