hoeveel spieren heeft een mens
Written by Muscle Concepts

Hoeveel spieren heeft een mens?

Het is verbazend moeilijk om te zeggen hoeveel spieren een mens heeft. Je zou denken dat het totaal aantal spieren makkelijk op te tellen zou zijn, maar dit ligt veel gecompliceerder.
Anatomisten zijn nog steeds bezig om het menselijk lichaam beter te leren begrijpen. Nog steeds is het niet helemaal duidelijk hoeveel spieren een mens precies heeft. Er zijn namelijk meerdere verschillende manieren om de spieren van een mens te tellen.

Het antwoord op de vraag: “Hoeveel spieren heeft een mens?”

Een mens heeft tussen de 650 en 850 skeletspieren. Dit is geheel afhankelijk van welke spieren er meegeteld worden. Bij andere berekeningen worden weer andere soorten spieren meegeteld, vandaar dus de onduidelijkheid hierover. Deze spieren kun je weer onderverdelen in verschillende soorten spieren.

Welke soorten spieren zijn er?

Er zijn 3 verschillende soorten spieren:

  1. Willekeurige skeletspieren (beweging spieren)
  2. Zachte spieren (darmstelsel spieren)
  3. Hartspieren

Skeletspieren

Dit zijn spieren die ons in staat stellen om te bewegen. Ze zijn bevestigd tussen twee delen van het skelet en lopen over 1 of meer gewrichten. Dit zorgt voor het vermogen om samen te trekken zodat je kunt bewegen. Deze gestreepte spieren kun je overal in het lichaam vinden.

Zachte spieren

Dit zijn spieren die de bewegingen van onze interne organen bepalen. Deze spieren kunnen we zelf niet laten bewegen, maar dit wordt (onbewust) gedaan door onze hersenen. Deze spiercontracties vinden onder andere plaats in je darmstelsel.

Hartspieren

Deze bestaan uit alle spieren die rondom je hart zitten. Deze zorgen ervoor dat er bloed in en uit je hart kan worden gepompt.

Spiergroepen

De hoeveelheid spieren die zich in ons menselijk lichaam bevinden, kunnen weer onderverdeeld worden in spiergroepen. Dit zijn (zoals de naam al zegt) groepen van meerdere spieren. Deze spieren werken samen om bepaalde bewegingen te doen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de triceps, met deze spiergroep kun je iets van je af te duwen.

Welke verschillende spiergroepen zijn er?

Er zijn een aantal spiergroepen bestaande uit verschillende (kleinere) spieren. De meeste bekend zijn: rugspieren, trapezius, borstspieren, triceps, biceps, schouders, buikspieren, hamstrings, quadriceps, kuitspieren, onderarmspieren. Deze spieren werken onafhankelijk of samen om een bepaalde handeling te verrichten. Verder worden ze bij bepaalde sporten getraind om beter te kunnen presteren tijdens het sporten of om er beter uit te zien.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"