koffie-drinken-goed-voor-je
Written by Muscle Concepts

Is koffie drinken gezond voor je?

Een heerlijk bakje warme zwarte koffie in de ochtend, wie houdt daar nou niet van? Uit onderzoek blijkt ook dat Nederlanders behoren tot de grootste koffieleuten van de wereld. Per persoon drinken we ongeveer 2 tot 4 koppen koffie per dag. Dit komt neer op ongeveer 220 liter koffie per jaar dat we per persoon drinken. Maar is al die koffie gezond voor je? Alles hierover en nog meer bespreken we in dit artikel, dus lees gerust verder!

Waarom drinken we eigenlijk zoveel koffie?

Het is moeilijk te zeggen waarom we zoveel koffie drinken. Koffie heeft zich eigenlijk ontwikkeld als een soort ritueel voor mensen die samen bij elkaar komen thuis of op werk om lekker een bakje koffie te gaan drinken. Dit is ook goed terug te zien in reclames, zoals de reclame van Douwe Egberts. Ook is gratis koffie niet meer weg te denken op werk en daarmee is het dus makkelijk verkrijgbaar.

Koffie is een van de populairste dranken ter wereld.

Verder drinken we veel koffie om ons op te warmen. Dit is ook terug te zien in Scandinavisch landen, waar de consumptie van koffie bovengemiddeld is. Koffie is gezond en heeft vele gezondheidsvoordelen. Deze zullen we hieronder verder toelichten!

Gezondheidsvoordelen van koffie drinken

Koffie drinken heeft vele gezondheidsvoordelen. Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en nuttige voedingsstoffen lijkt koffie gezond voor je te zijn. Studies tonen ook aan dat koffiedrinkers een lagere kans hebben op ernstige ziekten, mits je natuurlijk wel gezond leeft. Hieronder lichten we toe waarom koffie drinken gezond voor je is.

  • Koffie verbetert je energielevel en je wordt meer gefocust. De cafeïne in koffie wordt via je bloed opgenomen en gestuurd naar de hersenen wat een stimulerend effect heeft. Door de cafeïne voel je je minder vermoeid en wordt je actiever naarmate je meer koffie drinkt.
  • Cafeïne vind je in bijna elk fat-burning supplement en voor een goede reden. Het helpt namelijk bij de vetverbranding. Ook verhoogt koffie je basale metabolisme, je rustmetabolisme, wat betekent dat je meer calorieën verbrand, wanneer je niks aan het doen bent.
  • Koffie kan je fysieke prestaties verbeteren. De cafeïne in koffie stimuleert je zenuwstelsel en vergroot de adrenaline levels in je bloed. Daarom is het goed om een sterke bak koffie te nemen of een stimulerend cafeïne middel, voordat je naar de sportschool gaat.
  • Koffie heeft verschillende soorten voedingsstoffen die goed voor ons zijn, zoals pantotheenzuur (vit. B5), magnesium, mangaan, niacine (vit. B3) en kalium.
  • Depressie is een serieus mentale stoornis dat een aanzienlijk verminderde kwaliteit van leven veroorzaakt. Koffie gaat depressie tegen en daardoor wordt je gelukkiger.

Er zijn nog vele andere gezondheidseffecten van koffie, maar hier zijn nog niet heel veel studies naar gedaan. Zo zou koffie de kans op diabetes type 2 kunnen verlagen, de kans op Alzheimer en dementie verlagen, de kans op Parkinson verlagen en de kans op verschillende typen kanker.

Koffie is ongezond!?

Er zijn ook verschillende meningen over waarom koffie ongezond zou zijn. De cafeïne in koffie dehydrateert namelijk je lichaam en benadeeld de vertering en opname van voedingsstoffen. Cafeïne veroorzaakt ook de vrijlating van hormonen, zoals cortisol (stresshormoon) en adrenaline. Het drinken van koffie of andere stimulerende pre-workouts is reactief en niet proactief. Wanneer je cafeïne nodig hebt voor energie, dan ontbreekt er iets in je dieet, slaap of hydratatie. Het is daarom van belang om dit eerst op orde te stellen, voordat je iedere keer stimulerende cafeïne middelen nodig hebt om energie te krijgen.

Koffie voor het sporten

Ons advies is om eerst je voedingspatroon, slaap en hydratatie op orde te stellen. Heb je dit geoptimaliseerd? Dan is het nemen van een bak koffie of een ander stimulerend middel, voordat je gaat sporten niet zozeer een probleem, wanneer je er maar geen extra toevoegingen in doet, zoals koffiemelk of suiker. Wij raden aan, wanneer je echt een zware workout tegemoet gaat om dan pas een cafeïne pil in te nemen.

Cafeïne = Focus & Meer energie

Kun jij echt een flinke energieboost gebruiken voor zo’n zware workout? Dan zijn de cafeïne pillen echt iets voor jou! De cafeïne pillen zijn veel beter dan de pre-workouts van andere aanbieders van supplementen, omdat er in pre-workout allerlei chemische toevoegingen zitten en E-nummers. De cafeïne van Muscle Concepts is de puurste vorm die er is! Als laatste is het belangrijk bij het nemen van cafeïne dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Nog nooit een kopje koffie gezet? Lees hieronder een korte uitleg

Beste manieren om koffie te zetten

Bij koffie is het erg relevant hoe het gezet wordt. Er komt namelijk cafestol in je koffie, wanneer het niet goed gefilterd is Deze stof verhoogt je LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten, wat de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte vergroot. Bij het filteren van koffie blijft de cafestol achter in het papieren filter. Hierdoor is koffie gezonder als je het goed filtert. Dus het gebruik van:

  1. Een filter of een koffiepad-apparaat is de beste manier van koffie zetten. Ook gewoon oploskoffie is een goede manier van koffiezetten.
  2. Espressokoffie wordt iets minder goed gefilterd en daarom is het verstandig om hier niet teveel van te drinken. Kookkoffie is de slechte manier van koffiezetten en bevat de meeste cafestol. Daarom raden we deze manier ook af.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"