dierlijke of plantaardige eiwitten
Written by Muscle Concepts

Dierlijke of plantaardige eiwitten?

Veel voedsel die wij consumeren bevatten eiwitten, deze eiwitten zijn belangrijk omdat ongeveer 20 procent van het menselijk lichaam bestaat uit eiwitten. Echter, is het zo dat ons lichaam niet in staat is om eiwitten op te slaan, hierom is het belangrijk dat het lichaam voldoende eiwitrijk voedsel binnen krijgt om het te voorzien van voldoende aminozuren. Er bestaat echter een verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten, wat het verschil tussen deze twee is wordt in dit artikel verder toegelicht. Na het lezen van dit artikel kun je een onderbouwde keuze maken!

Dierlijke eiwitten

Eiwitten worden in het lichaamsproces afgebroken tot aminozuren (eiwitten worden afgebroken door enzymen in de maag/alvleesklier/dunne darm). Bij bijna ieder spijsverteringsproces in het lichaam worden aminozuren en eiwitten gebruikt, hierbij kan het aantal eiwitten sterk variëren per bron.

Bij het eten van eiwitten worden ze afgebroken tot aminozuren. Eiwitten en aminozuren worden gebruikt bij bijna ieder spijsverteringsproces in het lichaam. De verschillende eiwitten kunnen sterk variëren door de verschillende aminozuren die ze bevatten. Sommige plantaardige eiwitten zijn bijvoorbeeld arm aan methionine, tryptofaan, lycine en isoleucine. Het is dus zo dat iedere eiwit aminozuren bevat, echter verschilt de hoeveelheid en het soort aminozuur per eiwitbron.

Het lichaam heeft 20 verschillende soorten aminozuren nodig om het lichaam op te bouwen, waarvan er 8 essentieel zijn en binnen te krijgen door voeding Hierbij is er een verschil in classificatie tussen niet essentiële aminozuren en essentiële aminozuren. Hierbij is het lichaam in staat om niet essentiële aminozuren aan te maken aan de hand van andere aminozuren. Echter, moeten essentiële aminozuren aan de hand van voeding binnenkomen.

Om je lichaam in optimale gezondheid te krijgen is het belangrijk dat je lichaam alle essentiële aminozuren binnenkrijgt in de juiste hoeveelheden. Dierlijke eiwitbronnen lijken op de eiwitten die zich in ons lichaam bevinden. Deze eiwitbronnen worden gezien als complete bronnen omdat het alle essentiële eiwitbronnen bevat die het lichaam nodig heeft. De biologische waarde van een eiwitbron is een gangbaar criterium om de kwaliteit van een eiwit aan te geven. Zo houdt een hoge biologische waarde in dat er relatief veel essentiële aminozuren in de juiste verhouding in de eiwitbron bevinden.

Plantaardige eiwitten

Naast dierlijke eiwitten zijn er ook plantaardige eiwitbronnen zoals linzen, bonen, noten en soja eiwitten. Geclaimd wordt dat deze eiwitbronnen in staat zijn om dierlijke eiwitbronnen te vervangen maar dit is onjuist. Deze eiwitbronnen zijn namelijk niet compleet, of bevatten maar in heel kleine hoeveelheden de essentiële aminozuren (twee essentiële aminozuren in het geval van soja).Wel kun je verschillende plantaardige eiwitten combineren om zo tot een compleet aminozuurprofiel te komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld peulvruchten te combineren met quinoa en zetmeelrijke groente.

Kort samengevat is het zo dat dierlijke eiwitten over het algemeen eiwitten bevatten van de hoogste kwaliteit. Terwijl plantaardige eiwitten vaak een of meerdere (essentiële) aminozuren missen. Waardoor het voor mensen die dierlijke producten vermijden lastig is om alle essentiële eiwitten aminozuren binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je met de volgende plantaardige eiwitten al een eind op weg komt:

  • Hennepzaad (bevat het beste plantaardige aminozuurprofiel)
  • Quinoa
  • Donkergroene groenten (Broccoli, Spinazie)
  • Bonen en peulvruchten
  • Tempeh en tofu
  • Noten
  • Zaden en pitten
  • Spirulina

Door bovenstaande voedingsbronnen goed te combineren help je je lichaam al een einde op weg om aan de door je lichaam gevraagde essentiële aminozuren te komen. Echter, is het zo dat plantaardige eiwitten de door je lichaam gevraagde stoffen vaak in mindere maten bij zich dragen waardoor de inname vaak tekort is. Hierom raden wij bij een veganistische/vegetarische levensstijl/voedingspatroon aan om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen, zodat je lichaam toch aan de gevraagde voedingsstoffen komt.

Stromingen

In principe zijn er drie groepen mensen te onderscheiden in Nederland met betrekking tot het eten van voedsel. Zo zijn er in Nederland de vleeseters (omnivoren), vegetariërs en veganisten (er zijn diverse varianten op van toepassing, maar dit zijn de belangrijkste). Bij vleeseters (omnivoren) is het zo dat de meeste eiwitten uit het vlees worden gehaald. Vegetariërs halen de dierlijke eiwitten uit eieren en dierlijke melk aangevuld met eiwitten uit plantaardige producten. Veganisten gaan een stap verder en verbannen alle producten die met dieren geassocieerd zijn uit hun voedingspatroon, zij halen hun eiwitten alleen maar uit plantaardige producten en supplementen (plantaardige basis). Om deze reden is het voor veganisten ontzettend belangrijk om goed gevarieerd te eten, om zo toch aan de voorgeschreven eiwitten te komen

Conclusie

Voor de meeste mensen bestaat een optimaal voedingspatroon uit voedsel waarin veel plantaardige eiwitten zitten en dierlijke producten zoals gevogelte, zuivel, eieren, vis en gras gevoerd vlees (weinig tot geen bewerkt vlees) aangevuld met groente en fruit. Over het algemeen zorgt dit voedingspatroon ervoor dat het lichaam beschikt over voldoende eiwitten met een compleet aminozuurprofiel.

Echter, is het zo dat het ook mogelijk is om te leven zonder vleesproducten in het dagelijkse voedingspatroon, het is hierbij echter ontzettend belangrijk dat er een goede combinatie van plantaardige producten wordt gegeten. Omdat in plantaardige producten over het algemeen weinig eiwitten (die omgezet kunnen worden in essentiële aminozuren) zitten (in veel minder grote maten) is het belangrijk om het voedingspatroon goed te combineren. Doordat plantaardige producten over het algemeen minder eiwitten bevatten dan dierlijke producten is het belangrijk om plantaardige producten in grotere volumes te consumeren om toch een gelijkmatige inname van eiwitten te bereiken.

Voor vegetariërs en veganisten is het dus belangrijk om goed te variëren met voeding zodat ze er zeker van zijn dat alle benodigde aminozuren worden binnengekregen.

Voor vleeseters is het belangrijk om een goede balans te vinden, zoek de juiste consumptie combinatie tussen dierlijke (vlees) voeding en plantaardige voeding.

Over de Schrijver Muscle Concepts

Muscle Concepts is een uniek sport- en fitness portaal. Muscle Concepts ontwikkelt haar eigen voedingssupplementen, sportsupplementen en sportvoeding met eigen unieke formules! Daarnaast ondersteunt Muscle Concepts zowel sporters als niet-sporters via voedingsschema's & trainschema's!

Jouw doelstelling = Ons doel!

Vragen?
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie, advies over supplementen, begeleiding, personal training & coaching.

And remember: It's a lifestyle!

Bekijk alle berichten

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *