heb-ik-een-ectomorf-lichaamstype
Written by Muscle Concepts

Ectomorf lichaamstype

Ectomorf lichaamstype?
Om effectief te kunnen trainen aan je lichaam zul je rekening moeten houden met jouw lichaamstype. Wanneer je weet welk lichaamstype jij hebt kun je namelijk efficiënter spiermassa opbouwen, afvallen of droogtrainen. Maar hoe weet je nou welk lichaamstype jij hebt? Het is belangrijk om meteen te vermelden dat niemand één soort lichaamstype is. Er is vaak sprake van een combinatie van verschillende lichaamstypes. Meestal is er wel een lichaamstype dat wat dominanter is dan de andere. Om te kijken onder welk lichaamstype jij valt moeten we kijken naar een aantal factoren. Hoe zit het met je stofwisseling? Is het snel of langzaam?
Hoe ziet je lichaamsbouw eruit? Zijn je gewrichten smal? Of juist wat groter? Er zijn natuurlijk nog andere factoren die meespelen, maar dit zijn wel de belangrijkste. Voor een ectomorf zijn de volgende kenmerken van toepassing:

 • Smalle schouders en postuur
 • Smalle gewrichten
 • Snelle stofwisseling
 • Moeite met spiermassa aankomen
 • Smalle botstructuur
 • Van nature dun
 • Weinig lichaamsvet

Ectomorf dieet

Voor een ectomorf is het in principe moeilijk om aan te komen. Dit komt doordat ze een snelle stofwisseling hebben en vaak niet genoeg eten. Het is belangrijk om boven je dagelijkse calorische behoefte te zitten om aan te komen. Het kan handig zijn om je dagelijkse caloriebehoefte te berekenen en daar 300-400 calorieën boven te zitten. Je kan je calorische behoefte berekenen door hier te klikken. De verdeling van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten over de calorie-inname voor een ectomorf, mag als volgt zijn:

 • 50-60% koolhydraten
 • 20-25% eiwitten
 • 20-25% vetten

Tips om af te vallen

Het kan ook voorkomen dat een ectomorf wat meer lichaamsvet heeft. Zulke types worden ook wel ‘’skinny fat’’ genoemd. Dit komt meestal doordat zij een ongezonde levensstijl hebben. Het belangrijkste is dan om de ‘basics’ op te pakken:

 • Neem voldoende nachtrust
  Je nachtrust is belangrijk omdat onvoldoende slaap je hormoonhuishouding kan verstoren. Deze hormonen hebben invloed op je eetlust en ook op het soort eten dat je wilt eten (meestal vette, ongezonde troep). Daarnaast is slaap belangrijk om fit te zijn zodat je kan presteren tijdens het sporten.
 • Verbeter je voedingspatroon
  Let goed op wat je eet, dit is het allerbelangrijkste als jij wilt dat er iets aan je lichaam verandert.
 • Ga lekker trainen
  Het maakt niet uit of dit een krachtsport is of een cardiotraining. Zorg ervoor dat je actief bent zodat je wat calorieën kan verbranden. Hieronder staan een aantal tips die je misschien zou kunnen gebruiken.

Ectomorf training tips

Ectomorfs hebben een achterstand als het gaat om trainen voor meer spiermassa. Dit komt doordat ze vaak wat dunnere en fragielere lichamen hebben. Deze zijn beter geschikt voor duursporten dan voor sporten waar je explosieve kracht bij nodig hebt. Daarnaast is het ook gewoon moeilijk om spiermassa aan te maken. Alhoewel het niet mogelijk is om meteen je droomlichaam te krijgen is het mogelijk om gespierder te worden en er beter uit te zien. Na een paar jaar zal je jezelf niet eens meer kunnen herkennen in de spiegel. Naast slaap en voeding is training ook belangrijk. Het kan per individu verschillen wat voor training het beste is. Wel kunnen we je een leidraad geven zodat je sneller je doel behaalt.

Training

Je training als ectomorf hoort te bestaan uit losse gewichten en zware compound movements. Dit zijn oefeningen waarbij je meerdere gewrichten gebruikt om meer spiergroepen te trainen. Deze zullen qua techniek een stuk lastiger zijn dan machines, maar zullen je wel helpen om sneller sterker en gespierder te worden. Daarnaast zullen de losse gewichten je ook helpen om sneller sterker te worden. Je kunt ook creatine gebruiken als je nog wat extra kracht nodig hebt in de sportschool.
Het is aangeraden om je isolatie oefeningen te beperken. Met name voor je bovenlichaam zullen ze niet veel voor je doen. Hoe je lichaam reageert op sets en repetities verschilt per persoon. Meestal zit je tussen de 8 tot 10 herhalingen met relatief zwaar gewicht goed als je doel is om spiermassa aan te komen. Als je focus op kracht ligt, zal je wat lager moeten zitten qua repetities. Je kunt het best rond de 4-5 repetities met wat zwaarder gewicht trainen. Het aantal sets zal afhangen van wat voor schema je volgt. Beide benaderingen zullen je helpen om spiermassa aan te komen.

Cardio

Cardio als ectomorf moet minimaal gehouden worden. Je weet nu dat ectomorfs snel calorieën verbranden door hun stofwisseling.
Door cardio te doen zul je alleen maar meer calorieën verbranden. Het wordt dan nog lastiger om spiermassa aan te komen. Beperk daarom je cardio tot een paar korte sessies van 20 minuten per week om je conditie op peil te houden.

Voordelen en nadelen lichaamstype

Als ectomorf heb je het op zich niet verkeerd. Je bent van nature slank en je hebt meestal weinig lichaamsvet. Ideaal voor duursporten, maar lastiger als je je lichaam wilt ontwikkelen in kracht. Iets waar veel zwaardere personen van dromen. Daarnaast heb je smalle heupen en gewrichten. Dit hoeft op zich geen nadeel te zijn, want als je genoeg spiermassa hebt gekweekt op je bovenlichaam zul je door je smalle heupen de illusie wekken dat je schouders en rug nog breder zijn dan ze dat ze eigenlijk zijn. Helaas is het wel moeilijk om spiermassa aan te maken of in gewicht aan te komen, maar alles wat je dan toch aanmaakt in spiermassa zie je dan ook snel. Het draait allemaal om consistentie en inzet. De gains volgen later zolang je je maar inzet.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"