eiwitten-met-water-of-melk
Written by Muscle Concepts

Eiwitshakes met melk of water?

Wij krijgen regelmatig de vraag: “Moet ik mijn eiwitshakes mixen met water of melk?” Om direct met de deur in huis te vallen adviseren wij bijna voornamelijk water! Soms is melk wel goed, maar waarom? En wanneer gebruik je wat? Onderstaand leggen wij uit waar onze keuze op gebaseerd is.

Eiwitten en melk

Melk is bestaat onder andere uit twee soorten eiwitten: Caseïne Eiwit & Whey Eiwit.

Ongeveer 80% van de eiwitten in melk zijn caseïne eiwitten. Caseïne eiwitten staan erom bekend dat het lichaam deze langzaam opneemt. Daarnaast heeft Caseïne eiwit een anti-katabool effect, wat betekent dat dit spierafbraak voorkomt. Het duurt ongeveer een uur voordat het lichaam begint met het verteren van caseïne eiwitten.

In verhouding met Whey eiwitten is dit een groot verschil. De overgebleven 20% eiwitten in melk zijn Whey eiwitten. Whey eiwit staat bekend om de snelle opname door het lichaam waardoor het lichaam wat het herstellen van de spieren ondersteund.

Wat gebeurt er als ik mijn eiwitshake mix met melk?

Wanneer je jouw proteïne shake dus gaat mixen met melk, mix je in principe caseine en whey eiwitten door elkaar, wetende dat eiwitshakes meestal whey eiwitten bevatten! Dat betekent dus dat je met melk de opname van eiwitten van jouw lichaam vertraagd waardoor je de optimale tijd voor eiwit inname, direct na de training, misloopt!

Wanneer is een proteïne shake met melk wel gewenst?

Verschillende sporters mixen hun Whey shake met melk vóór het slapen gaan. Melk heeft een vertragend effect op de opname van eiwitten door het lichaam waardoor de opname van eiwit in het lichaam tijdens de slaap zal gebeuren. Aangezien je tijdens het slapen niet eet of drinkt is het voor sommige sporters met specifieke doelen wenselijk om tijdens hun slaap de spieren ook van eiwitten te voorzien. Deze zogeheten “vertraagde opname” proberen sporters enigzins te beïnvloeden met melk. Extra: Tot slot wordt kwark ook gebruikt om de opname te vertragen.

Conclusie

Ewitshake met Melk
– Langzame opname van de eiwitten. Direct na de training is het dus niet verstandig om melk te nuttigen omdat je lichaam juist direct eiwitten nodig heeft!
– Glas melk bevat ongeveer 200 calorieën. Als je wilt afvallen of droog trainen kan dit niet gewenst zijn!
– Een glas melk van ongeveer 0,2 liter bevat ongeveer tussen de 6-8 gram eiwitten. Een shake voegt gemiddeld rond de 20 gram eiwitten toe. Vraag jezelf af of deze hoeveelheid eiwitten goed is voor jouw doelstellingen. Let daarbij goed op! Te veel eiwitten zal het lichaam opslaan als vet. Dit betekent dat je dikker wordt.

Ewitshake met Water
– Water is clean, schoon en kent geen toevoegingen
– Water laat het lichaam de whey eiwitten uit jouw shake in verhouding tot melk sneller opnemen!
– Proteine poeder mixt makkelijker met water dan melk. Geen klontjes!

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

One thought on “Eiwitshakes met melk of water?

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"