Koolhydraatarm
Written by Muscle Concepts

Koolhydraatarme producten

Koolhydraten zijn suikers. Bij het woord suikers wordt meteen gedacht aan slechte suikers, een reden waarom velen graag koolhydraatarme producten willen eten. Niets is minder waar, want suikers kunnen ook gezond zijn. Het gaat echter om het aantal suikers. In het westen bevatten onze producten vaak veel (onnodige) suikers. Koolhydraten zijn belangrijke voedingsstoffen voor je spieren. De koolhydraten worden omgezet tot glycogeen. Glycogeen is het eindproduct dat je spieren gebruiken als energie. Helaas kan een spier slecht glycogeen opslaan. Een overschot aan glycogeen wordt vrijwel altijd omgezet in vet, dus vanaf dat moment zijn suikers slecht voor je. Daarnaast is het ook niet goed voor je bloedsuiker en zeker niet goed als je diabetespatiënt bent. Je lichaam moet dan namelijk meer insuline aanmaken om het bloedsuikerniveau op peil te krijgen, terwijl een diabetespatiënt niet tot nauwelijks insuline aan kan maken. Dit betekent dat zij insuline moet binnen krijgen middels een spuit.

Koolhydraatarm

Koolhydraatarme producten zijn producten met zo weinig mogelijk koolhydraten, maar wanneer is een product nou een koolhydraatarm product? De norm ligt op ongeveer 5 gram koolhydraten per 100 gram. Op de achterkant van het etiket staat vermeld om hoeveel koolhydraten het gaat. Kijk echter wel goed op het etiket, omdat vaak in de tweede kolom “per 100 gram” wordt aangegeven. Voor mensen die last hebben van diabetes is koolhydraatarm eten ontzettend belangrijk om een hoge bloedsuikerspiegel te vermijden. Bij diabetespatiënten werkt het insuline hormoon niet meer naar behoren, waardoor veel patiënten zelf insuline in het lichaam moeten spuiten om de suikers weer op een goed niveau te brengen.

Koolhydraatarme producten & dieet

Tijdens een koolhydraatarm dieet probeer je zoveel mogelijk koolhydraten te vermijden door koolhydraatarme voeding te eten met als doel om goed af te vallen. Denk aan pasta, brood, volkoren producten en rijst. Eigenlijk bevat ons avondeten al veel koolhydraten, waardoor je misschien al denkt dat je weinig keus hebt. Dit is niet helemaal waar. Lees hieronder meer.

Overzicht van koolhydraatarme voeding

In de tabel hieronder is een klein overzicht van producten in bepaalde categorieën die weinig koolhydraten bevatten.

Vlees, vis en gevogelteGroentenFruitDrinkenNoten, pitjes en zaden
Kip/kalkoenCourgetteAardbeienKoffieAmandelen
RundSpinazieAvocado?sEiwitshakesHazelnoten
VarkenskotelettenBroccoliAnanasSmoothiesWalnoten
TonijnBloemkoolSinaasappelWaterLijnzaad
ZalmTomaatBosbessenTheeChiazaad

Conclusie

Koolhydraatarm eten kan ook lekker zijn. Er zijn voldoende mogelijkheden om te variëren met voeding. Voor duursporters is een koolhydraatarm product voor een training of wedstrijd niet aan te raden, omdat je juist dan veel koolhydraten nodig hebt. Ben je een fitnesser of bodybuilder en wil je een sixpack of drogen? Dan kunnen koolhydraatarme producten zeer welkom zijn. Heb je andere doelstellingen en ben je benieuwd of koolhydraatarme producten voor jou raadzaam zijn? Laat een reactie, mail of live chat bericht achter.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"