eiwitte-in-urine
Written by Muscle Concepts

Eiwitten in urine

Eiwitten in urine is vaak een teken dat de nieren niet goed functioneren. De nieren hebben een filterende werking in het lichaam. Denk maar aan een mooie stapavond waar de biertjes en alcohol het lichaam binnen vloeit. Natuurlijk laat een echte sporter zich daar niet toe zetten!
Maar goed, terug naar het verhaal. De nieren zorgen ervoor dat met name de kleine afvalstoffen en het water worden uitgescheiden en de grotere stoffen, zoals eiwit, wordt tegengehouden. Je raadt het al, als grotere stoffen worden doorgelaten, dan moet er iets met je nieren zijn. De filters van de nieren kunnen beschadigd zijn. Je verliest te veel eiwitten via urine.

Hoe kun je eiwitverlies via urine herkennen?

Eiwitverlies via de urine wordt ook wel in verband gebracht met het Nefrotisch Syndroom. Hiervan is het lekken van eiwit door de nieren een hoofdkenmerk. Daarnaast is een hoog eiwitniveau in het bloed ook een hoofdkenmerk.
Via de dokter kun je een urinetest doen, waaruit de dokter vervolgens kan concluderen dat er een hoog percentage eiwit in de urine zit. Moet je maar net besluiten een urinetest te doen.

Laag eiwitniveau in het bloed

Door het lage eiwitniveau in het bloed lekt er vocht uit de bloedvaten. Het vocht komt terecht in het bloed. Hierdoor kunnen de enkels, maar ook armen, rug en buik opzwellen. Echter zijn er ook nog andere symptomen:
Vermoeidheid en weinig zin in eten
Schuimige urine
Bij een langdurige looptijd van Nefrotisch Syndroom, kan er een verlaging van de spiermassa optreden.

Wat kunnen de oorzaken zijn van een teveel eiwitten in urine?

Er zijn verschillende oorzaken die nierschade kunnen opleveren. Veel voorkomende aandoeningen zijn stress, hoge bloeddruk, aderverkalking en suikerziekte. Hoe meer eiwitverlies via urine, des te slechter werken de nieren nog. Qua toekomstperspectief ziet het er niet goed uit voor je nieren.

Is een teveel eiwitten in urine schadelijk en wat kun je er aan doen?

Voor sporters is het een vervelende aandoening. Een teveel aan eiwitten in urine hebben, betekent dat het lichaam de eiwitten niet tot nauwelijks opneemt. In plaats van dat het lichaam ze opneemt, komen ze in het toilet terecht. Gevolg hiervan is spierverlies. De spieren waar je keihard voor traint zie je niet dan niet terug. Twijfel je over eiwitverlies via urine? Bij de dokter kun je altijd een urinetest doen. Mocht er vastgesteld worden dat je daadwerkelijk eiwitten verliest tijdens het urineren, dan kan de dokter je medicijnen voorschrijven.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"