lichaam ontzuren
Written by Muscle Concepts

Lichaam ontzuren, zó belangrijk voor je gezondheid

We worden in Nederland steeds meer bewust van onze gezondheid, het goed zorgen voor ons lichaam en dus een gezonde leefstijl. Het ontzuren van ons lichaam kan hier niet aan ontbreken. Je lichaam ontzuren, ook wel ontgiften, ontslakken of detoxen genoemd, speelt een zeer belangrijke rol in het gezond houden van ons lichaam voor nu en naarmate we ouder worden. Ons lichaam verzuurd namelijk steeds meer gedurende we ouder worden en dat is precies niet goed voor de gezondheid. We leggen je het belang hiervan uit in dit artikel

Waarom je lichaam ontzuren?

Door de jaren heen verzuurd ons lichaam steeds meer. Dit komt doordat we ons lichaam dagelijks aan allerlei factoren blootstellen, die invloed hebben op de zuurtegraad van ons lichaam. Ons lichaam bevat namelijk veel afvalstoffen, welke ‘zuur’ of ‘basisch’ kunnen zijn. Hoe een afvalstof zuur of basisch wordt in ons lichaam, is een scheikundig verhaal waar we niet heel diep op in zullen gaan. Wel weten we dat de pH-waarde van ons lichaam zo stabiel mogelijk moet blijven, zodat alle processen in ons lichaam optimaal kunnen werken.
Ons lichaam doet haar best om het zuur base evenwicht is ons lichaam zo goed mogelijk (pH-waarde van rond de 7) te houden. Dit doet het lichaam, door een overschot van basen te creëren en dit ook te behouden. Als er namelijk een keer een overschot aan zuren in ons lichaam ontstaat, kan dat gecompenseerd worden door de deze buffer van basen.

Verzuring van het lichaam: Hoe kan het dat ons lichaam verzuurd?

Het lichaam verzuurd naarmate we ouder worden, maar hier hebben we zelf ook invloed op! Een aantal belangrijke factoren zijn:

 • Zure voeding
 • Stress
 • Stralingen
 • Medicijnen
 • Mate van rust
 • Milieuverontreiniging
 • Genotmiddelen
 • Overmatig sporten

Voeding is eigenlijk de belangrijkste factor. Maar net als alle andere factoren ontwikkelt ons lichaam hierdoor zure afvalstoffen. Wanneer die niet voldoende gecompenseerd kunnen worden door het aantal basen in het lichaam en niet voldoende afgevoerd kunnen worden, hopen ze op en raakt het lichaam steeds zuurder als we hier niets aan doen. Als je lichaam is verzuurd dan is de pH-waarde van je lichaam voornamelijk lager is dan 7.

Gevolgen van een verzuurd lichaam

Ons lichaam is zo ingesteld, dat wanneer het verzuurd, het er zelf alles aan wilt doen om deze verzuring te compenseren. Hierdoor haalt het bepaalde voedingsstoffen uit haren, nagels en botten waardoor deze verzwakt raken en sneller zullen breken. Dat zijn directe gevolgen van verzuring, maar langdurige verzuring heeft nog veel ernstigere oorzaken. Uiteindelijk kan dit namelijk leiden tot osteoporose, hart-en vaatziekten, artritis, artrose, irritatie van weefsels, inflammatie, beschadigde slijmvliezen, droge huid en wordt het in verband gebracht met verschillende soorten kanker.
Volgens voedingsexperts is verzuring van het lichaam ook de belangrijkste oorzaak van allerlei ziekten, die we vroeger toen we als natuurvolkeren leefden, niet kenden. Zoals reuma, diabetes en verschillende vormen van kanker.
Daarnaast vermindert dit ook onze immuniteit tegen allerlei virussen en infecties, waardoor we sneller ziek worden en zorgt verzuring op langere termijn voor afzetting van mineralen. Hierdoor kunnen de afvoerwegen en andere organen verstopt raken. Zure afvalstoffen kunnen vervolgens slechter ons lichaam verlaten, waardoor het lichaam nog sneller verzuurt.

verzuring lichaam

Hoe kan ik mijn lichaam ontzuren / ontgiften?

Aangezien voeding de belangrijkste oorzaak is van het verzuren, kun je hier ook de grootste slag in slaan bij het ontzuren of ontgiften van je lichaam. Daarnaast kun je natuurlijk proberen om zoveel mogelijk uitlaatgassen, stress en stralingen te mijden.
Je lichaam ontgiften doe je dus het beste via voeding en je kunt dit uitbreiden met supplementen. Beiden gaan we bespreken.

Zorg voor een gezond zuur base evenwicht
Het is belangrijk dat je zorgt voor een goed zuur-base evenwicht. Door het verteren van voeding en omzetten hiervan tot energie, komen afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen kunnen basisch of zuur zijn. Zure afvalstoffen zijn niet per definitie slecht. Het is belangrijk dat de balans hiertussen in stand blijft. Gebleken is dat we steeds vaker ‘te zuur’ zijn en waardoor ons zuur-base evenwicht uit balans raakt.

Ontgiften via ontzurende voeding

Groente en fruit zijn de beste bronnen voor basisch oftewel ontzurende voedingsmiddelen.
Voor het ontgiften geldt ook een soort 80/20 regeling. Als 80% van je voeding basisch voedingsmiddelen zijn en 20% zure voedingsmiddelen, zit je vrij goed.
Als je supplementen gebruikt voor het ontgiften, dan zijn dat supplementen die je lichaam meer basisch maken. Je kunt in dit geval 60% basisch voeding eten en 40% zure voeding.

Voeding die een ontzurende werking hebben zijn voornamelijk voedingsmiddelen die veel mineralen bevatten, waaronder natrium, kalium, calcium en magnesium. Het is belangrijk dat je goed op deze voeding kauwt en dat je hier geen overschot aan binnenkrijgt, want dan uit de basische werking zich namelijk anders. Een overschot kan leiden tot gisting in de darmen en op die manier extra zuren opleveren. Hieronder een lijstje van basenvormende voedingsmiddelen:

 • Verschillende soorten groente
 • Verse fruitsoorten
 • Kruiden
 • Aardappelen
 • Vloeibare melkproducten, dus melk, yoghurt en karnemelk
 • Seafood, zoals zeewier, algen, chorella en spirulina.

Neutrale voedingsmiddelen kunnen ook prima gegeten worden. Dit zijn:

 • Kwark
 • Noten
 • Zaden
 • (Room)boter
 • Oliën

Verzurende voeding, niet verboden maar wel met mate

Verzurende voeding is niet per definitie slecht voor je gezondheid. Vis is bijvoorbeeld een voedingsmiddel met veel gezonde voedingsstoffen, maar geeft in ons lichaam wel zure afvalstoffen af. Een visje eten kan prima, maar vermijd zoveel mogelijk zure voedingsmiddelen die weinig gezonde voedingsstoffen bevatten, zoals bewerkte producten.

Verzurende voeding is:

 • Geraffineerde granen
 • Vlees
 • Vis
 • Gevogelte
 • Wild
 • Ei
 • Soja
 • Sojaproducten
 • Peulvruchten (in mindere mate verzurend)
 • Pinda’s (in mindere mate verzurend)
 • Granen (in mindere mate verzurend)
 • Kaas (in mindere mate verzurend)

Supplementen die het lichaam ontzuren / verzuring tegengaan

Om je lichaam te ontzuren zou je in elk geval zo snel mogelijk bovenstaand voedingsadvies kunnen opvolgen. Daarnaast kun je met onderstaande supplementen het herstellen van je zuur base balans extra ondersteunen. Een erg belangrijk supplement is dan ook de Nature Complex blend

Nature Complex werkt ook bevorderend voor de zuurbalans in je lichaam. Als je lichaam te zuur is, trekt het alle laatste basische mineralen uit je botten, haren, etc. Je zult dus moeten zorgen dat je je lichaam voedt met basische mineralen, vitaminen en vezels om de zuurtegraad te neutraliseren. Nature Complex zit vol met gezonde groente- en fruitextracten, vezels, enzymen, vitamines en mineralen die dit proces ondersteunen.

Zink citraat: Zuren worden in het lichaam aan mineralen gebonden om ze te neutraliseren en daardoor het zuur base evenwicht in het lichaam te herstellen. Door ervoor te zorgen dat je in elk geval de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zink binnenkrijgt. Zink zit onder andere in vlees, gevogelte, zuivel, peulvruchten, noten en zaden. Dagelijks zou je hiervan gemiddeld 25 mg per dag moeten binnenkrijgen. Je kunt zink makkelijk uitzweten, wat je weer zou moeten aanvullen. Als je niet aan voldoende zink kunt komen middels voeding, is het verstandig een zink supplement te slikken.

4 thoughts on “Lichaam ontzuren, zó belangrijk voor je gezondheid

 1. Goed geschreven blog!
  We hebben zelf een ingebouwde ‘ontgifter’ in ons lichaam en dat is ons lever.
  Dat heb ik nog als toevoeging op deze blog. Door gezonde voeding te consumeren zul je
  natuurlijk je pH-balans beter kunnen reguleren, maar toch is de lever in mijn ogen vele malen belangrijker.

  1. Hi Mo,

   Thanks voor je goede toevoeging!
   We zijn het eens met wat je zegt. De lever is inderdaad van het grootste belang.
   We zullen dit extra uitlichten in de blog!

   Met gezonde & Sportieve Groet,

   Merel
   Team Muscle Concepts

  1. Beste Cees,

   Er zijn vele voordelen welke samengaan met een ontzuurd lichaam. Om er een paar te noemen: sterkere & jeugdigere huid, betere nachtrust, meer energie,
   betere vertering en zelfs verbeterde cognitie. Per persoon kan dit uiteraard verschillen.

   Met gezonde & Sportieve Groet,
   Mo Maghsoudi
   Team Muscle Concepts

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"