Eten-uit-de-magnetron-ongezond?
Written by Muscle Concepts

Is eten uit de magnetron ongezond?

Er gaan nogal wat verschillende verhalen in de rondte als het gaat om het gebruik van de magnetron om voedsel op te warmen. Zo zou het bereiden of verwarmen van eten in de magnetron voedingsstoffen vernietigen. Ook de straling van de magnetron zou schadelijk zijn voor het voedsel en onze gezondheid. Deze beweringen zijn echter onjuist. Het kan zelfs gezonder zijn om eten in de magnetron op te warmen. Weten hoe dat precies zit? Lees dan snel het onderstaande artikel.

Hoe werkt een magnetron?

De magnetron is niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Het is een ideaal hulpmiddel om snel even wat eten op te warmen. Deze warmte wordt gecreëerd met behulp van microgolven die met een magnetronbuis worden gegenereerd. De binnenkant van de magnetron bestaat uit metaal, de microgolven ‘botsen’ met dit metaal en zo worden de golven verspreid door de hele ruimte. Deze straling gaat op zoek naar de watermoleculen in voeding en laat deze trillen. Door deze wrijving ontstaat warmte.

Is eten uit een magnetron ongezond?

Op internet zijn vele beweringen te vinden over de ongezonde eigenschappen van de magnetron. Zo zou de magnetron ongezond zijn, omdat het belangrijke voedingsstoffen vernietigd. Hieronder geven wij van een aantal beweringen aan of ze juist of onjuist zijn.

 • Magnetron lekt (gevaarlijke) straling
  Dit is juist, echter zullen we dit verder toelichten. De hedendaagse magnetrons zijn zo ontworpen dat de straling binnen blijft, toch bestaat er altijd een kleine mogelijkheid dat er straling ontsnapt bij bepaalde magnetrons. Echter is het niveau van deze straling volgens de US Food and Drug Administration (USFDA) bij lange na niet schadelijk voor mensen[1]. De kans dat mensen hier gevolgen van ondervinden is dan ook verwaarloosbaar.
 • De magnetron vermindert en vernietigt voedingsstoffen in het eten.
  Dit is deels correct. Het is een feit dat bij de verhitting van voeding bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C langzaam afbreken. Dit geldt voor een magnetron, oven, kampvuur of andere manier van verhitten. De magnetron warmt het eten echter veel sneller op dan andere warmtebronnen dat doen. Het kan hierdoor dus zelfs gezonder zijn om voeding op te warmen in de magnetron in plaats van bijvoorbeeld de oven. [2]
 • Het verwarmen van plastic kan ervoor zorgen dat schadelijke chemicaliën in het eten lekken.
  Ja het klopt dat het verwarmen van plastic schadelijk kan zijn. Stop daarom nooit plastic zakjes, water flesjes en dergelijke in de magnetron. Op bakjes staat echter vaak beschreven of het geschikt is voor in de magnetron. Als dit het geval is kan er geen gevaar ontstaan met het verwarmen van dat specifieke bakje.
 • Magnetrons veranderen de structuur van de moleculen in voeding en water op een schadelijke manier.
  Voor deze bewering is geen bewijs gevonden. Zo is er onder andere een onderzoek gedaan op ratten met menselijk voedsel: er werden geen negatieve effecten gevonden met de bereiding via een magnetron in vergelijking met andere bereidingen.[3]

Conclusie

Het is veilig om een magnetron te gebruiken mits er geen plastic in wordt opgewarmd of voedsel teveel wordt verhit. Voedsel hoeft maar kort te worden verhit waardoor het in sommige gevallen gezonder kan zijn dan andere warmtebronnen. Dit komt doordat de voedingswaarden behouden blijven door de korte duur van het verhitten. De verschillende verhalen die op internet te vinden zijn lijken niet op waarheid berust te zijn. Tevens mist hier vaak de wetenschappelijke ondersteuning om de claim ‘hard’ te maken. Blijf dus vooral gebruik maken van de magnetron en alle gemakken die dit apparaat met zich meebrengt.

Wat is er nu duidelijk geworden? Er zijn geen directe gevaren gevonden voor het gebruik van de magnetron, mits het apparaat normaal gebruikt wordt. Je kan dus met een gerust hart genieten van alle gemakken die dit apparaat met zich meebrengt. Hieronder een paar voordelen van de magnetron:

 • Het verwarmen van plastic kan ervoor zorgen dat schadelijke chemicaliën in het eten lekken.
 • De magnetron is geschikt om voedingsmiddelen kort te verhitten. Echter zijn er voedingsstoffen zoals vitamine C die langzaam afbreken tijdens het opwarmen.
 • Ideaal voor het meal preppen. Maak bijvoorbeeld op zondag een grote hoeveelheid eten en vries het deel wat over is in. De volgende dag even in de magnetron, en voila.
 • Vergeten vlees uit de vriezer te halen? Stop het even in de magnetron en het is binnen een aantal minuten ontdooid.

Bronvermelding

[1] J Radiol Prot. Electromagnetic radiation from microwave ovens. NCIB. 2001 September.
[2] Harvard Health Publications. Microwave cooking and nutrition. 2005 january.
[3] TNO Nutrition and Food Research Institute, Zeist, The Netherlands. Human diets cooked by microwave or conventionally: comparative sub-chronic (13-wk) toxicity study in rats. 1995 april.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"