mesomorf-lichaamstype
Written by Muscle Concepts

Mesomorf lichaamstype

Mesomorf lichaamstype?
Het is belangrijk om meteen te vermelden dat niemand voor de volle 100% in één lichaamstype valt. Meestal ben je een combinatie van twee verschillende lichaamstypen, waarvan er één dominant is. Er zijn drie verschillende lichaamstype te onderscheiden namelijk ectomorf, mesomorf en endomorf. Dit worden ook wel de somatypes genoemd. Om erachter te komen of jij dus meer een mesomorf lichaamstype hebt dan ectomorf of endomorf dienen we naar een aantal verschillende zaken te kijken. Wat belangrijk is om je lichaamstype te bepalen is: heb ik een snelle of langzame stofwisseling? Hoe is mijn lichaamsbouw? Heb ik dunne polsen en kleine kuitspieren of juist van nature groot? Hoe is mijn lichaamsvorm? Kan ik gemakkelijk vet verbranden? Er zijn nog meer kenmerken. Zie hieronder de kenmerken van een typische mesomorf:

 • Bredere borstkas en schouders
 • Gemiddelde stofwisseling
 • Bouwt snel spiermassa op
 • Dichte botstructuur
 • Van nature gespierd
 • Weinig overtollig vet

Een typische mesomorf heeft van nature een sportieve bouw en een gemiddeld stofwisseling. Tevens kan een mesomorf relatief gemakkelijk spiermassa opbouwen en/ of vet verbranden.
Lees in deze blog alles wat je moet weten over het mesomorf lichaamstype. Het is wellicht ook interessant om te lezen over het ectomorf lichaamstype en het endomorf lichaamstype aangezien je als mesomorf ook eigenschappen van de andere lichaamstypes kunt hebben.
Een mesomorf kan bijvoorbeeld makkelijker aankomen (in vet) dan een ectomorf. Een mesomorf kan weer in verhouding meer koolhydraten nuttigen dan een endomorf.
Maar dit verschilt per persoon. Je zou ook een mesomorf kunnen zijn die niet zo makkelijk in vet aankomt. Meer weten over welk dieet het beste bij een mesomorf past? Lees dan snel verder.

Mesomorf dieet

Een mesomorf heeft weinig overtollig lichaamsvet en een gemiddelde stofwisseling. Het zal dus wel enigszins uit moeten kijken voor vetopslag. Afhankelijk van je persoonlijke doelstelling kan je iets boven je dagelijkse caloriebehoefte eten om bijvoorbeeld spiermassa te stimuleren. Anderzijds kan je gemakkelijker vet verliezen dan een endomorf door simpelweg net iets onder je dagelijkse caloriebehoefte te eten. De verdeling van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten over de calorie-inname voor onderhoud, mag als volgt zijn:

 • 40 – 50% koolhydraten
 • 20 – 25% eiwitten
 • 20 – 25% vetten

De eiwitinname voor een mesomorf moet bestaan uit eiwitten met een hoge biologische waarde zoals eieren, kip, kalkoen en mager vlees. Tevens kan de totale eiwitinname verhoogt worden met behulp van een eiwitshake. De koolhydraatinname mag vrij hoog zijn tot maximaal 50% van de calorie-inname. Door de gemiddelde stofwisseling moet de inname uit vetten, het liefst gezonde vetten natuurlijk, worden beperkt tot maximaal 25% van de totale calorie-inname.

Mesomorf training tips

 • Voor de mensen met een mesomorf lichaamstype is het relatief gezien het makkelijkst om atletische sporten te doen en zijn uitermate geschikt voor krachttraining. Duursporten zijn daarentegen weer moeilijker zoals hardlopen, wielrennen en bijvoorbeeld het lopen van een marathon. Laten we kijken naar enkele trainingstips voor mensen met een mesomorf lichaamstype.
 • Hoge intensiteit is een must; het is niet per definitie waar dat je voor elke set tot spierfalen moet gaan. Zorg er in ieder geval voor dat je spieren erg moe zijn na elke set. Als je bijvoorbeeld na een set nog 2 extra herhalingen had kunnen doen, dan heb je niet genoeg gegeven. Met hoge intensiteit is het de bedoeling dat je dichtbij het punt komt van spierfalen en dat voor elke set.
 • Verander je workouts; het is belangrijk om af te wisselen in de manier van trainen.
  Ten eerste is het belangrijk dat je de oefeningen om de 2 maanden afwisselt. Dit is belangrijk omdat je lichaam zich aanpast aan een training waardoor er naar verloop van tijd geen progressie meer wordt geboekt. Verder helpt het om telkens het aantal herhalingen van oefeningen te veranderen.
  Op deze manier spreek je voortdurend verschillende spiervezels aan. Dit zorgt voor een grotere stimulatie voor spiergroei dan dat je één type spiervezel traint. Tevens is het aan te raden om oefeningen met verschillende snelheid te trainen. Dit helpt je workout te veranderen waardoor je lichaam wordt uitgedaagd en progressie blijft boeken. Verander tenslotte je workout stijl. Kies bijvoorbeeld niet alleen voor hypertrofie training maar ook een keer voor volume training of leg de focus op kracht. Als je één stijl van trainen aanhoudt zul je sneller te maken krijgen met motivatieproblemen. Tevens gaat je lichaam wennen aan een type training zoals hierboven benoemd. Verschillende workouts zullen je lichaam stimuleren om te groeien en verhogen de progressie.

Voor- en nadelen lichaamstype

Enkele voordelen van het mesomorf lichaamstype zijn:

 • Bouwt snel spiermassa op
 • Van nature atletische bouw
 • Geschikt lichaam met groeipotentie in krachtsport
 • V-vorm lichaam

Hoewel het mesomorf lichaamstype wordt gezien als het perfecte lichaam zijn er natuurlijk altijd enkele nadelen. Hieronder een paar nadelen van het mesomorf lichaamstype:

 • Uitkijken voor vetopslag
 • Minder geschikt voor duursporten dan ectomorf lichaamstype
 • Door het genetische voordeel uitkijken voor ‘overtraining’

One thought on “Mesomorf lichaamstype

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"