dwarsgestreepte spieren
Written by Muscle Concepts

Dwarsgestreepte spieren, wat zijn dat?

Spieren hebben we nodig om te bewegen. Dit zijn spieren die je lichaam gebruikt om bepaalde handelingen te verrichten, zoals lopen. Daarnaast zijn er ook nog spieren in je lichaam die de interne lichaamsprocessen reguleren. Dit kunnen zachte darmstelsel spieren of hartspieren zijn. Onder deze spieren die je gebruikt om te bewegen zijn er spieren genaamd dwarsgestreepte spieren. Voordat we hier dieper op ingaan, zullen we eerst even toelichten wat voor spieren onze lichaam heeft.

De spiervarianten

We hebben 3 verschillende soorten spieren in ons lichaam:

  1. Skeletspieren (beweging spieren)
  2. Zachte spieren (darmstelsel spieren)
  3. Hartspieren

Elke spier variant heeft een ander functie in ons lichaam. In deze blog gaan we de nadruk leggen op de skeletspieren en de dwarsgestreepte spieren.

Dwarsgestreepte spieren

Dwarsgestreepte spieren behoren tot de groep willekeurige skeletspieren. Skeletspieren kun je zelf aansturen met je hersenen. Met deze spieren kun je je bewegen zoals jij dat zelf wilt. Het grootste deel van onze skeletspieren bestaat uit dwarsgestreepte spieren. De rest bestaat uit je hartspieren en de zachte spieren van je darmstelsel. Dwarsgestreepte spieren zitten vast aan onze botten door middel van pezen. Een dwarsgestreepte spier bestaat uit verschillende spierbundels. Deze spierbundels bestaan uit een groep spiervezels. Hier zit een omhulsel omheen dat deze vezels beschermt. De groep spiervezels bestaat uit een samenvoeging van spiercellen. Daardoor is er sprake van een spiervezel met meerdere kernen. Wanneer je dit onder een microscoop bekijkt kun je zien dat er een dwarsgestreept patroon te zien is. Daarom heet het dus een dwarsgestreepte spier.

Dwarsgestreepte spieren en spiervezels

De spiervezels in dwarsgestreepte spieren hebben andere functies. Deze spiervezels zorgen ervoor dat je verschillende bewegingen kunt maken. Skeletspieren bestaan meestal uit verschillende types van spiervezels:

  • Type 1 spiervezels
  • Type 2 spiervezels

Type 1 spiervezels

worden ook langzame-oxidatieve of rode spiervezels genoemd. Deze spiervezels bevatten relatief hoge hoeveelheden mitochondria die omgeven zijn door kleine bloedvaten rondom de spieren. Mitochondria zorgen ervoor dat spiercellen energie krijgen. Door de hoge hoeveelheid aan mitochondria en capillairen (kleine bloedvaten) zijn deze type spiervezels iets resistenter tegen vermoeidheid dan type 2 spiervezels. Type 1 spiervezels zijn beter in staat om aerobe activiteiten vol te houden, zoals hardlopen. Dit komt doordat ze langzaam samenspannen en efficiënter gebruik maken van energie, waardoor je langer gebruik kunt maken van deze spiervezeltype. Het enige nadeel is dat ze minder vermogen genereren in vergelijking met type 2 spiervezels.

Type 2 spiervezels

staan ook bekend als snelle of witte spiervezels. Deze spiervezels kunnen snel samentrekken, waardoor er veel kracht vrijkomt. Wel is er een verschil tussen de soort snelle spiervezels. Zo heb je type llx en lla. De llx variant is de snelste spiervezel soort in je lichaam. Dit komt omdat ze een relatief lage hoeveel mitochondria hebben in vergelijking met de langzame spiervezels. Daarnaast worden ze veel sneller vermoeid, want deze spiervezels houden een inspanning slechts enkele seconde vol. Deze spiervezels worden het meest gebruikt bij bijvoorbeeld sprinten of krachtsport. Bij zulke sporten is het van belang om explosief te zijn. Daarbij zijn kracht en snelheid erg belangrijk.

De lla spiervezels bevatten eigenschappen van de snelle en langzame spiervezels. Ze kunnen een activiteit iets langer dan 2 minuten volhouden. Het mooie aan dit soort spiervezel is dat ze zich makkelijk kunnen aanpassen. Als je veel duursport doet zullen deze spiervezels meer op langzame spiervezels gaan lijken. Bij krachtsport zal deze spiervezel meer op een snelle spiervezel gaan lijken.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% korting op onze supplementen

Bestel nu onze premium supplementen met
kortingscode "blog"