glutenintolerantie
Written by Dylan de Graaff

Gluten intolerantie: symptomen & advies

In deze blogpost gaan we het hebben over glutenintolerantie. Tegenwoordig hoor je het steeds vaker, mensen die een glutenvrij dieet volgen. In de supermarkt heb je nu zelfs aparte schappen voor glutenvrije producten. Waarom eten sommige mensen geen gluten? En wat is een glutenintolerantie nou eigenlijk precies? Kom erachter in deze blog.

Wat is glutenintolerantie

Een glutenintolerantie houdt in dat het lichaam van een persoon met een glutenintolerantie niet goed reageert bij de inname van gluten. Gluten is een mengsel van verschillende eiwitten dat in de natuur voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe en rogge. Het eten van gluten zorgt bij mensen met glutenintolerantie voor een reactie waardoor het slijmvlies van de darmen beschadigd. Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken ,zoals buikpijn, diarree en vermoeidheid.
Glutenintolerantie is een chronische auto-immuunziekte en kan alleen worden vastgesteld door een dokter. Je kunt er niet van genezen en de enige behandeling is het volgen van een glutenvrij dieet.

Glutenintolerantie & het menselijk lichaam

Bij iemand met een glutenintolerantie (ook wel coeliakiepatiënten genoemd) worden de darmvlokken afgebroken bij de inname van gluten. Darmvlokken zijn vlokkige aanhangsels in de darmen die bij een gezond mens zorgen voor de opnamen van voedsel. Door de afbraak van de darmvlokken kunnen mensen met een glutenintolerantie belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen, vetten, eiwitten en koolhydraten minder goed opnemen. Ook voor mensen zonder een intolerantie zijn gluten ook gevaarlijk. In onze blogpost de nadelen van graanproducten geven we weer waarom dit het geval is.

In de meeste gevallen ontstaat een glutenintolerantie in de eerste twee levensjaren, maar glutenintolerantie kan zich ook op volwassen leeftijd ontwikkelen. Bij het eten van gluten kunnen er een of meerdere symptomen ontstaan die als vervelend ervaren kunnen worden. Enkele veelgehoorde symptomen van coeliakie zijn:

Symptomen glutenintolerantie

  • Opgezette buik
  • Braken
  • Afwijkend ontlastingspatroon (zoals diarree, obstipatie of stinkende ontlasting)
  • Slaperigheid
  • Winderigheid
  • Osteoporose
  • Psychische klachten
  • Spierklachten
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Zenuwaandoeningen
    • De oorzaak van veel van deze symptomen is te vinden in het feit dat de darmen niet in staat zijn om de benodigde voedingsstoffen in zich op te nemen. Hierdoor is de kans groot dat mensen met een gluten allergie snel ernstige tekorten oplopen.

      Diagnose & gluten intolerantie test

      Om erachter te komen of iemand gluten intolerant is, is er een onderzoek nodig bij de huisarts en de maag-darm-lever arts. Gluten intolerantie wordt getest door middel van een gluten intolerantie test. Bij deze test wordt er bloed van afgenomen bij de patiënt en dit bloed wordt onderzocht of er antistoffen tegen de darmcellen in het bloed zit. Wanneer dit het geval is dan is de kans op glutenintolerantie groot. De definitieve diagnose moet wordt vastgesteld door middel van een darmbiopt.

      Voedingsadvies: glutenvrij dieet

      Een levenslang glutenvrij dieet is het enige middel om de klachten die komen bij het eten van gluten in toom te houden. Er bestaat geen medicijn om een glutenintolerantie tegen te gaan en opereren is ook niet mogelijk. Door het volgen van een glutenvrij dieet verdwijnen de meeste klachten al na twee weken. Sommige klachten zoals vermoeidheid zullen met verloop van tijd afnemen.

      Effecten glutenvrij dieet

      De ontsteking in de darmwand verdwijnt wanneer iemand met glutenintolerantie geen gluten meer eet, zodat de darmwand in staat is om zichzelf te herstellen. Een glutenvrij dieet kan ervoor zorgen dat je niet alles binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft. Daarom kiezen veel coeliakiepatiënten ervoor om te supplementen met vitamine supplementen en mineralen supplementen.

      Welke producten bevatten gluten

      Gluten zitten in veel alledaagse producten. Over het algemeen is het bekend dat gluten in brood zit maar gluten zit in veel meer dingen. Hieronder vind je een overzicht van alledaagse producten waarin gluten zitten.
      Glutenvrij leven is geen verkeerd idee. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk om in ieder geval

      Producten die Gluten bevatten

      • Granen(tarwe, rogge etc.)
      • (Paneer) Meel
      • Macaroni en spaghetti
      • Bulgur
      • Drop
      • Bepaalde medicijnen
      • Sommige salade dressings
      • Haver (wordt vaak bewerkt in een faciliteit waar producten met gluten worden verwerkt)

      Glutenvrije producten

      • Vlees, vis en kip
      • Aardappelen
      • Fruit
      • Groenten
      • Rijst
      • Peulvruchten
      • Zaden en noten
      • Melk, vla en yoghurt
      • Sojaproducten

      Wij raden aan om voor de zekerheid altijd de ingrediëntenlijst te controleren, zodat je er zeker van bent dat het product geen gluten bevat. Glutenvrije producten zijn nooit helemaal zonder gluten, maar bevatten minder dan twintig milligram per honderd milligram. Voor coeliakie patiënten waarvan de darmwand ernstig beschadigd is kan echter zelfs deze hoeveelheid voor problemen zorgen.

      Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

      Geef een reactie

      Your email address will not be published. Required fields are marked *

      vijf × 4 =

      10% korting op onze supplementen

      Bestel nu onze premium supplementen met
      kortingscode "blog"

      Bekijk webshop