nadelen-van-creatine
Written by Muscle Concepts

Wat zijn de nadelen van creatine gebruik?

Creatine heeft een aantal nadelen die niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je lichaam.
Sommige mensen zullen bij het gebruik van creatine een toename van lichaamsgewicht kunnen merken. Dit is tevens een voordeel voor o.a. spierherstel. De toename in lichaamsgewicht komt veelal doordat je lichaam een beetje vocht kan vasthouden plus de extra spiermassa die je gekweekt hebt door je inspanningen. Daarom zul je in een periode van creatine gebruik meer water moeten drinken. Dit kan vervelend zijn, maar het kan helaas niet anders. Er zijn nog enkele kleine andere nadelen die verbonden zijn met creatine gebruik. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is creatine

Om het simpel te houden: Creatine is een stof dat zelf door het lichaam wordt aangemaakt. Daarnaast kun je het ook uit voeding halen en is het beschikbaar als supplement in de vorm van poeder of in capsules. Het geeft je extra energie, laat je minder snel verzuren en laat je beter presteren in anaërobe activiteiten.

Nadelen van creatine

Je hebt altijd voorstanders en tegenstanders als het gaat om voeding en dus zijn deze er ook op het gebied van voedingssupplementen. Niet iedereen is zo positief over creatine. Er zijn een paar nadelen verbonden aan het gebruik van creatine:

  • Het opladen van het creatinegehalte in je lichaam kost tijd.
  • Door het gebruik van creatine kan er vocht in je spieren opgeslagen worden.
  • Tijdens een periode van creatine gebruik moet je meer drinken.
  • Creatine supplementen werken niet voor iedereen.
  • Creatine kan maag- en nierklachten veroorzaken bij risicogroepen.
  • Creatine kan je zelfvertrouwen aantasten, wanneer je hier gevoelig voor bent.

nadelen-creatine

Hieronder bespreken we de nadelen die voor kunnen komen bij het gebruik van creatine.

Oplaadfase

Opladen van het creatinegehalte in je lichaam kost tijd.
Om optimaal gebruik te maken van de werking van creatine zul je het creatinegehalte in je lichaam moeten verhogen. Normaal gesproken wordt er tijdens een snelle oplaadfase 20 gram creatine per dag gebruikt voor 3-5 dagen en wordt daarna de standaard hoeveelheid van 5 gram aangehouden (onderhoudsfase). Pas na een aantal dagen zal het creatinegehalte in je lichaam dus op zijn maximum zitten, waardoor je prestaties op dat moment pas optimaal zijn. Bij een langzame oplaadfase (5 gram per dag) duurt dit proces dus nog veel langer.

Vochtophoping

Door het gebruik van creatine kan er meer vocht in je spieren worden opgeslagen..
Het is bij sporters die creatine gebruiken meteen duidelijk dat hun spieren een stuk voller zijn dan normaal. Dit komt doordat de creatine vocht meeneemt in de spiercellen. Voor sporters die er graag wat groter uit willen zien is dit natuurlijk geen probleem, maar er zullen vast ook mensen zijn die dit niet prettig vinden. Je ziet bij bepaalde personen minder goed definitie in de spieren en je gezicht kan wat voller lijken. Het kan ook voorkomen dat je helemaal geen extra vocht opslaat in je spieren. Het is bij ieder persoon verschillend.

Toename vocht consumptie

Je moet meer drinken als je creatine gebruikt.
Het is belangrijk om genoeg vocht (het liefst water) te drinken wanneer je creatine gebruikt. Je spieren houden meer vocht vast en brengt gevolgen met zich mee. Het kan voorkomen dat je bij een tekort aan water te weinig vocht overhoudt voor andere belangrijke lichaamsfuncties.
De combinatie van creatine en meer drinken zullen je spieren er voller uit laten zien. Doordat je ook meer water moet drinken zullen bepaalde lichaamsprocessen beter lopen dan voorheen.Het transporteren van voedingsstoffen naar je spiercellen zal efficiënter gaan en afvalstoffen zullen sneller je lichaam verlaten.
Een makkelijke manier om genoeg water binnen te krijgen is om minimaal twee keer een liter fles te vullen en deze gedurende de dag leeg te drinken.

Non responders

Sommige mensen reageren niet op creatine supplementatie.
Het kan altijd gebeuren dat je niet of nauwelijks reageert op een supplement.
Dit kan komen omdat je al genoeg creatine binnen krijgt uit je eigen
voeding, via bijvoorbeeld wild vlees, kalkoen en kipfilet. Het creatinegehalte in het lichaam is in dit geval al op zijn maximum en daarom zal je niet veel verschil merken als je daarnaast nog extra creatine inneemt.

Nadelen voor risicogroepen

Creatine kan maag- en nierklachten veroorzaken bij risicogroepen.
Als je al last hebt van maag- en nierklachten dan kan het bij langdurige consumptie van creatine voorkomen dat je diarree krijgt.

Creatine tast je zelfvertrouwen aan

Creatine kan je zelfvertrouwen aantasten als je hier gevoelig voor bent.
Na een cyclus van 6-8 weken stoppen de meeste mensen met het gebruik van creatine. Dit doe je, omdat je lichaam zichzelf anders afleert om creatine aan te maken, wanneer het creatinegehalte altijd op peil wordt gehouden door supplementatie. Wanneer je hier na een periode van 6 tot 8 weken mee stopt, zal je creatinegehalte dus weer afnemen naar een lager niveau. Je zal dus wat kracht en volheid van je spieren moeten gaan missen. Dit kan bij bepaalde mensen hun ego aantasten, omdat ze denken dat ze geen progressie meer boeken en er iets kleiner uitzien.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"