Houtsmullersdieet
Written by Muscle Concepts

Het Houtsmullerdieet in de praktijk!

Het houtsmullerdieet is ontwikkeld vanuit de essentie van het Moermandieet. Een belangrijk verschil is dat het Houtsmullerdieet geen strikt vegetarisch dieet is, maar het Moermandieet wel. Vette vis wordt bijvoorbeeld bij het Moermandieet afgeraden, terwijl het bij het Houtsmullerdieet juist wordt aangeraden. Het eten van lever wordt daarentegen afgeraden terwijl magere melk wordt aangeraden (zonder veel vet). Ook yoghurt, kaas en kwark zijn toegestaan in dit dieet zolang het maar om vetarme producten gaat. In dit artikel willen wij informatie verschaffen over Het Houtsmullerdieet. Verder staan wij niet achter de visie of medische claims van dit dieet.

Het idee achter het Houtsmullerdieet

Het Houtsmullerdieet is bedacht door Adelbert Johannes Houtsmuller. Met dit dieet zou men tumoren als het ware kunnen uithongeren. Dit dacht hij te kunnen doen door weinig makkelijke brandstoffen als suiker, eiwitten en verzadigde vetten te eten. Daarnaast zouden er bepaalde stoffen toegevoegd worden die de vaatgroei van de tumor zouden kunnen remmen, waardoor de tumor moeilijk zou kunnen groeien en het ook moeilijker zou zijn om uit te zaaien.

Groente en fruit is de basis van dit dieet

Een voordeel van het Houtsmullerdieet is dat heel veel soorten fruit en groente zijn toegestaan, waardoor het makkelijker wordt gemaakt om een smakelijke maaltijd op tafel te zetten. Aangeraden wordt om een grote hoeveelheid groente te consumeren, om aan die grote hoeveelheid groenten te komen wordt er aangeraden om groentesappen te maken. Een ander voordeel is dat het eten van aardappelen niet langer verboden is en het zelf hoger aangeslagen wordt dan rijst in dit dieet. Aardappelen worden niet langer verboden en worden zelfs hoger ingeschat dan rijst. Het drinken van koffie, groene thee en water is toegestaan, alleen zwarte thee kun je beter niet drinken.

Aanbevolen voedingsmiddelen

Met het houtsmullersdieet zijn er een aantal voedingsmiddelen die welke gegeten mogen worden. Hieronder bespreken wij deze kort.

Groenten

In het voedingspatroon van Houtsmullers wordt aangeraden om gebruik te maken van onbespoten groenten. Dit komt omdat onbespoten groenten een effectievere werking hebben dan bespoten groenten. Voordat de onbespoten groenten gebruikt kunnen worden moeten ze eerst een half uur in zout water gelegen hebben, om ze daarna af te spoelen. Hierna zijn ze klaar voor bereiding. Het gebruik van diepvriesgroenten en blikgroenten is minder effectief omdat ze over het algemeen beschikken over minder goede voedingsstoffen. In het voedingspatroon van het Houtsmullerdieet worden de volgende groenten aangeraden: boerenkool, bloemkool, rode bieten, broccoli.

Koffie, thee

In tegenstelling tot het Moermandieet is het drinken van thee en koffie toegestaan, maar niet later dan 21.00 in de avond. Gebleken is namelijk dat koffie en thee (groene thee) voedingsstoffen bevatten die een gunstige uitwerking kunnen hebben op je.

Fruit

Bijna alle fruitsoorten zijn in het houtsmullerdieet toegestaan. Het wordt echter wel aangeraden om alleen geperst sap te drinken bij een maaltijd. Aanbevolen fruitsoorten zijn bijvoorbeeld: grapefruit, ananas, kiwi, citroen, meloen.

Koolhydraten

Waar koolhydraten bij het Moerman dieet gezien werden als onverantwoord zijn ze in de ogen van Houtsmuller wel verantwoordt. Daarentegen worden geraffineerde suiker wel afgeraden, als je toch een zoete smaak wil hebben wordt het gebruik van bruine suiker en honing aangeraden.

Volkorenproducten

Het drinken van vruchtensappen uitsluitend tijdens maaltijden, en pakken of flessen vruchtensap (zuiver) zijn een goede tweede optie.

Vlees

Het eten van vlees wordt afgeraden vanwege het arachidonzuur dat zich bevindt in het vlees, arachidonzuur heeft namelijk een ontstekingsbevorderende werking. Hier kan een enkele keer van afgeweken worden maar vermijd vlees dat verbrande delen bevat. Ook wordt het eten van rood vlees en rundvlees afgeraden vanwege de stoffen die zich bevinden in het vlees.

Sojabonen

Producten met sojabonen er in verwerk zijn prima maar vermijd sojaburgers die met paneermeel en vet zijn versterkt.

Vis

Bij vissoorten worden vooral vette vissoorten aangeraden zoals paling, zalm, forel, haring, bokking, makreel, sprot, sardines, heilbot, forel. Deze vissen bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen die een gunstige uitwerking op het lichaam kunnen hebben. Wel is het beter bij dit dieet om magere vissoorten te vermijden.

Noten

Probeer pinda’s te vermijden, gewone noten zijn wel toegestaan in dit dieet. Hierbij worden bittere amandelen aanbevolen.

Zuivelproducten

Magere zuivelproducten hebben de voorkeur boven volle zuivelproducten vanwege het vetgehalte erin. Hierbij worden magere zuivelproducten en karnemelk aangeraden. Bij kaas worden magere minder vette kazen aangeraden, ook schapen- en geitenkaas en
Roquefortkaas wordt aanbevolen voor het Houtsmullerdieet.

Supplementen

Vul bij een tekort van mineralen en vitaminen de totale hoeveelheid aan met supplementen van vitamines en mineralen.

Alcohol

Alcohol wordt afgeraden in het Houtsmullerdieet vanwege de invloed die het heeft op de gezondheid. Maar wil je toch een keer zondigen doe dit dan met mate en een enkele keer.

Supplementen aanvulling

Naast het consumeren van bepaalde voeding worden er ook supplementen aanbevolen. Bij het Houtsmullerdieet wordt het gebruik van extra voedingssupplementen benadrukt en in feite is hier het variant van de niet-Toxische Tumor Therapie ontstaan, die door een zeer gering aantal artsen in Nederland wordt aangeboden. Hierbij is het idee van Houtsmuller dat de vitaminen en mineralen die niet uit voeding verkregen zijn aangevuld kunnen worden door middel van voedingssupplementen.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"